Новини
Новини за 2014
 
Пристанищата във Варна и Бургас ще съхраняват тръби за "Южен поток" Около 300 хил. тръби, нужни за изграждането на морския участък на газопровода "Южен поток", ще се складират в пристанищата Бургас, Варна-изток и Варна-запад, преди да бъдат положени в Черно море. Това съобщиха от международната компания "Южен поток транспорт" (South Stream Transport), която отговаря за морското трасе на проекта. В сряда компанията обяви, че за съхранението на материалите е подписала споразумения с "Пристанище Варна" и "БМФ Порт Бургас". Стойността на сделките с пристанищните оператори е търговска тайна, отговориха от "Южен поток транспорт" на въпрос на "Капитал Daily". Участъкът на газопровода в български води до приемните съоръжения край варненския плаж Паша дере ще е около 236 км. Съоръжението ще представлява четири успоредни линии, всяка съставена от 75 хил. тръби. Те ще бъдат складирани на специални терминали в българските пристанища. Освен за складиране пристанищата ще се използват и за логистични услуги, свързани с изграждането на газопровода, като периодът може да обхване от 4 до 6 години, уточняват от проектната компания. Споразуменията ще спомогнат за строителството на морския газопровод "Южен поток" да се случи в срок, обяснява в съобщение на проектната компания главният й изпълнителен директор Олег Аксютин. През февруари се очаква Министерството на околната среда и водите да одобри доклада по оценката за въздействие на околната среда на проекта. По план монтирането на тръбите в българската акватория ще започне през второто тримесечие на 2014 г., а дотогава фирмата трябва да е получила и строителното си разрешително, както и да е приключила с избора на изпълнител, който тече в момента. Очаква се първият природен газ да тръгне по тръбите в началото на 2016 г., а от руската "Газпром" се ангажираха до края на 2017 г. газопроводът да заработи на пълен капацитет – около 63 млрд. куб. метра гориво. На българската територия газопроводът ще мине под Паша дере, като от компанията обещаха това да стане чрез микротунели и така няма да се наруши естественият облик на местността. Акционери в "Южен поток транспорт" са "Газпром" (50%), италианската Eni (20%), френската EDF и германската Wintershall с по 15 на сто. Цялото морско трасе е с дължина 931 км и започва от руския бряг край град Анапа.
Източник: Капитал (16.01.2014)
 
Варна и Бургас пазят тръбите за “Южен поток” Пристанищата във Варна и Бургас ще обслужват строителството на морския участък от газопровода "Южен поток". В техните складове ще се съхраняват тръбите, необходими за изграждането на газопровода. Това става, след като компанията "Южен поток транспорт", която се занимава със строителството на газопровода по дъното на Черно море, подписа споразумения с двата порта. След като бъдат доставени до българските брегове, тръбите ще се съхраняват в т.нар. складови терминали на пристанищата "Бургас", "Варна-Изток" и "Варна-Запад". От тези портове тръбополагащите кораби ще се снабдяват с необходимите им тръби, които ще бъдат поставени на дъното на морето. В тази си част "Южен поток" ще се състои от 4 паралелни линии, за всяка от които ще са необходими по 75 хил. тръби. Голяма част от тях ще бъдат доставени, съхранявани и натоварвани на тръбополагащите кораби на двете най-големи българските пристанища. Очаква се всички дейности по изграждане на морския участък от "Южен поток" да продължат между 4 и 6 години, съобщават от "Южен поток транспорт".
Източник: Стандарт (16.01.2014)
 
Данаил Папазов: „Български пощи” са със загуба 15 милиона лева за 2013 година Български пощи” са със загуба 15 милиона лева за 2013 година, без да се отчита субсидията. Това каза на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Информационно обслужване” завършва годината с над един милиона лева печалба, каза Папазов. За НКЖИ годината приключи с 233 милиона лева инвестиции. В пристанище Варна бяха направени доста инвестиции – над 16 милиона лева е общата инвестиция. Относно мярката за намаляване на дълга на БДЖ към НКЖИ за над 100 милиона лева – подготвили сме три пакета от собствености, които да бъдат прехвърляни. За сега е осъществен първият етап – прехвърляне на мостове на фериботния комплекс Варна, каза още Данаил Папазов. Летище София приключва 2013 година положително – 12,7 милиона лева. Пристанище Варна отбелязва връх в историята си – за пръв път се обработват 10,8 милиона тона товари. В пристанище Лом действа частен оператор, посочи министърът.
Източник: Агенция Фокус (17.01.2014)
 
Морските пристанища с рекорден оборот, речните на минус Държавните морски пристанища отчитат рекорден оборот на обработени товари през 2013 г., докато речните са на минус заради проблемите с корабоплаването по Дунав. Това стана ясно от думите на транспортния министър Данаил Папазов, който представи в четвъртък отчета си. С най-добри резултати е "Пристанище Варна", където през миналата година са били обработени близо 11 млн. тона товари. Това е "абсолютен рекорд за последните години", отчете министър Папазов. Очакваната печалба на дружеството е 4.8 млн. лв. за 2013 г. Това е ръст над 16% спрямо 2012 г. През изминалата година пристанището във Варна е направило и инвестиция от 9 млн. лв. с купуването на два нови мобилни крана тип HMK 170 E. Отлични са и резултатите на "Пристанище Бургас", което е реализирало приходи от 20.58 млн. лв., което е с 5.3% над планираните. Очакваната чиста печалба на дружеството е 3.5 млн. лева при планирана 510 хил. лева, което е с около 588% над планираното, похвали се транспортният министър. На минус обаче е "Пристанище Русе". Обработените товари възлизат на 595 хил. тона, което е спад с 20.5% спрямо 2012 г., посочи Папазов. Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" обаче приключва годината с печалба от около 18 млн. лв. Прогнозните приходи на дружеството са над 73 млн. лв., а разходите са около 55 млн. лв. Направените инвестиции са за близо 12 млн. лв., което е с над 2 млн. лв. повече спрямо 2012 г., каза Папазов. Както всяка година, така и тази държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" приключва с най-високата печалба от всички дружества, които са на подчинение на Министерството на транспорта. Печалбата на предприятието е малко над 30.5 млн. лв., което е с 11 млн. лв. повече в сравнение с 2012 г. "Летище София" също приключва годината с "рекордните 3.5 млн. обслужени пътници", отчете министър Папазов. Очакваната печалба преди данъци е 13.7 млн. лв., което е с 1.34 млн. лв. повече от планираната и с 3.25 млн. лв. повече спрямо 2012 г. След като през 2012 г. "Информационно обслужване" отчете загуба от 2.5 млн. лв., през тази година компанията излиза на печалба от близо 1.4 млн. лв., похвали се Папазов. На плюс е дори държавното предприятие "Съобщително строителство и възстановяване", което се очаква да приключи годината с 340 хил. лв. печалба. Това е с над 10% повече от заложеното в бизнес-плана и е най-високият постигнат финансов резултат за последните осем години, каза Папазов.
Източник: Медия Пул (17.01.2014)
 
