Новини
 
"Златни пясъци" АД притежава 6 хотела и освен това има собственост върху 80 на сто от магазините и снекбаровете в комплекса. Дружеството е собственик на ЕРП "Златни пясъци" ­ това е първото частно електроразпределително предприятие, което е собственик на всички енергопреносни системи от комплекса. Само за две години от своето съществуване и вземане на лиценза нашето ЕРП успя да осъществи двойно захранване на всички обекти в комплекса и вече има пълна гаранция за избягване на всякакви инциденти при доставката на електричество. От миналата година съществува и частно ВиК "Златни пясъци", което също се развива успешно. Благодарение на инвестициите, осъществени от "Златни пясъци" АД, а след това от самото дружество, в рамките на няколко години напълно ще се подмени цялата водопреносна мрежа в курорта и всички обекти ще бъдат захранени надеждно. От следващата година дружеството става абсолютно независимо от авариите, които предизвикваха инфарктни моменти през лятото, понеже получавахме доста голямо количество вода от ВиК ­ Варна. А тръбопроводната система между Варна и "Златни пясъци" преминава през свлачищни зони и имаше случаи, когато аварии не се отстраняваха по цяла седмица, докато при нас е фатално и за 4 ­ 5 часа да няма вода. През тази година ще направим инвестицията за второ захранване и така дори при авария на едно трасе комплексът ще има захранване от втори източник. Единственият проблем е, че ползва вода от водоизточник, който е собственост на държавата, и нейната цена е 50 ст. /куб. м, докато цената на водата, когато се продава на държавно-общинските ВиК, струва 2 ст./куб. м.
Източник: Кеш (05.12.2003)
 
Екоинспекцията във Варна глоби с 6 хиляди лева "ВиК"-Златни пясъци заради замърсяване на морето, съобщи директорът на РИОСВ-Варна Теодора Караиванова. Капацитетът на пречиствателната станция не отговаря на легловата база в курорта. Подходящ проект е станцията да стане помпена и водите да се връщат към градската пречиствателната станция във Варна. За реализацията му ще са нужни около 10 млн. лева, които могат да се осигурят от държавния бюджет.
Източник: Сега (03.11.2004)
 
Отпадни води заляха хотелите на първа линия в курорта "Златни пясъци" след поредния проливен дъжд. Заради нетърпимата миризма, туристи заплашват, че повече няма да почиват в България. Хотелиери не позволиха на екипа ни да снима пораженията, страхувайки се да не загубят клиенти. Такова чудо е при всеки дъжд, казват хотелиерите, вдигат рамене и отказват да застанат пред камерата ни. Направи го служител от известен хотел, но с молба да не го снимаме в лице, за да не навреди на работодателите си. Оказва се, че до този проблем се е стигнало съвсем закономерно, предвид проектните мощности на пречиствателната станция. Тя е строена през 1984 година и проектирана да работи до 2000 г. при капацитет 45 000 туристи. Броят им през последните години е най-малко двойно по-голям, а старите пречиствателни съоръжения работят на “честна дума”, казат ВиК специалисти. Има и още един проблем, казва инж. Жеков. От ВиК "Златни пясъци" масово издават на вили и хотели разрешителни за включване в канализацията на комплекса, без да съгласуват това с възможностите на пречиствателната станция. Иначе за проблема в "Златни пясъци" решението е само едно. Спешно разширяване на капацитета на пречиствателната станция и отделянето на отпадните води от дъждовните. Още в началото на годината варненският кмет Кирил Йорданов предупреди с писмо до Министерството на регионалното развитие, че ако не се вземат мерки, този проблем ще се окаже препъни камъкът за хотелиерите от "Златни пясъци".
Източник: БНТ (23.08.2005)
 
