Новини
Новини за 2003
 
В момента ВиК-мрежата, канализацията и елмрежата в курорта Златни пясъци са в критична точка на експлоатация, каза изпълнителният директор на ВиК-дружеството на комплекса Веселин Русев. Капацитетът на системите вече бил запълнен с новопостроените през миналата година хотели и извършващите се в момента реконструкции, които ще фиксират броя на леглата на около 20 000. Тази година в подмяна на тръби и укрепителни работи дъщерното дружество за ВиК към "Златни пясъци" АД влага 500 000 лв.
Източник: Черно море (09.04.2003)
 
"Очакваме силен сезон, 10% ръст на приходите и туристите и около 1,4-1,5 млрд. долара приходи от туризъм за годината", сподели оптимистично вицепремиерът Николай Василев след официалното откриване на сезон Лято'03 в Златни пясъци. Варненската групировка ТИМ пък е купила терена на клона на Булбанк в курорта и смята да изгражда хотелски комплекс. ТИМ е собственик и на "Св. Св. Константин и Елена". Мълвата твърди, че предстои решителната битка за отвоюване от ТИМ на комплекса "Сейнт Елиас" в местността "Св. Константин", собственост на МG. Славчо Христов пък е открил тук втори "Pr.Club" след преименувания ресторант "Олимп" в София. Въпреки всичко това или заради това собствениците в Златни пясъци демонстрират по-голяма отстъпчивост. След тежка среща в присъствието на половината ръководство на Министерството на икономиката всички собственици на хотели и ресторанти в "Златни пясъци" обявиха, че са споразумели по основните проблеми в курорта- поддържането на инфраструктурата и пропусквателния режим."Златни пясъци 2000" и Съюза на хотелиерите в Златни пясъци "Златни пясъци" АД няма да има общо дружество за инфраструктурата, каквато бе доскорошната идея. Трите инфраструктурни дружества: "ВиК - Златни пясъци", "Паркстрой - Златни пясъци", и ЕРП- Златни пясъци" остават собственост на "Златни пясъци" АД. Другите ще плащат инфраструктурни такси в спецсметки. Ще се излъчват контрольори, които ще одобряват харчовете. Както в Албена, в Ривиера и в Слънчев бряг и тук ще има общ пропусвателен режим и платен вход. "Ще определяме таксите според наплива на коли", съобщи изпълнителният директор Николай Недков и уточни, че те ще варират между 2 и 4 лв. 90 000 лв. е инвестицията за подновяване на КПП-тата и от началото на юни бариерите ще заработят, ако ВКП отмени собственото си решение за премахване на режима от миналата година. В Златни пясъци ще е един от най-големите аквапаркове в Европа. Съоръжението е изградено върху 40 000 кв.м., а капацитетът му е 3000 посетители по едно и също време. Срещу 20 лв. за възрастен и 8 лв. за деца от 90 до 120 см. ще могат да се ползват широка пързалка "Дива река", пързалка "Ниагара", две пързалки "Черни дупки", Мултипързалка за състезания и високоскоростна пързалка "Камикадзе". Очаква се към средата на юни съоръжението да заработи.
Източник: Сега (19.05.2003)
 
Издаване на лиценз за ново електроразпределително предприятие (ЕРП) ще се гледа от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) тази седмица, съобщи зам.-председателят на комисията Игнат Томанов. ЕРП-то се казва "Слънчев бряг" и ако получи лиценз, то ще е на практика деветото в България и няма да може да се приватизира заедно с останалите седем, чиято процедура се обявява всеки момент. Комисията е задължена да разгледа казуса, защото през юли 5-членен състав на Върховния административен съд реши, че отказът на комисията да издаде лиценз на "Слънчев бряг" като за ново ЕРП е незаконосъобразен, каза Томанов. По случая се водят преговори за извънсъдебно споразумение, коментира енергийният министър Милко Ковачев. "Доколкото знам става въпрос за около 100 000 лв., които курортът претендира, че е вложил в електроенергийната си мрежа. Това обаче трябва да се установи от независим оценител", каза Ковачев. Той допусна, че това е една от причините за поредното забавяне на обявяването на процедурата за продажба на 7-те ЕРП - вместо на 15-ти, както бе обещано, то се отлага за 22-ри септември. Поводът е, че мрежата на курорта все още се води в активите на ЕРП "Стара Загора". По същия начин преди 3 години от електроразпределителната мрежа на Варна се е отделила тази на курорта "Златни пясъци". За нея обаче ДКЕР е издала лиценз още тогава и на практика в страната има не 7, а 8 ЕРП-та. Това, което обслужва "Златни пясъци" няма да се продава заедно с ЕРП "Горна Оряховица", към чиято територия спада. "Уведомих за случая вицепремиера Лидия Шулева, която е принципал на дружеството "Слънчев бряг", преди да замине за Мексико и се разбрахме да проучи случая след като се върне", каза още енергийният министър.
Източник: Сега (15.09.2003)
 
"Златни пясъци" АД притежава 6 хотела и освен това има собственост върху 80 на сто от магазините и снекбаровете в комплекса. Дружеството е собственик на ЕРП "Златни пясъци" ­ това е първото частно електроразпределително предприятие, което е собственик на всички енергопреносни системи от комплекса. Само за две години от своето съществуване и вземане на лиценза нашето ЕРП успя да осъществи двойно захранване на всички обекти в комплекса и вече има пълна гаранция за избягване на всякакви инциденти при доставката на електричество. От миналата година съществува и частно ВиК "Златни пясъци", което също се развива успешно. Благодарение на инвестициите, осъществени от "Златни пясъци" АД, а след това от самото дружество, в рамките на няколко години напълно ще се подмени цялата водопреносна мрежа в курорта и всички обекти ще бъдат захранени надеждно. От следващата година дружеството става абсолютно независимо от авариите, които предизвикваха инфарктни моменти през лятото, понеже получавахме доста голямо количество вода от ВиК ­ Варна. А тръбопроводната система между Варна и "Златни пясъци" преминава през свлачищни зони и имаше случаи, когато аварии не се отстраняваха по цяла седмица, докато при нас е фатално и за 4 ­ 5 часа да няма вода. През тази година ще направим инвестицията за второ захранване и така дори при авария на едно трасе комплексът ще има захранване от втори източник. Единственият проблем е, че ползва вода от водоизточник, който е собственост на държавата, и нейната цена е 50 ст. /куб. м, докато цената на водата, когато се продава на държавно-общинските ВиК, струва 2 ст./куб. м.
Източник: Кеш (05.12.2003)