Пристанище "Варна" чака "Южен поток" Допълнителни товари от около 500 хил. тона годишно през следващите 5 или 6 години очаква пристанище Варна покрай доставките за строителството на газопровода “Южен поток”. Това показват разчетите на най-голямата ни морска гара, с които “Труд” разполага. От документа става ясно, че преговорите за доставките са пред приключване и портът е доказал, че може да обработва доставката на тръби през двата си терминала. Заради този товар обаче трябва да се инвестира и в допълнителна техника. Пристанище Варна отчита рекордни товари и печалба за миналата година, показват финансовите резултати на компанията. За първи път в историята на порта обработените количества са достигнали 11 милиона тона. Спрямо 2012 г. увеличението е с 2,058 млн. тона или с 23%. Ръстът идва най-вече от огромните количества зърно, които са минали през терминалите на морската гара. Увеличението на годишна база при пшеницата е с цели 1,786 млн. тона до общо 4,1 млн. т. Във Варна са акостирали и са били обработени общо 1414 кораба, а приходите на дружеството са достигнали 66,034 милиона лева при 58,507 млн. лв. за 2012 г. Печалбата на порта е достигнала 4,801 млн. лева, въпреки че през миналата година фирма направи инвестиции за 13,431 млн. лева. През 2012 г. във Варна бяха доставени два нови мобилни пристанищни крана за над 9 млн. лева. В момента на пристанището работят 1632 души, а средната заплата е 1166 лева, показват финансовите резултати на предприятието.
Източник: Труд (27.01.2014)
 
Пристанищата Бургас и Варна ще привличат товари от Сърбия, Македония и други държави, които нямат излаз на море, като Унгария и Словакия. За целта обаче трябва да се подобрят връзките им с останалите видове транспорт, за да привличат повече товари. Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов при откриването на международната партньорска среща по проекта Мултимодална платформа Адриатическо море-Дунав-Черно море (ADB MULTIPLATFORM). Отчитайки европейската политика за отстраняване на тесните места към пристанищата, за следващия програмен период сме заложили редица проекти, заяви Папазов. Той посочи модернизацията на жп линиите Пловдив-Бургас и Русе-Варна, като втората ще създаде цялостна логистична мрежа "река - железница - море" чрез изграждането на мултимодални терминали в Русе и Варна. Свързването на пристанищата Варна и Бургас ще се осъществи до 2020 г. чрез модернизацията на жп линията Карнобат-Синдел, каза Папазов. Едва дочакал откриването на срещата, представител на завода на "Мишлен" в Пирот, Сърбия, лично приветства министър Папазов за ускоряването на проектите. Инвестираме близо 200 млн. евро и до две години ще сме готови да изнасяме през порт Бургас огромни количества автомобилни гуми, заяви сръбският бизнесмен на чист български език и допълни - много разчитаме да сте готови дотогава с жп линията до Бургас. Заводът в Пирот е проектиран да произвежда 12 млн. гуми "Мишлен" годишно, като плановете са производството му да се увеличи до 20 млн. Партньор по проекта ADB Multiplatform от наша страна е ИА "Морска администрация". Проектът се съфинансиран по ОП за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа 2007-2013", като водещ партньор е регион Фриули-Венеция Джулия, Италия. В проекта участват общо 43 партньори, 30 от които са страни от ЕС.
Източник: Класа (29.01.2014)
 
Изнасяме “Мишлен” през порт Бургас Пристанищата Бургас и Варна ще привличат товари от Сърбия, Македония и други държави, които нямат излаз на море, като Унгария и Словакия. За целта обаче трябва да се подобрят връзките им с останалите видове транспорт, за да привличат повече товари. Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов при откриването на международната партньорска среща по проекта Мултимодална платформа Адриатическо море-Дунав-Черно море (ADB MULTIPLATFORM). Отчитайки европейската политика за отстраняване на тесните места към пристанищата, за следващия програмен период сме заложили редица проекти, заяви Папазов. Той посочи модернизацията на жп линиите Пловдив-Бургас и Русе-Варна, като втората ще създаде цялостна логистична мрежа "река - железница - море" чрез изграждането на мултимодални терминали в Русе и Варна. Свързването на пристанищата Варна и Бургас ще се осъществи до 2020 г. чрез модернизацията на жп линията Карнобат-Синдел, каза Папазов. Едва дочакал откриването на срещата, представител на завода на "Мишлен" в Пирот, Сърбия, лично приветства министър Папазов за ускоряването на проектите. Инвестираме близо 200 млн. евро и до две години ще сме готови да изнасяме през порт Бургас огромни количества автомобилни гуми, заяви сръбският бизнесмен на чист български език и допълни - много разчитаме да сте готови дотогава с жп линията до Бургас. Заводът в Пирот е проектиран да произвежда 12 млн. гуми "Мишлен" годишно, като плановете са производството му да се увеличи до 20 млн. Партньор по проекта ADB Multiplatform от наша страна е ИА "Морска администрация". Проектът се съфинансиран по ОП за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа 2007-2013", като водещ партньор е регион Фриули-Венеция Джулия, Италия. В проекта участват общо 43 партньори, 30 от които са страни от ЕС.
Източник: Стандарт (29.01.2014)
 
Нов интермодален терминал на пристанище Варна за 150-200 млн. лева Заданието за проектиране на новия интермодален терминал, който ще се изгражда във Варна, вече е предадено в Министерството на транспорта, съобщи изпълнителният директор на пристанище „Варна" Божидар Чапаров пред Радио Варна. Общата стойност за реализацията на терминала е 150-200 милиона лева, 15 милиона вече са осигурени от правителството, каза Чапаров. Съоръжението ще е ситуирано в района на старата гара и бившата фабрика "Христо Ботев" в морската столица. В рамките на проекта ще бъдат изградени пет корабни места-две за зърнени товари, две за контейнери и едно за генерални товари. Новата кейова стена ще бъде с дължина 1100 метра.
Източник: Money.bg (19.02.2014)
 