След всеки пороен дъжд в курорта Златни пясъци алеите се превръщат в реки, а обратни води се връщат в канализацията. Преди няколко дни се появиха съобщения, че мръсна вода е заляла луксозни хотели в курорта, а информацията беше опровергана много остро от собствениците им. Основната причина за проблемите в комплекса е, че капацитетът на пречиствателната му станция е надхвърлен отдавна и пречистването не се извършва напълно. Хотелиери и браншовици алармират за проблема от няколко години. Ефект обаче няма. Проблемът с недостатъчния капацитет на пречиствателната станция стана особено остър с бума на застрояването край Варна през последните години. "Проблеми с канализационната система на комплекса няма, тя работи нормално", заяви Ирина Угринска от пресслужбата на "Златни пясъци" АД. "Истината е, че проблем има с пречиствателната станция, чийто капацитет е недостатъчен, и се предвижда изграждането на нова", гласи становище на едноименното дружество. "Златни пясъци" АД стопанисва инфраструктурата в курорта чрез трите си дъщерни дружества - "ВиК - Златни" ООД, "Електроразпределение - Златни" ООД и "Паркстрой" ООД. "Пречиствателната станция в Златни пясъци поема над два пъти повече отпадни води от заложеното. При изграждането й преди повече от 20 години тя е била разчетена да обслужва между 15 и 17 хил. туристи. В момента тя обслужва над 35 хил. души", разказа директорът на "ВиК - Златни" Веселин Русев. Едва в началото на годината Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви конкурс за изработването на идеен проект, но по него няма движение. Всичко зависи от идейния проект, а финансиране най-вероятно ще се търси по линия на европейските фондове. Според Русев основният проблем при изграждането на новата пречиствателна станция е, че няма свободна площадка. Новото съоръжение обаче ще трябва да реши въпроса с пречистването на отпадните води в следващите поне 20-25 години. Мощностите да трябва да поемат обслужването на около 65 хил. души. Русев каза, че при изграждането на новата станция и разширяването на канализационната мрежа ще се стигне и до втори проблем - със собствеността. ВиК и канализационната система са частна собственост, докато пречиствателната станция е на ВиК - Варна, което е 51% държавна. Според застроително-регулационния план на Златни пясъци, одобрен през септември 2003 г., капацитетът на комплекса след приключване на тазгодишното строителство вече е близо 24 хил. легла. Извън тези числа остават няколко хиляди варненци, които постоянно или временно живеят във вилните зони "Ален мак", "Журналист", край Кабакум и други. В района непрекъснато никнат туристически обекти. В бройката трябва да бъдат включени и планираните ваканционни жилища. Всички те се надяват на пречиствателната станция. Още през февруари варненската община поиска спешно експертно мнение от МРРБ за решаването на проблема. Той е сред най-належащите за туризма, смята и изпълнителният директор на ваканционен клуб "Ривиера" Людмила Ненкова.
Източник: Дневник (26.08.2005)
 
Досегашните проверки на собствеността на ВиК дружествата в страната е показала, че в България има десетки частни фирми, които се занимават с тази дейност, като вероятно броят им ще се окаже над 100. "Непрекъснато изскачат нови, а проверките все още не са приключили", каза вчера Люцкан Далъкчиев, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Преди няколко седмици комисията, която по закон трябва да регулира този сектор, се зае с проучване колко и кои дружества ще трябва да контролира. Сега се оказва, че ситуацията е много по-заплетена, отколкото изглеждаше в началото, защото за много от дружествата не се знае дали да се третират като ВиК оператори или не. Далъкчиев даде пример с приватизирани предприятия, в чиито активи има пречиствателни станции. Новите им собственици продават вода на потребители. Такъв е случаят в завод "Китка"- Нови пазар, където има трима собственици, единият от които продава вода на другите двама. Ако се приложи водният закон, това дружество ще трябва да се отчита на комисията и да чака за разрешение да променя цените. Подобен случай има и в част от ВиК мрежата на Севлиево. На други места от пречиствателните станции на заводите се подаваше вода на битови потребители от съответното селище. Такъв е случаят с бившия завод "Болшевик" в Габрово, купен от австрийска фирма. Трети казус пък са частните ВиК мрежи като тази на Златни пясъци. Във Врачанско и Разградско членовете на комисията дори се натъкнали на две малки ВиК дружества, собственост на съответните кметства, т.е. нито са общинска собственост, нито частна, нито държавна.
Източник: Сега (20.09.2005)
 
Варненският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ с решение от 24.III.2005 г. по ф. д. № 2185/2002 вписа в регистъра за търговски дружества промяна за "ВИК - Златни пясъци" - ООД: в представителството вписва Елена Добрева Петкова, която ще представлява дружеството заедно с досегашния управител.
Източник: Държавен вестник (27.01.2006)
 
