Новини
Новини за 2002
 
Дейността на докерите и механизаторите в порт Варна ще бъде отделена в самостоятелно дружество след гласуването на промените в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. Ръководството на порта и синдикатите обсъждат подробностите около създаването на новата структура, съобщи изпълнителният директор Данаил Папазов. Между 5 и 10 процента ръст на товари и приходи са предвидени в бизнеспрограмата за 2002 година на "Пристанище Варна" - ЕАД, обяви още г-н Папазов, като подчерта, че прогнозата се основава на вече сключените договори и получените заявки.
Източник: БТА (02.01.2002)
 
Товарооборотът на "Пристанище Варна" ЕАД за миналата година е 5,8 млн. тона, а обслужените кораби са 1195, според изпълнителния директор Данаил Папазов Приходите от 29 187 000 лв. реално превъзхождат отчетените за 2000 г. 30 034 лв., тъй като в тях не са включени събираните вече от Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" кейови и корабни такси. През последните два месеца от годината са обработени 545 000 тона товари, а само за декември - 370 000 т. Прогнозираният финансов резултат преди данъчно облагане за годината е 2,437 млн. лв., а балансовият се изчислява на 1,670 млн. лв. срещу 2,291 млн. лв. за 2000 г. Рентабилността от 11,78 процента за предходната година е паднала до 9 на сто. Въпреки това са увеличени средните стойности на производителността - общата е 86 тона на час срещу 75 за 2000 г., кейовата - 108 тона на час срещу 93, и чистата - 195 тона на час срещу 173 година по-рано. По договор с "Каолин" - Сеново, са обработени между 100 и 150 хиляди тона каолин с шамотни пясъци и 150 - 200 хиляди тона кварцов пясък. През пристанището е преминал и кораб с 5000 т гранит, през януари се очакват още два. С по-атрактивни тарифи новото ръководство на дружеството опитва да върне и зърното като товар. По прогноза износът на зърно от реколта 2001 ще достигне 500 - 600 хиляди тона, от които досега са преминали около 300 000. Според г-н Папазов основната част от този товар ще преминава през Варна-изток, но малките партиди могат да се обработват и в Балчик, където след двата последни кораба - с олио и зърно, се очаква натоварване през втората половина на януари. 5-процентно увеличение на товарооборота и приходите предвижда вече защитената в Министерството на транспорта и съобщенията бизнеспрограма на новия ръководен екип на дружеството за 2002 г.
Източник: Черно море (04.01.2002)
 
Между 5 и 10% ръст на товари и приходи са предвидени в бизнеспрограмата за 2002 г. на “Пристанище Варна” ЕАД каза неговият изпълнителен директор Данаил Папазов, като подчерта, че прогнозата се основава на вече сключените договори и получените заявки. Засега лидер по количеството обработени товари е “Солвей - Соди” АД, Девня. Варненското пристанище има договор и за обработване на товари с “Каолин” - АД, Сеново. Очаква се между 100 и 150 хиляди тона бяла глина (каолин) и 150-200 хиляди тона кварцов пясък да минат през порта.
Източник: Капитал (05.01.2002)
 
Започва чистка в директорските бордове на параходство “Български морски флот”, на пристанище Варна и други транспортни фирми в града. Става дума за членове на управите на предприятия, които са назначени с протекции или пък има съмнения, че са участвали в сделки, ощетили държавата, уточниха източниците. В края на октомври миналата година министърът на транспорта Пламен Петров подмени директорските бордове на пристанищата и летищата във Варна и Бургас. Част от назначенията обаче били на неподходящи хора, които са ставали под натиск на местни депутати. Чистката ще обхване и всички останали държавни транспортни фирми в страната, където има сигнали за корупция от висши чиновници.
Източник: БТА (09.01.2002)
 
120 млн. лв. е загубата на БДЖ за 2001 г. показват данните на Министерството на транспорта. За сравнение отрицателният резултат на дружеството през 2000 г. е 87 млн. лв., посочиха от ведомството на министър Пламен Петров. За миналата година летище София е на печалба от 11,8 млн. лв., а БТК - 180 млн. лв. Наполовина е намаляла загубата на Българско речно плаване през 2001 г. спрямо предходната година и отрицателният финансов резултат е 816 хил. лв. Печалба отчитат още БМФ, Български пощи и Пристанище Варна.
Източник: Стандарт (10.01.2002)
 