Изграждането на интермодален терминал във Варна може да започне от 2015 г. Реалното строителство на новия интермодален терминал във Варна може да започне през 2015 г., каза днес в крайморския град министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов. По думите му в момента работна група прави заданието на съоръжението. Резултатите от дейността й трябва да станат ясни до края на този месец. Според Папазов терминалът ще има специализирани кейове за обработка на контейнери и на зърно. За проектирането на съоръжението ще бъдат необходими около 15 млн. лева. Работата по изграждане на интермодален терминал във Варна започна през миналата година. От министерството предложиха терминалът да включи пристанище Варна – Изток и железопътна гара Варна, които да бъдат обединени в общ комплекс. Идеята е средствата да бъдат осигурени от държавата, съвместно със собствени приходи на порт Варна и на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Днес Папазов посочи още, че пристанищата във Варна и Бургас имат предварителни договори, свързани с изграждането на "Южен поток". Те могат да извършват услуги, свързани с логистиката при изпълнението на проекта. С такива задачи може да бъде ангажирана и БДЖ. Във връзка със ситуацията в Украйна министърът коментира, че няма данни за необходимост от повишаване охраната на българските пристанища. Той посочи, че в портовете по принцип се вземат всички необходими мерки за сигурността им.
Източник: Инвестор.БГ (11.03.2014)
 
Синебок отваря у нас пътя към Европа Руски компании са готови да инвестират над 3 млрд. евро в развитието на транспортната инфраструктура по Черно море и р. Дунав. Целта е подобряване на търговските връзки между България и Русия, стана ясно след срещaта на членове на Българо-руската търговско-промишлена палата с премиера Пламен Орешарски и министрите на транспорта и икономиката - Данаил Папазов и Драгомир Стойнев, във вторник. Руснаците искат да вземат на концесия пристанище Варна, да открият ро-ро линии до Русия и да регистрират у нас железопътен карго превозвач. Цялостен проект за пълна модернизация на пристанище Варна, откриване на фериботни линии между България и Русия и регистриране на жп карго превозвач е бил представен неотдавна на премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Даниела Бобева и транспортния министър Данаил Папазов от руския бизнесмен Андриан Валентинович Синебок, научи "Стандарт". Синебок е готов да инвестира в тройния проект над 3 млрд. евро, като едно от основните условия за това е да вземе на концесия най-голямото ни пристанище. Синебок е влиятелен руски бизнесмен, мажоритарен собственик на ЗАО "С", на Азовския морски порт и на други компании. Логиката на проекта е проста. Русия няма преки сухопътни граници с ЕС, ако не броим късите с Естония и Латвия и Калининград. Те обаче извеждат товаропотоците към Балтийско море и към териториите на Литва и Полша, което ги обезсмисля - по-добре е стоките да бъдат товарени на кораби направо в Санкт Петербург. Всички големи железопътни и автомобилни магистрали, тръгващи от Москва на запад, водят към Беларус и Украйна. В такъв случай като единствени директни връзки между мощната руска икономика и ЕС остават руските азовски и черноморски пристанища Азов, Кавказ, Ейск, Новоросийск, Геленджик и др., които водят към Варна, Бургас и Констанца. Тогава се появява проблемът с капацитета. А капацитетът на нашата транспортна инфраструктура, включително и на най-голямото ни пристанище - Варна, както и на водещите към него железни и автомобилни пътища, е натоварен вече около 90% и не би могъл да поеме големи товаропотоци от и към Русия. Руското предложение е за създаване на мултифункционална фериботна връзка между Азовски морски порт, Русия и пристанищата Варна и Бургас. Това на практика ще бъде алтернативен транспортен коридор между Русия и ЕС за железопътни и комбинирани превози на товарни и пътнически вагони, контейнери, трейлери (автомобилни ремаркета без придружител), на всички видове товарни автомобили, на автобуси и на туристи, пътуващи с личните си автомобили. Фериботите ще осигуряват директна връзка между едни от стопански най-развитите региони на Русия - Ростовския и Краснодарския край, включително и със стратегически най-важните речни пътища - Дон и Волга, с транспортната инфраструктура на България и ЕС. Фериботната връзка съвпада напълно с проекта "Южен поток" и ще го обслужва както при изграждането, така и при експлоатацията му. Новата фериботна линия Варна - Азов - Бургас на практика ще се превърне в алтернатива на жп коридора Турция - Азия който Анкара довършва чрез тунела под Босфора и който ще свърже Европа с Иран, Армения, Грузия и Азербайджан. Тя ще е много по-кратка и евтина за превозите на стоки от и за Казахстан, Узбекистан и Туркменистан. Чрез порт Варна и най-старата жп линия в България руската икономика ще има директна връзка чрез пристанище Русе и река Дунав с цяла Централна Европа, а по канала Дунав - Майн - Рейн - с най-голямата икономика в ЕС - германската, с най-голямото пристанище на Европа - Ротердам, и с Великобритания. Новата фериботна връзка ще развие комбинираните превози през Черно море и Дунав и ще превърне България във важен транспортен център и врата на Русия към Европа. Тя ще намали времето за пътуване на стоките и навлата, което ще ги направи по-конкурентни. Бъдещата фериботната линия Варна - Азов - Бургас ще бъде предпочитана и за превози на пътници с автобуси и с лични автомобили. Причината е, че интересът към България от страна на Русия отдавна не е затворен само в летния морски туризъм. Активност от руските туроператори през последните години се чувства и към зимните ни курорти, както и към организирането на културен, балнео и СПА туризъм Не е тайна и че вече над 200 хил. руски граждани живеят целогодишно във Варна, Бургас, Поморие и други селища не само по нашето Черноморие, но и вътре в страната. За да стане всичко това обаче, руските компании около бизнесмена Андриан Валентинович Синебок искат да инвестират в разширението на пристанище Варна, включително и в изместването на терминал "Изток" в Максуда, както и в модернизацията на жп линията Русе - Варна и в превръщането на току-що разширения първокласен път между речната и морската ни столици в автомагистрала. Синебок ще регистрира у нас нов жп карго превозвач, който ще превозва стоките с вагони или трейлери между портовете Русе и Варна. Проектът за изграждането на фериботната линия Варна - Азов - Бургас ще бъде представена и широко дискутирана през юни във Варна. Ако тройният проект на Андриан Валентинович Синебок бъде приет, това ще освободи 306 млн. евро за инвестиции в други важни инфраструктурни проекти у нас, коментират експерти. Става дума за сумата, която планираме да бъде вложена за рехабилитацията на най-старата жп линия у нас Русе - Варна. Проектът е готов и се планира да бъде финансиран със средства по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020". Предвидено е международният конкурс за избор на изпълнител да бъде обявен в близките 3-4 месеца, коментираха от транспортното министерство. Ако проектът на Синебок бъде реализиран, въпросните 306 млн. евро ще бъдат пренасочени към други важни инфраструктурни обекти у нас, като скоростния път към Дунав мост 2 Ботевград - Мездра - Видин. Част от сумата може да отиде за довършване на автомагистрала "Хемус" от Ябланица до Ловеч. Сериозен интерес към модернизацията на жп линията Русе - Варна неотдавна заяви и китайската "Чайна комюникейшънс кънстракшън къмпани". Това стана при посещението на министъра на транспорта Данаил Папазов в Китай през декември миналата година. Реализацията на тройният проект на Синебок ще е тест за привличане на по-голяма руска инвестиция у нас - около 12.5 млрд. евро. Това коментираха членове на Българо-руската търговско-промишлена палата. Сумата щяла да бъде вложена в реиндустриализацията основно на Северна България, което съвпада с концепцията на страната ни за новия програмен период. Предложението е в тясна връзка с проекта "Южен поток" и предвижда изграждане на заводи за преработка на част от природния газ, който ще минава по "Южен поток", в азотни торове, спирт, полимери и др. Това е огромен шанс за възраждането на "Химко" и на някои от химическите производства в Девня. Освен към България руският бизнесмен Андриан Валентинович Синебок отдавна проявява инвеститорски интерес и към инфраструктурата на Сърбия. Още преди повече от две години той е планирал да вложи над 25 млн. евро в ново речно пристанище в столицата Белград, за да привлече част от товаропотока от и към Централна Европа в пристанищата Варна и Солун. Проектът предвиждал изграждане на 300-метрова кейова стена със съответните кранове, жп линии, складове и пр. Самият Синебок, освен на Азовския морски порт, е собственик и на ЗАО "С" за производство на строителни материали, на ООО "АВК-СЕРВИС", което произвежда електрически машини и електрооборудване, електродвигатели, генератори, трансформатори, кабели, акумулатори и пр., както и на други компании с разнообразен бизнес от Находка до Москва. Синебок е роден през 1962 година и живее в Москва. Завършил е висше образование в Киевския висш инженерно-радиотехнически университет за противовъздушна отбрана.
Източник: Стандарт (27.03.2014)
 