Не изключвам вариант за освобождаване, ако ДКЕВР намери нарушения в договора. Така коментира ситуацията със скандала покрай договора между варненското водно дружество и ВиК “Златни пясъци” шефът на герберите във Варна Павел Димитров. Според него обаче като юрист нямало конфликт на интереси заради това, че Веселин Русев е сключил договора с ВиК "Златни пясъци" преди да изтече законовият срок от 12 месеца, след като е ръководил дружеството. Според него съществуват нередности като разминаване в цените и несъгласуване с държавния регулатор. Припомняме, че договорът между между двете ВиК дружества беще подписан в началото на това лято. Според него варненското трябва да изпълнява функциите на курортното, като за услугата ВиК - Варна, трябва да плаща на частната компания 400 000 лв. без ДДС. Юристи смятат, че сделката е очеваден конфликт на интереси. До преди по-малко от година Веселин Русев оглавяваше ВиК дружеството в курортния комплекс. Съгласно закона лица, заемащи публична длъжност, нямат право да извършват сделки с търговски дружества, в които са били на управленска позиция преди по-малко от 12 месеца. Русев: Още през лятото ДКЕВР не намери нарушения Шефът на варненското водно дружество Веселин Русев съобщи за в. „Черно море”, че сделката, сключена в началото на лятото, е единствено в областта на инкасовата дейност. Договорът бил до края на сезона. По думите на Русев експерти от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са извършили проверка още през лятото. „Тогава специалистите заявиха, че не е незаконно и ще дадат допълнително указания. До ден - два трябва да излезе и тяхното становище”, каза шефът на ВиК - Варна. Той обясни още, че към момента в касата на водното дружество са постъпили 2,5 млн. лв.от инкасо. С тези пари ще се изплати и дялът на „ВиК Златни пясъци” като ще остане и печалба. По думите му сделката е икономически изгодна, а дружество само печелило. Той допълни, че разликата с утвърдените цени на водата е с 10%. Подписвайки договора варненското дружество се задължило да купува вода от минералните сондажи, чиято цена е с 10% по-висока от тази, която продава ВиК.
Източник: Черно море (19.10.2010)
 
„Златни пясъци“ АД приключва годината с печалба в размер на 1,027 млн. лв. в сравнение със загубата от 214 хил. лв. година по-рано, показва консолидираният отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София. За сравнение, към 30 септември Златни пясъци отчита печалба в размер на 12,729 млн. лв., което означава, че през последните три месеца от годината дружеството губи 702 хил. лв. Въпреки това загубата между октомври и декември 2016 г. е близо три пъти по-малка в сравнение с последното тримесечие на 2015 г. , когато дружеството губи над 2 млн. лв.Към края на миналата година приходите от дейността се свиват с над 31% на годишна база до 25,8 млн. лв. Разходите по икономически елементи достигат 14,4 млн. лв., показва още отчетът на дружеството. Към 31 декември активите на „Златни пясъци“ са в размер на 107,9 млн. лв., като се увеличават с 3,26% за една година. Пасивите са за 8,1 млн. лв., което също представлява покачване на годишна база с 26,2%. Основните направления в дейността на групата са туристическа дейност, управление и поддръжка на инфраструктурата на едноименния курортния комплекс, снабдяване с електрическа енергия и питейна вода. Златни пясъци АД консолидира ЕРП Златни пясъци АД, Паркстрой Златни пясъци ООД, Голден Трейдинг ООД, ВиК Златни пясъци ООД, ЕСП Златни пясъци ООД. От началото на годината акциите на „Златни пясъци“ поскъпват с 26,3%, като за година ръстът достига 60%. Пазарната капитализация е 15,585 млн. лв.
Източник: Инвестор.БГ (20.02.2017)
 
Съд потвърди поскъпването на водата в 3 области и 1 курорт Поскъпването на водата в три областни града - Ямбол, Кърджали, Смолян, и още едно ВиК дружество - на курорта Златни пясъци, е потвърдено на първа инстанция от съда, се разбра вчера. За една немалка част от ВиК операторите съдът е потвърдил на първа инстанция решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което миналата година бяха одобрени бизнес-планове на 14 регионални ВиК оператори, като в края на годината са били приети и цените за 2018 г. Това заяви пред журналисти Ивайло Касчиев, директор “ВиК услуги” в КЕВР. По-късно от комисията уточниха, че това са бизнесплановете и цените на ВиК - Ямбол, ВиК - Кърджали, ВиК - “Златни пясъци”, и водното дружество в Смолян. През декември Върховната административна прокуратура се самосезира и извърши проверка на законосъобразността на решения на КЕВР за цените на водата и бизнесплановете на ВиК асоциациите. Това стана след среща на зам-главния прокурор Ася Петрова с омбудсмана Мая Манолова. Няколко дни преди края на годината прокуратурата протестира поскъпването на водата на 14 ВиК дружества. Касчиев допълни, че през тази година са били одобрени бизнесплановете и на ВиК - Добрич, както и на ВиК - Брацигово, което е първото общинско дружество с одобрен бизнес план. Бизнеспланът на ВиК - Видин, също предстои да бъде приет. Остават 10 регионални оператори в области, в които има окрупняване. Очакванията са скоро да започне одобряването на бизнесплановете на тези оператори, които вече ще включват и новоприсъединените общини. Там обаче трябва да бъде изяснена първо собствеността на активите.
Източник: 24 часа (09.05.2018)