Единна целева политика за привличане на товари по линията Русе - Варна - Бургас договарят шефове на пристанища. Във Варна се срещнаха представители на всички наши портове, зам.-министърът на транспорта Красимира Мартинова, която следи водния транспорт, и шефът на Пристанищна администрация Пейчо Манолов. На срещата бяха и депутати, които са ангажирани по подготвяне на стратегии във водния транспорт. Претоварната такса се определя като размер от пристанищата и това е тарифата, която ще бъде съгласувана между портовите директори. Тенденцията е за намаляване на претоварните такси. Примерно пристанище Варна привлече допълнителен обем зърнени товари, след като намали тарифата за тях в края на миналата година. Днес на работна среща ще се събират отново пристанищните директори и профсъюзът на докерите. Основен проблем при преструктурирането на държавните дружества е отделянето на докерския труд в отделни фирми.
Източник: Пари (17.01.2002)
 
Национална компания "Пристанища" ще събира пристанищните такси и ще стопанисва публичната държавна собственост вместо досегашната Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация". Това предвиждат промени в Закона за морските пространства, които в момента се съгласуват със заинтересуваните ведомства. От 2000 г. таксите постъпват в агенцията, която от своя страна ги инвестира в пристанищата. Само за същата година приходите й са 12 милиона лева. Новата компания, която ще се създаде с промените в закона, ще е сто процента държавна собственост. "Пристанищата ще останат само оператори, чиято собственост ще бъде предоставена на концесия", обясни Зам.министър Красимира Мартинова. Според нея товарно-разтоварната дейност също ще е част от концесията, но пилотажът (вкарването и изкарването на корабите в пристанището) няма да се дава на концесия.
Източник: Дневник (24.01.2002)
 
Варненският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 231, ал. 3 ТЗ с решение от 7.ХI.2001 г. по ф. д. № 2107/96 вписа промени за "Пристанище Варна" - ЕАД: заличава досегашния съвет на директорите и вписва нов съвет на директорите в състав: Данаил Стоянов Папазов, Делян Славчев Пеевски, Нина Христофорова Беленска-Начевска, Любомил Любомилов Иванов и Емил Киров Пенков; дружеството ще се управлява и представлява от Данаил Стоянов Папазов.
Източник: Държавен вестник (31.01.2002)
 
Белгийският производител на гладко стъкло "Глазербел" възнамерява да направи крупна инвестиция в България. Това заяви Люк Вилан от ръководството на компанията на работна закуска на българския президент Георги Първанов с белгийския бизнесмени. Стъкларската фирма е втората по големина в Европа. Компанията "БИАК", която се занимава с обслужване и поддържане на сигурността на летища, проявява интерес към модернизация на летище Варна, стана ясно още на срещата. В нея участваха представители на "Юникор - Юнион миниер", "Интербрю", "Солвей", "Глазербел", "Амилум" и "БИАК". Белгийските инвестиции у нас са $700 млн., компаниите са осигурили работа на 11 000 българи при средна заплата от 830 лв., стана ясно на срещата. Инвеститорите изтъкнаха пред президента основните пречки пред чуждестранния бизнес у нас. Президентът Първанов ги увери, че в България има политическа воля за радикално усъвършенстване на климата за чуждестранни инвестиции и той се ангажира да съдейства в рамките на своите пълномощия. Държавният глава съобщи още, че проектът за когенерация на ТЕЦ "Девня", предложен от белгийската "Солвей" и италианската "Едисон", блокиран повече от две години заради бюрократични пречки, ще получи зелена улица. Това станало благодарение на намесата на Първанов и активността на енергийния министър Милко Ковачев.
Източник: Стандарт (07.02.2002)
 