Започна строителството на брегови център за корабния трафик и във Варна Започна строителството на брегови център за наблюдение на корабния трафик и във Варна. Вчера беше направена първа копка за изграждането на брегови център и в Бургас. Инвестираме близо 4 млн. лв. за изграждането на двата брегови центъра, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов при официалното стартиране на строителните дейности в Варна, цитиран от пресцентъра на министерството. Строителството на двата брегови центъра трябва да приключи до края на тази година. Те са част от трета фаза на проект „Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS)”, финансиран по ОП „Транспорт 2007 – 2013 г.”. Общата стойност на проекта е близо 40 млн. лв. След реализирането му ще бъдат разширени обхватът и функциите на действащите системи и ще бъде създадена единна национална морска информационна система. В новопостроения брегови център във Варна ще бъдат разположени оперативен център за управление на трафика Варна – VTS Center Varna, който управлява и наблюдава корабния трафик в морските пространства, оперативен център от българската част на Световната морска система за бедствие и безопасност – GMDSS Operating Center, както и национален център за електронен документооборот в морския транспорт. „След миналата рекордна година за пристанище Варна първото тримесечие на тази година отново ни дава повод да бъдем оптимисти”, каза още днес Папазов. По думите му до средата на април дружеството е обработило около 2,5 млн. тона товари, което е с над 2% повече от постиженията през същия период на предходната година. „Резултатите показват, че всяка инвестиция в пристанище Варна е обоснована“, заяви министърът и допълни, че в момента се работи по проекта за възстановяване на проектните дълбочини на пристанище Варна и за обновяване на пристанищната техника. Папазов съобщи още, че преговорите с Турция за превозвачите продължават. Той посочи, че снощи е имал среща със зам.-министъра на транспорта на Турция, както и с посланика им. На 9 май има последна работна среща за окончателното изготвяне на спогодбата, уточни Папазов, цитиран от БТА. Според него страната ни се опитва да защити напълно нашите превозвачи, същото прави и Турция. Припомняме, че напрежението между България и Турция по отношение на превозвачите ескалира в началото на годината. Турската страна обяви за невалидни еднократните разрешителни за товарни превози между двете страни с мотива, че България е трябвало да предостави 125 хил. транзитни разрешителни за тази година на техните превозвачи, но са предоставени едва 15 хил. Турция спря да пропуска български камиони през границата. България отвърна със същото. В резултат се образуваха километрични опашки от камиони от двете страни на границата. През февруари транспортните министри на България и Турция се споразумяха да подготвят нова спогодба за превозвачите.
Източник: Инвестор.БГ (22.04.2014)
 
Екобомби цъкат на пристанище Варна. Причината е, че каналите не са удълбочавани, постоянно се запълват с наноси и има опасност корабите да затънат, съобщи BNews. Преди няколко дни дори се е наложило един от корабите да изхвърли над 7 тона баласт, за да може да акостира. Проблем е и самото движение на плавателните съдове по каналите за достигане до кея. По тези водни пътища има наноси, по които корабите заорават. До момента проблеми не е имало, но е възможно някой от тези наноси да разпори корабната обшивка и той да започне да се пълни с вода, обясниха експерти. По думите на транспортния министър Данаил Папазов пристанището не се почиства, тъй като след конкурса за избор на изпълнител има обжалване от загубилата фирма. В момента се почиства само пристанище Варна-Запад. Папазов допълни, че Варна-Изток трябва да започне да се чисти през лятото.
Източник: Новинар (23.04.2014)
 
