Новини
Новини за 2006
 
Интереси към ловните полета в държавните лесничейства "Елена" и "Буйновци" са причина за атаката срещу столичния бизнесмен Гео Дундаров. Шефът на фирма "Гимел", която ползва 12 000 хектара от лесничействата "Елена" и "Буйновци" за ловен туризъм, беше обвинен, че огражда незаконно чужди имоти в Еленския Балкан. Освен това стопанството му било в застрашителна близост до язовир "Йовковци". 350 жители от села в региона са подали петиция до парламентарната комисия по жалби. В нея се оплакват, че Дундаров е заграбил над 120 декара до язовира. Той оградил пътища и не пускал хората да минават. Жалбите били изпратени до Главна прокуратура. "До този момент няма данни срещу Дундаров да се води разследване, не е получавал и призовка", каза адвокатът на "Гимел" Стефан Ангелов. Дундаров беше обвинен още, че тровел кучетата на ловци и че негови служители са пребили двама горски стражари. Дундаров има договор от три години със земеделското министерство да ползва 12 000 хектара от лесничействата "Буйновци" и "Елена" за ловен туризъм. Той се подновява всяка година. Земята, където е къщата на Дундаров в махала Шишковци, е негова собственост и има нотариални актове за това. Не всички постройки обаче са законни. "Затова сме подали молба за узаконяване до ДНСК още на 14 януари 2004 г. и чакаме решение", казаха още от "Гимел". Адвокат Ангелов уточни, че повечето сгради всъщност са навеси за техника и фураж. Дундаров обясни, че харесал природата в Еленския Балкан и искал да развие ловен туризъм от световна класа там. Неговият баща е известният академик вирусолог Стефан Дундаров.
Източник: Стандарт (23.02.2006)
 
ДНСК е издала 11 заповеди за премахване на обекти от чифлика на Гео Дундаров, съобщи прокурорът Стоян Вараджаков от апелативната прокуратура. Заповедите за събаряне на незаконното строителство в китното градче край язовир “Йовковци” и махала Яковци в Еленския балкан били издадени преди две седмици и препратени за изпълнение до РДНСК и общината в Елена. Гео Дундаров се криел и не можел да бъде намерен, за да му връчат разпорежданията. В крайна сметка обаче или в София, или в Елена, или във Велико Търново въпросните депеши щели да бъдат връчени срещу подпис или на самия шеф на фирма “Гимел”, или на негови партньори.
Източник: Борба - Велико Търново (18.04.2006)
 
На 8 май в София Гео Дундаров е катастрофирал и няколко дни е бил в болница, след което излязъл по собствено желание. Полицията разбрала, че е обявен за издирване, след като направили проверка на търсените лица. „След като излезе от “Пирогов”, Дундаров трябва да бъде доведен в Елена по етапния ред, защото срещу него е повдигнато обвинение по чл. 339 от НК за незаконно притежаване на оръжие, а освен това общината трябва да му връчи и 11 заповеди за събаряне на незаконни обекти в имението му”, коментира вчера Стоян Вараджаков от Апелативна прокуратура, който отговаря за случая. ПРЕДИ ОКОЛО МЕСЕЦ ДУНДАРОВ БЕ ОБЯВЕН ЗА ПРИНУДИТЕЛНО ДОВЕЖДАНЕ В ЕЛЕНСКАТА ПРОКУРАТУРА. След като не можа да бъде открит, бе обявен за общодържавно издирване от същата инстанция. Срещу него има няколко дознания за най-различни нарушения. Той владее 75 кв. км ловни полета в две лесничейства “Елена” и “Буйновци”. Бизнесменът от София с фирма “Гимел” гради чифлика си край яз. „Йовковци” от 2001 г., но скандалът около него гръмна тази зима след нападение над лесничеи, на които бе отнето оръжието и бяха бити при изпълнение на служебни задължения. На един от тях Дундаров е отнел пушката и я държал неправомерно, заради което е образувано и дознанието срещу него за незаконно притежание на оръжие. След дълги проверки от ловните полета в Еленско бяха премахнати и бариерите, които спираха хората да стигат до къщите си. Дни по-късно обаче Дундаров сложи телени ограждения, които смениха бариерите. В момента прокуратурата е образувала дознание и заради това самоуправство.
Източник: Борба - Велико Търново (16.05.2006)
 
