Новини
Новини за 2005
 
Отпадни води заляха хотелите на първа линия в курорта "Златни пясъци" след поредния проливен дъжд. Заради нетърпимата миризма, туристи заплашват, че повече няма да почиват в България. Хотелиери не позволиха на екипа ни да снима пораженията, страхувайки се да не загубят клиенти. Такова чудо е при всеки дъжд, казват хотелиерите, вдигат рамене и отказват да застанат пред камерата ни. Направи го служител от известен хотел, но с молба да не го снимаме в лице, за да не навреди на работодателите си. Оказва се, че до този проблем се е стигнало съвсем закономерно, предвид проектните мощности на пречиствателната станция. Тя е строена през 1984 година и проектирана да работи до 2000 г. при капацитет 45 000 туристи. Броят им през последните години е най-малко двойно по-голям, а старите пречиствателни съоръжения работят на “честна дума”, казат ВиК специалисти. Има и още един проблем, казва инж. Жеков. От ВиК "Златни пясъци" масово издават на вили и хотели разрешителни за включване в канализацията на комплекса, без да съгласуват това с възможностите на пречиствателната станция. Иначе за проблема в "Златни пясъци" решението е само едно. Спешно разширяване на капацитета на пречиствателната станция и отделянето на отпадните води от дъждовните. Още в началото на годината варненският кмет Кирил Йорданов предупреди с писмо до Министерството на регионалното развитие, че ако не се вземат мерки, този проблем ще се окаже препъни камъкът за хотелиерите от "Златни пясъци".
Източник: БНТ (23.08.2005)
 
След всеки пороен дъжд в курорта Златни пясъци алеите се превръщат в реки, а обратни води се връщат в канализацията. Преди няколко дни се появиха съобщения, че мръсна вода е заляла луксозни хотели в курорта, а информацията беше опровергана много остро от собствениците им. Основната причина за проблемите в комплекса е, че капацитетът на пречиствателната му станция е надхвърлен отдавна и пречистването не се извършва напълно. Хотелиери и браншовици алармират за проблема от няколко години. Ефект обаче няма. Проблемът с недостатъчния капацитет на пречиствателната станция стана особено остър с бума на застрояването край Варна през последните години. "Проблеми с канализационната система на комплекса няма, тя работи нормално", заяви Ирина Угринска от пресслужбата на "Златни пясъци" АД. "Истината е, че проблем има с пречиствателната станция, чийто капацитет е недостатъчен, и се предвижда изграждането на нова", гласи становище на едноименното дружество. "Златни пясъци" АД стопанисва инфраструктурата в курорта чрез трите си дъщерни дружества - "ВиК - Златни" ООД, "Електроразпределение - Златни" ООД и "Паркстрой" ООД. "Пречиствателната станция в Златни пясъци поема над два пъти повече отпадни води от заложеното. При изграждането й преди повече от 20 години тя е била разчетена да обслужва между 15 и 17 хил. туристи. В момента тя обслужва над 35 хил. души", разказа директорът на "ВиК - Златни" Веселин Русев. Едва в началото на годината Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви конкурс за изработването на идеен проект, но по него няма движение. Всичко зависи от идейния проект, а финансиране най-вероятно ще се търси по линия на европейските фондове. Според Русев основният проблем при изграждането на новата пречиствателна станция е, че няма свободна площадка. Новото съоръжение обаче ще трябва да реши въпроса с пречистването на отпадните води в следващите поне 20-25 години. Мощностите да трябва да поемат обслужването на около 65 хил. души. Русев каза, че при изграждането на новата станция и разширяването на канализационната мрежа ще се стигне и до втори проблем - със собствеността. ВиК и канализационната система са частна собственост, докато пречиствателната станция е на ВиК - Варна, което е 51% държавна. Според застроително-регулационния план на Златни пясъци, одобрен през септември 2003 г., капацитетът на комплекса след приключване на тазгодишното строителство вече е близо 24 хил. легла. Извън тези числа остават няколко хиляди варненци, които постоянно или временно живеят във вилните зони "Ален мак", "Журналист", край Кабакум и други. В района непрекъснато никнат туристически обекти. В бройката трябва да бъдат включени и планираните ваканционни жилища. Всички те се надяват на пречиствателната станция. Още през февруари варненската община поиска спешно експертно мнение от МРРБ за решаването на проблема. Той е сред най-належащите за туризма, смята и изпълнителният директор на ваканционен клуб "Ривиера" Людмила Ненкова.
Източник: Дневник (26.08.2005)
 
Досегашните проверки на собствеността на ВиК дружествата в страната е показала, че в България има десетки частни фирми, които се занимават с тази дейност, като вероятно броят им ще се окаже над 100. "Непрекъснато изскачат нови, а проверките все още не са приключили", каза вчера Люцкан Далъкчиев, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Преди няколко седмици комисията, която по закон трябва да регулира този сектор, се зае с проучване колко и кои дружества ще трябва да контролира. Сега се оказва, че ситуацията е много по-заплетена, отколкото изглеждаше в началото, защото за много от дружествата не се знае дали да се третират като ВиК оператори или не. Далъкчиев даде пример с приватизирани предприятия, в чиито активи има пречиствателни станции. Новите им собственици продават вода на потребители. Такъв е случаят в завод "Китка"- Нови пазар, където има трима собственици, единият от които продава вода на другите двама. Ако се приложи водният закон, това дружество ще трябва да се отчита на комисията и да чака за разрешение да променя цените. Подобен случай има и в част от ВиК мрежата на Севлиево. На други места от пречиствателните станции на заводите се подаваше вода на битови потребители от съответното селище. Такъв е случаят с бившия завод "Болшевик" в Габрово, купен от австрийска фирма. Трети казус пък са частните ВиК мрежи като тази на Златни пясъци. Във Врачанско и Разградско членовете на комисията дори се натъкнали на две малки ВиК дружества, собственост на съответните кметства, т.е. нито са общинска собственост, нито частна, нито държавна.
Източник: Сега (20.09.2005)