Събират от цял свят проекти за порт Варна Международен конкурс за най-добрите проекти за изграждане на новия интермодален комплекс във Варна ще бъде обявен до броени дни от транспортното министерство. Това съобщи министър Данаил Папазов при представянето на намеренията за преместване на пристанище Варна-изток и свързване на града с морето. Новите пристанищни мощности - контейнерен и зърнен терминал, 150-хиляди тонен силоз, ще бъдат изградени в квартал "Максуда" върху имоти, които са публична държавна собственост и се стопанисват от предприятия към транспортното министерство. Тази година бяха спечелени 15 млн.лева от фонд "Региони в растеж", които ще отидат за техническия проект след провеждане на международния конкурс. Намеренията догодина са от "Региони в растеж" кабинетът да даде 90 млн. лева за изграждането на новата кейова стена, с която фактически започва цялото строителство на новия интермодален терминал във Варна, обясни министър Папазов.
Източник: Стандарт (28.04.2014)
 
Кейовата стена на интермодалния терминал във Варна ще струва около 90 млн. лв. Кейовата стена на новия интрамодален терминал във Варна ще струва около 90 млн. лева", съобщи в града министърът на транспорта Данаил Папазов. Там той се срещна с представители на морския бранш. По думите му средствата ще бъдат заложени в републиканския бюджет. Папазов представи програмата за тръжната документация, която ще бъде пусната за изработването на техническия проект за новия порт. Трябва да бъдат подготвени и поне два идейни проекта за това какво ще се прави с терените, които ще бъдат освободени с преместването на пристанището, посочи Папазов. Той уточни, че новият терминал ще бъде разположен върху терени, които са държавна собственост. Движението на автомобили към него ще се осъществява по път, успореден на настоящия. Той ще има връзка както с автомагистрала "Хемус", така и с главния път към Бургас. Средствата за изграждането на пътя могат да бъдат осигурени по оперативна програма "Транспорт". Припомняме, че реалното строителство на новия интермодален терминал във Варна може да започне през 2015 г., както заяви през март Папазов. Работата по изграждането на интермодален терминал във Варна започна още през миналата година. От министерството предложиха в него да се включи пристанище Варна – Изток и железопътна гара Варна, които да бъдат обединени в общ комплекс.
Източник: Инвестор.БГ (29.04.2014)
 
Приходите от продажби през първите четири месеца на 2014 г. на Софарма АД се увеличават с 2% спрямо същия период на миналата година в т.ч. с 2% увеличение на продажбите за вътрешен пазар и с 2% увеличение на продажбите за износ. За месец април 2014 г. фармацефтичната компания реализира спад в продажбите си с 9% спрямо същия месец на предходната година. Припомняме, че за първото тримесечие на 2014 г. Софарма обяви печалба от 10.1 млн. лв., спрямо положителен финансов резултат от 9.09 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано. Съвкупните приходи за периода са 60.6 млн. лв., срещу 55 млн. лв. за първите три месеца на 2013 г. От началото на 2014 г. книжата на Софарма АД са поскъпнали с 14 на сто до 4.47 лв. за брой.
Източник: profit.bg (10.05.2014)
 
Рекорден брой круизни кораби се очаква да пуснат котва на наши черноморски пристанища. Заради кризата в Украйна много компании пренасочват лайнерите си към български портове. Нови 10 компании са предпочели Морската гара на Бургас. Макар че луксозните пътувания по море се планират две години напред, лайнерите един след друг сменят Ялта и Одеса с Бургас, Варна и Несебър. По данни от Министерството на тpaнспорта по нашите пристанища се очаква да акостират общо 67 круизни плавателни съда при 54 миналата година. Първият за Бургас за този сезон круизен кораб Costa Delizios пристигна в Бургас на 5 май. 1000 от пасажерите му избраха да "отскочат" до Жеравна, Созопол, Поморие, Несебър и др. Гигантът е дълъг 294 метра, само екипажът му е 908 души, проектиран е да вози до 2826 пътници. При пълно изпълнение на заявките само през Морската гара на Бургас до края на годината могат да преминат около 25 000 пасажера. Изчислено е, че кораб с между 1000 и 3000 пътници на борда само за няколко часа престой оставя в държавата между 200 000 и 300 000 евро. Морската гара на Бургас, която беше открита миналата есен, е пригодена да посреща и най-гигантските лайнери. Вече има интерес от една компания за използването й като turn round точка - пристанище, откъдето тръгва и свършва пътуването. Има планове следващата година Royal Caribbean да пусне свой маршрут в Черно море.
Източник: Сега (12.05.2014)
 
И българска круизна компания промени маршрут заради ситуацията в Крим След като няколко чуждестранни круизни компании промениха маршрутите си, за да избегнат кримски пристанища, и българската компания "Дунав турс" предприе подобна стъпка заради ситуацията в Украйна и Крим. Тази седмица "Дунав турс" промени програмата на своя круизен кораб "Русе Престиж" заради размирната ситуация на Кримския полуостров. Корабът акостира на русенското пристанище със 130 души на борда, като това извънредно спиране на нашия понтон е и първото акостиране на кораба на русенско пристанище от седем години, уточняват от компанията. На сайта на компанията изпълнителният директор на дружеството Катя Стоянова посочва, че по програма е било планирано корабът да акостира в украинското пристанище Вилково, но поради обстановката там и заради сигурността на туристите, е взето ново решение. Още преди месеци чуждите круизни компании Azamara, Oceania, Regent Seven Seas, Windstar и MSC Cruises се преориентираха към пристанища в други държави, сред които Турция, Румъния, Грузия и България.Очаква се и други компании да направят промени в маршрутите си с оглед гарантиране сигурността на туристите. Според председателя на Българско круиз общество Илиян Иванов практиката круизните компании да променят туристическите маршрути в случай на размирици в даден регион е обичайна. Иванов коментира, че още преди две години по време на кризата в Египет е била приложена същата стратегия. По негова информация круизните кораби, чиито маршрути минават през Черно море, пренасочват спирките си към Констанца, Истанбул, Волос, Варна и Бургас. Относно българските пристанища обаче той уточни, че става въпрос за не много отплавания – може би няколко десетки, което без съмнение ще се отрази благоприятно на бизнеса в морските ни градове, но едва ли би могло да повлияе съществено на икономиката. Иванов обясни, че когато акостира кораб, туристите имат на разположение на сушата броени часове, през които биха могли да посетят ресторанти, да пазаруват сувенири и да ползват услуги, които ще подхранят туристическия бизнес, но не трябва да имаме големи очаквания за потреблението. Заради размириците в Украйна туристическият бранш от Варна очаква повече туристи през летния сезон. От Морска гара – Варна също обявиха, че тази година очакват възстановяване на обема на круизите, който претърпя спад през миналия летен сезон. До момента 49 круизни кораба са заявили посещения на Морската гара във Варна, съобщи изпълнителният директор на "Пристанище Варна" Божидар Чапаров. Той допълни, че заявките за посещения продължават да се увеличават. Досега средно заявките за посещения на пасажерски кораби са били средно 20-25.
Източник: Инвестор.БГ (18.05.2014)
 