Българо-холандското дружество "Гимел Биопак" откри в пазарджишкото село Звъничево цех за пакетиране на екологично чисти плодове и зеленчуци. "Гимел Биопак" спечели финансиране от холандското правителство. Инвестицията от 600 хил. евро в оборудването от Холандия е осигурена по проект "Екологични оранжерийни зеленчуци от България", съобщи управителят на компанията Елена Герганова. Проектът се изпълнява в рамките на програма PSO Business to business, финансирана от Министерството на икономиката и енергетиката и кралство Холандия. По проекта са закупени машини за сортиране и пакетиране на плодове и зеленчуци и са изградени хладилни камери за съхранение на готовата продукция. В новото дружество с 80% в капитала участват "Оранжерии Гимел", а останалите 20% са собственост на холандския им партньор Eosta B.V. (Еоста). "Еоста" е един от най-престижните и големи логистични центрове за реализация на пресни екологично чисти плодове и зеленчуци. Подкрепяйки нашия проект, холандското правителство даде възможност на своите производители на машини да стигнат до българския пазар, защото ние не сме получили пари, а оборудване, поясни Елена Герганова. Техниката за сортиране и пакетиране в цеха на "Гимел Биопак" е на холандската фирма Aweta B.V, а опаковъчните машини на Viskon B.V. Хладилните инсталации са изградени от българското дружество "Фриготерм". Директорът на "Eоста" Питър Стайкъл демонстрира работата на машините в цеха, които обхващат процесите на фолиране, сортиране, пакетиране и палетизация. Цехът на "Гимел Биопак" ще може да се ползва и от други производители на екологично чиста продукция за пакетирането й. Цехът е сертифициран от германския контролен орган BCS Oeko Garantie като екологично чист обект, както и оранжериите на "Гимел", където се произвеждат краставици, домати и чушки. Готовата продукция се изнася в Германия, Холандия, Англия, Швейцария, Австрия и Чехия.
Източник: Дневник (01.06.2006)
 
Българо-холанското дружество „Гимел Биопак“ ООД откри в пазарджишкото село Звъничево цех за сортиране и пакетиране на екологично чисти плодове и зеленчуци. Смесеното дружество е спечелило финансиране от холандското правителство, с което е оборудван цехът и са изградени хладилни камери за съхранение на готовата продукция. Цехът е сертифициран за пакетиране и съхранение на екологично чиста продукция и може да се ползва и от други производители на биосертифицирани плодове и зеленчуци.
Източник: Строителство Градът (06.06.2006)
 
Миноритарни държавни пакети от осем дружества с ограничена отговорност излизат на фондовата борса, съобщиха в сряда от Агенцията за приватизация. Това ще стане на 13-ия неприсъствен публичен търг, който ще стартира на шестия работен ден от обнародването на решението в Държавен вестник и трябва да приключи за 10 дни. Всички акции ще могат да се купуват само срещу пари. Най-високата цена е за 168 дяла от капитала на “Техномат – Меркурий” ООД, Габрово – 300.80 лв. От пазарджишкото “Водно стопанство” ООД се предлагат 142 акции за 213.70 лв. всяка. 2748 дяла от "Оранжерии - Гимел" ООД, София, ще се продават за 101.06 лв. Цената на 133 дяла от капитала на “Мездрея-91” ООД, Мездра, е 58.77 лв. всеки. За 19,45 лв. ще се търгува брой акция от 145-те дяла от “МУРСС” ООД, Кочериново. 39 дяла от капитала на “Диана фиш” ООД, Ямбол, ще се предлагат за по 19.36 лв. По 10 лв. ще върви всеки то 110-те дяла от капитала на “РУНО-Г” ООД, София. За толкова ще се продаде и единственият дял от “Мина Лев” ООД, с. Кръстец.
Източник: Агенция Фокус (28.09.2006)
 
Агенцията за приватизация пуска остатъчни пакети от 8 фирми на борсата. Те ще се продават на 13-ия неприсъствен публичен търг срещу парични средства. Осемте ООД, чиито дялове ще се предложат за продан, са "Водно стопанство" - Пазарджик, "Диана фиш" - Ямбол, "Мездрея-91" - Мездра, "Мина Лев" - с. Кръстец, "МУРСС" - Кочериново, "Оранжерии - Гимел" - София, "РУНО-Г" - София, и "Техномат - Меркурий" - Габрово.
Източник: Сега (28.09.2006)