Фискални пунктове за контрол на рискови стоки ще има до края на юни на пристанищата във Варна и Бургас, както и на ГКПП Калотина. Преките фискални ефекти от дейността в новите пунктове се очаква да достигнат 25 млн. лв. до края на 2014 г., съобщиха от НАП. От началото на годината до момента данъчните са извършили над 35 000 проверки на рискови стоки. Запечатани са 6500 превозни средства, наложени са обезпечения за близо 1 млн. лв. Проследено е движението на близо 450 млн. кг рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, сухо мляко. От средата на май инспекторите на НАП работят и по външните граници на страната съвместно с екипи на агенция „Митници“ и Българската агенция за безопасност на храните. Освен товарни на фискален контрол вече са подложени и лекотоварни превозни средства. Още в първите дни на съвместните проверки е разкрита и пресечена практика за превозване с микробуси на средно 400 кг зеленчуци „за лична употреба“, допълниха от НАП.
Източник: Новинар (04.06.2014)
 
БФБ извади Холдинг Пътища от индексите, мястото му заема Спиди Във връзка с вписване на решението за обявяване в несъстоятелност на Холдинг Пътища АД, Съветът на директорите на БФБ – София АД изважда емисията акции на холдинга от базата на индексите BGBX40 и BGTR30 и добавя емисията акции на Спиди АД. Решенията за промяна в базата на BGBX40 и BGTR30 влизат в сила от 20 юни 2014 г. Акциите на Холдинг Пътища АД поевтиняват с 60% в последната седмица до 0,03 лв. за ценна книга. Другите акции с цени под 0,10 лв. в индекса BGBX40 са тези на Енергони АД и Фонд имоти АДСИЦ. Комисията за финансов надзор е вписала увеличението на капитала със собствени средства на М+С Хидравлик АД от 13 018 400 лева на 39 055 200 лева чрез издаване на 26 036 800 броя обикновени акции. Право на нови акции имат акционерите към 30 май 2014 г., тоест купувачите на акции до 28 май 2014 г. Освен това компанията разпредели и брутен дивидент от 0,55 лв. на акция. Също така Комисията за финансов надзор е отказала да потвърди проспект за първично публично предлагане на акции, издадени от Фючърс Кепитал АД. Одобрени са промените в устава на Премиер Фонд АДСИЦ, приети на Общо събрание на акционерите на дружеството от 05 юни 2014 г.
Източник: Капитал (20.06.2014)
 
Около 950 000 тона зърно са изнесени от началото на годината през пристанището във Варна. На денощие експортът минава 30 000 тона, заяви изпълнителният директор на Пристанище Варна ЕАД Божидар Чапаров. По думите му от изнесените зърнени товари на пшеницата се падат около 550 000 тона, а близо 160 000 тона е слънчогледът. Останалото е ечемик, царевица, рапица и други зърнени култури. Според Чапаров се очаква с наближаването на новата кампания износът да нарасне още повече. През миналата година е бил постигнал рекорд. като през прота са изнесени над 4,14 тона зърно. ърнените товари от нашата страна се експортират предимно към държави от Европейския съюз - Испания, Италия, Португалия, Франция и Германия, както и към Централна и Северна Африка - Израел, Алжир, Либия, Египет, Мароко и Нигерия, както и към страни от Близкия изток. Тази година Пристанище Варна работи с нова организация на работа, за да не се натрупват излишно големи опашки от чакащи камиони, които да разтоварят, посочи шефът на порта, цитиран от в. "Монитор". Отделя се сериозно внимание и на организацията на товаро-разтоварните дейности. В резултат на няколко оперативни срещи между специалисти на общината, областната дирекция на полицията и пристанището, са изработени схема за придвижване на тировете със зърно под Аспаруховия мост Създадени са нови пунктове за вземане на проби на зърното, които са изнесени извън невралгичните входове около пристанището, с което се създават възможности за по-бърз трафик на товарните автомобили. След зърното следващите по значение за пристанището в морската столица са контейнерните товари. Тяхното количество към момента е с около 4% по-голямо от миналата година и наближава 1 млн. тона. Следващата група са генералните товари, следвани от наливните химически товари.
Източник: econ.bg (22.07.2014)
 
5,4 млн. тона товар са преминали през пристанище Варна за седем месеца. Това представлява 60% от заложеното в бизнес плана на дружеството. Въпреки че количеството товар е с едва 2 на сто по-ниско от същия период на 2013 г., от пристанището очакват да не могат да покрият отбелязания миналата година рекорд от 11 млн. тона товар. Над 41% от оборота се дължат на зърнените товари и контейнери. Значителен дял имат и товарите като въглища и петрококс – 12%. От пристанището очакват и високи обороти от пасажерските кораби. Само до началото на август тази година Варна е била посетена от 11 500 пътници от круизни кораби.
Източник: Новинар (20.08.2014)
 
Рекорден брой круизни кораби ще посрещне това лято варненското пристанище, очаква се до края на годината посещенията на Морска гара да бъдат три пъти по-високи от миналата година, научи “Монитор”. Родният туризъм удари джакпота от кризата в Украйна, след като круизните компании отмениха посещенията си в Одеса и Ялта в източната част на Черно море и пренасочиха плаващите хотели към нашата страна. Само до началото на август тази година през Морска гара Варна са преминали 11 500 пътници от акостирали круизни кораби. Това е четири пъти повече спрямо цялата 2013 г., а основната причина е кризата в Украйна, съобщи изпълнителният директор на пристанище Варна Божидар Чапаров. “За тази година имаме заявени 49 посещения на пасажерски кораби на Морска гара Варна, които до края на сезона може да се увеличат още. Заявките са драстично повече от 2013 г., когато обстановката беше изкривена от събитията, свързани с Арабската пролет", коментира той. "Реално, средногодишно Варна се посещава от 20-22 круизни кораба, а тази година може да са много повече и да достигнем посещения от над 25 000 туристи”, коментира още Чапаров. “В дългосрочен план всички източноевропейски морски държави имат огромни шансове да станат част от новите круизни маршрути, с които непрекъснато се конкурират големите компании", твърди доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. До 2018 година на вода ще бъдат пуснати 23 нови лайнера, а броят на круизните пасажери ще достигне 24 млн. души. Завоюването дори на малка част от този огромен пазар, ще е огромен плюс за България, защото ще внесе нов елемент в имиджа ни на дестинация за олинклузив плажен туризъм”, твърди туристическият спец. Той посочва, че за пътешествията си с пасажерските кораби в нашия регион се плащат от 1000 до 10 хиляди евро, в зависимост от продължителността на круиза и екстрите на лайнерите. “Тези туристи са обикновено доста по-платежоспособни от класическите ол-инклузив летовници, дошли у нас на плаж и на алкохолен и секстуризъм, които рядко харчат големи суми извън хотелите си. Повечето са обиколили света и България им е интересна, защото досега за тях е била бяло петно, което искат да напълнят с впечатления. Приходите от круизния туризъм у нас също не са за пренебрегване. Само от сувенири, храна и напитки това лято круизните туристи ще оставят във Варна поне 2 милиона лева, твърдят в бранша. На пристигащите по море разчитат най-много и музеите. Ползите за местната икономика пък са свързани с пристанищните такси, които белите плаващи дворци плащат за престоя си на Морска гара.
Източник: profit.bg (22.08.2014)
 
Как пристигат тръбите за морската част на "Южен поток" На пристанище Варна продължава подготовката за доставка на нови пратки тръби за морската част на газопровода "Южен поток". Във вторник служебният министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по строежа на "Южен поток" на българска територия докато той не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия. Това включва и изискване към Българския енергиен холдинг да бъде прекратено възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта "Южен поток". Тръбите, доставени до момента във Варна, както и тези които предстои да пристигнат, трябва да бъдат поставени на морското дъно, уточниха от компанията "Южен поток транспорт". Според Нина Мирчева, мениджър "Комуникации" на дружеството за България подводният участък на съоръжението остава извън обхвата на наложената забрана за строителство. При това положение няма проблем нито за доставката нито за складирането на тръбите на Пристанище Варна, каза тя.
Източник: Дневник (22.08.2014)
 
Първите европейски тръби за „Южен поток“, произведени в германския завод „Юропайп“, пристигнаха на пристанището във Варна. Те са доставени, въп­реки че България официално замрази строежа до съгласуването му с Брюксел. Междувременно стана ясно, че България и Турция ще ускорят изграждането на газова връзка между двете страни. В София се състоя второто заседание на съвместната работна група по проекта. Бизнес моделът трябва да е двупосочен интерконектор, каза заместник-министър Антон Павлов.
Източник: Преса (25.08.2014)
 
Община Варна си иска част от пристанище Община Варна поиска от държавата да предостави за безвъзмездно ползване 27 дка от пристанище Варна-изток, които да бъдат превърнати в зона за отдих. Предложението за рестарт на старата идея е на кмета Иван Портних и беше гласувано единодушно от общинския съвет, въпреки че преди това имаше дебати. Проф. Николай Джагаров от БСП припомни, че отварянето на порта е обвързано със зациклилия проект за строеж на интермодален терминал под кв. “Максуда”. “Логиката изисква първо той да се реализира, защото в пристанището работят 1000 души”, обясни Джагаров. Андрей Василев от “Нашият град” пък поиска гаранции, че бъдещата зона за релакс няма да се превърне в кебапчийница. “Там ще има спортни площадки, парк и атракциони”, увери зам.-кметът Пейчо Пейчев. Той припомни, че и в Общия устройствен план на Варна тази част от порта, която сега се стопанисва от ДП “Пристанищна инфраструктура”, фигурира като зона за отдих. “Сега там има само купища железа. Ако искаме да развиваме туризъм, трябва да отворим Варна към морето”, смята Пейчев. Варна иска от правителството и да стопанисва 10 г. Аладжа манастир.
Източник: Труд (13.11.2014)
 
Над 94 хил. т газ внесохме през порт Варна 94 517 т пропан-бутан, (по-популярен като автогаз) е внесен у нас от началото на годината до 31 октомври през фериботния комплекс на "Пристанище Варна". Това съобщиха от дружеството, чийто изпълнителен директор е доц. Божидар Чапаров. Петролният газ е доставен по фериботната линия Варна - Кавказ с 2894 жп цистерни, превозени с трите фериботни кораба - руските "Авангард" и "Славянин", и новия български "Варна". Това е със 7402 тона и с 331 жп цистерни повече от същия период на 2013 г. Пропан-бутанът е 89% от общия импорт по линията Варна-Кавказ. Това означава, че голяма част от екогоривото за много таксита и за доста предприятия като хлебопекарни и пр., се внася у нас с трите фериботни кораба. Линията Варна - Кавказ е една от основните предпоставки за нарастване на товарооборота и приходите на пристанище Варна през последните пет кризисни години.
Източник: Стандарт (11.12.2014)
 
Най-голямото родно пристанище ще инвестира 12 млн. лв. през 2015 г. Не си позволяваме компромис с качеството на обслужване на клиентите, казва доц. Божидар Чапаров С какви резултати приключва 2014 г. най-голямото българско пристанище? Как му се отразиха негативните новини за прекратяването на проекта "Южен поток" и на процедурата за проектиране на нов интермодален терминал? Какви инвестиции бяха направени през тази и какви се планират за следващата година? С тези и други актуални въпроси се обърнахме към изпълнителния директор на "Пристанище Варна" ЕАД доц. Божидар Чапаров. - Г-н Чапаров, с какви резултати приключвате 2014 г.? Какъв е обемът на обработените товари, размерът на приходите и печалбата? - Нека започнем с това, че ние от "Пристанище Варна" ЕАД изпращаме една динамична и определено успешна 2014 г. Остават ни по-малко от 5%, за да изпълним годишния си план за товарооборота, като разполагаме с пълна техническа и технологична готовност да направим това. Товарите са налични, имаме над 25 заявени плюс кораби на рейд. Създадена е организация за ускореното им обработване. За съжаление единствените условия, върху които като ръководство не можем да влияем, а само да се съобразяваме с тях, са атмосферните условия. Проливните дъждове от последните седмици оказват неблагоприятно влияние и възпрепятстват обработката на емблематичните за нас насипни товари. А категорично не можем да си позволим никакъв компромис с качеството на обслужване на клиентите, което винаги ни прави надежден и предпочитан партньор. Очакванията ни са до края на 2014 г. да реализираме над 66,5 млн. лв. приходи. Така финансовият резултат преди облагане ще е около 7 млн. лв. Спрямо нашия Бизнес план за 2014 г. отчитаме нарастване на приходите с 10%, а на счетоводната печалба - с над 70%. Положителният финансов резултат е близо 40% по-висок спрямо този за 2013 г. Тези показатели могат да претърпят леки отклонения, но само в посока нагоре, и ще бъдат окончателни едва след счетоводното приключване на 2014 г. Сериозно впечатление прави фактът, че при по-малък обем на обработени товари тази година регистрираме значително по-високи финансови резултати. Тава е така, защото ние като ръководство водим последователна политика, насочена към привличане на все повече скъпотарифирани проектни и транзитни товари, за сметка на нискотарифираните такива. И това е политика, която вече дава резултат. От друга страна, прилагането на подобрени технологии за обработка на товарите и по-ефективната организация на работата също повишават възможностите ни за обработка. - Какви инвестиции направихте и в какво? - Работим целенасочено в съответствие с утвърдения Бизнес план за 2014 г. Следвайки възприетата политика и изпълнявайки Бизнес плана ние постоянно модернизираме технологиите за работа, като акцентираме върху обновяването на съществуващата и внедряване на нова, специализирана пристанищна техника. За пристанищни машини, съоръжения и други технически възли и агрегати през 2014 г. сме вложили около 5 млн. лв., а инвестициите в пристанищната инфраструктура са над 5,5 млн. лв. Те са вложени основно за рехабилитация на складови площи, пътища, кейови стени, водопроводи, ел. захранване, трафопостове, подстанции и друга пристанищна инфраструктура. Целта на всяка наша инвестиция е подобряване на техническата годност и експлоатационните параметри при обработката на товари, кораби и сухопътни транспортни средства. - Как посрещнахте вестта за закриването на проекта "Южен поток", още повече че част от инвестициите бяха именно в техника за обслужване на товарите за газопровода? - Принцип в нашата работа е да залагаме на коректност, качество и дългосрочни политики, а не на отделен клиент. Всеки клиент е еднакво важен за нас. Действително положихме много усилия, за да участваме в работата по проекта, но в никакъв случай не можем да определим спирането му като фатално за нашата работа. Политиката за развитие на "Пристанище Варна" ЕАД е гъвкава и доказано жизнена. Ние сме адаптивни и готови да привличаме нови товари, които не противоречат на притежаваните от нас експлоатационни възможности. Двата терминала, които оперира компанията - "Варна изток" и "Варна запад", притежават удостоверения за експлоатационна годност, които ни дават възможност да обработваме насипни, генерални, наливни и опасни товари и контейнери. Когато разработваме и реализираме политиката за техническо и технологично развитие на "Пристанище Варна", ние предвиждаме закупуване на такава кейова и тилова техника, която е приложима за обработка на съществуващите и очакваните нови товаропотоци. - Как гледате на прекратения конкурс за избор на проектант на новия Интермодален терминал, който ще е част от проекта за преместване на порт "Варна изток" в квартал Максуда? Проектът за рехабилитацията на жп линията Русе - Варна също изпада от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020"? Как ще се отрази всичко това на бъдещето на Порт Варна? - Подобни въпроси ми се задават често. И ние с интерес очакваме развитието на процесите, свързани с реализацията на проекта за интермодален терминал, но не участваме пряко в тях. Съгласно действащата нормативна уредба за това отговаря ДП "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ). Като оператор "Пристанище Варна" участва в разработването на задание за проектирането на интермодален терминал "Варна". Наши експерти бяха включени в процедури по разработване на документация за конкурс за избор на проектант. Като най-голям пристанищен оператор у нас ние подпомагаме нашия принципал и колегите от ДППИ в случаите, когато те ни поставят конкретни задачи. С нашия богат опит, практически и теоретичен потенциал винаги сме готови да подпомагаме развитието на пристанищната инфраструктура. - Какви бяха загубите на дружеството от наводненията тази година? - И двата пристанищни терминала - "Варна изток" и "Варна запад", са проектирани и построени с прилагането на обичайните за времето си пристанищни практики. Независимо от факта, че са влезли в експлоатация преди 109 години - "Варна изток", и 40 години - "Варна запад", те са пригодени за работа в екстремални ситуации. Нивото на пристанищната територия е 2 метра над нормалния воден стоеж в акваторията, така че в конкретната ситуация не отчетохме поражения от наводненията. Тук обаче искам да припомня, че наша подходяща тежка техника и работници буквално от първия момент се включиха и подпомагаха процесите по неутрализиране на последствията от водния потоп в кв. Аспарухово, а впоследствие - и в разчистването на района. Трябва също да подчертая, че това за нас е обичайна практика. И през летните бури, и през зимните виелици, снеговалежи и поледици, ние винаги се включваме за преодоляването на създадените екстремални ситуации и винаги сме в услуга на жителите и гостите на град Варна. - Какви инвестиции планирате за 2015 г.? - В съответствие с разработвания в момента Бизнес план, съобразно нашите проучвания и очаквания, за 2015 г. предвиждаме инвестиции от около 6 млн. лв. в пристанищна инфраструктура. Правим разчети и да инвестираме в пристанищна техника, съоръжения и др. около 6,5 млн. лв. Чрез в. "Стандарт" искам да уведомя всички наши сегашни и бъдещи клиенти, че сме заложили закупуването и на още един мобилен пристанищен кран от последно поколение. - Какво бихте искали да кажете на своите колеги и съграждани в навечерието на коледните и новогодишни празници? - Преди всичко искам да изкажа своята лична благодарност към всички колеги за усилията, които положиха през 2014 г. Без всеотдайността на всеки от тях няма как да постигаме тези високи резултати. Искам да им пожелая много здраве и весели празници и да ги уверя, че най-големите успехи за "Пристанище Варна" предстоят. На всички съграждани пожелавам успешна Нова година и ги уверявам, че и през 2015 г. "Пристанище Варна" ще съдейства за развитието и просперитета на Варна.
Източник: Стандарт (15.12.2014)