През първия месец на годината пристанище "Леспорт" е било посетено от 12 търговски кораба със среден тонаж 2250 регистрови тона. Обработени са 28 000 тона генерални и насипни товари. Според изпълнителния директор на "Леспорт" ЕАД Евгени Москов това е добро начало за годината на фона на относително по-ниските резултати от миналата година. Въпреки прогнозата за намаление на товарооборота поради отказа на пристанищния оператор от каолина като основен товар, е регистрирано увеличение с 52 на сто спрямо същия месец на миналата година. Близо половината от преминалите през пристанището товари - 13 800 т, представлява насипна сол за варненската компания "Канотранс" АД, която е и основен товародател на порта. В момента в пристанището се обработват 4 кораба - със стъкло, царевица, скрап и алуминий. Очакванията за февруари са за общо 10 - 12 кораба и товарооборот в рамките на 23 - 25 хиляди тона. "Леспорт" ЕАД е в отлично финансово състояние, твърди ръководството му. Започва изграждане на електронен кантар за претегляне на жп вагони в района на пристанището, в изпълнение на първата фаза от инвестиционния план на дружеството. Съоръжението ще бъде закупено изцяло със собствени средства от БДЖ.
Източник: Черно море (07.02.2002)
 
Пристанище Варна ще поеме транзита на ориз за Румъния и снабдяването на България с този продукт. Подписан е рамков годишен договор за 100 000 т внос на ориз от Китай и Египет. Първите количества от Китай ще пристигнат до края на март, съобщи директорът на порт Варна Даниел Папазов. Стоката ще пътува до Румъния с вагони. Увеличаването на транзитните стоки през пристанищата Варна и Русе бе обсъждано на срещи в двата града с участието на представители на портовете, Българско речно плаване и БДЖ. В момента румънското пристанище Констанца транзитира между 400 000 и 500 000 т зърнени храни от Унгария главно за Ливан и Сирия. Минавайки през България, а не през Румъния, се спестяват 3 дни. Притесненията на унгарците са, че при товаро-разтоварните дейности ще се разпилее много продукция. За да привлече товара, порт Варна до два месеца ще изгради във Варна-изток автоматизирано товарище за автоматична обработка на жп вагони със зърно. В проекта ще участват БРП, БДЖ и пристанищата в Русе и Варна. Очакванията са за чист приход от 15 USD на тон по веригата. Други транзитни товари през Варна са 60 000 т гранит от Южна Африка за Сърбия, торове от Девня. Прогнозите за 2002 г. са товарооборотът на пристанището да достигне 6.2 срещу 5.8 млн. т за м. г.
Източник: Пари (11.03.2002)
 
Пристанище Варна поема транзита на ориз за Румъния и снабдяването на България с този продукт след подписване на годишен рамков договор за 100 000 тона внос на ориз от Китай и Египет. Очаква се първите количества от Китай да пристигнат до края на март. В момента румънското пристанище Констанца транзитира между 400 000 и 500 000 тона зърнени храни от Унгария, главно за Ливан и Сирия. Минавайки през България, а не през Румъния, се спестяват 3 дни. До 2 месеца порт Варна ще изгради във Варна-изток товарителница за автоматична обработка на железопътните вагони за зърно. В проекта е предвидено да участват още БДЖ и пристанище Русе. Очакванията са за чист приход от $15 на тон.
Източник: Черно море (13.03.2002)
 
Около 300 000 лв. искат от евентуалния приватизатор за раздържавяването на Института по воден транспорт. Към стойността на активите от 50 000 лв. са включени още 250 000 лв. пазарна стойност. Само няколко стаи от двата етажа на сградата, които са собственост на учреждението, са дадени под наем. Кандидати за настаняване в свободните пространства няма. Сумата от 300 000 лв. е свръх възможностите на служителите в учреждението, а друг желаещ да купи Института по воден транспорт липсва. Няма създадено РМД, а от персонал около 120 души са останали 20. Те не ползват субсидии от бюджета и сами си подсигуряват прехраната с дребни поръчки, предимно от частни фирми. Вероятно Министерството на транспорта не знае хала на института и допълнително утежнява издръжката му, като назначава контрольор, на който заплатата ще плащат варненци. Сумата е като директорската в Института по воден транспорт, а работата на досегашните контрольори се изчерпва с едно-две "посещения на добра воля" край морето
Източник: Черно море (19.03.2002)
 
25 000 тона захар е внесло през пристанище Варна-запад Бесин АД на 16 септември миналата година. Стоката е заведена на митническо складиране в база в промишлената зона на Девня, управлявана от Бимекс-Комерс ООД. При проверка в склада, извършена по искане на РМД Варна от Булкарго на 29 декември миналата година, е установена липса на 5382.75 т захар, за които не са платени вносни митни сборове. За случая има съставен акт за нарушаване на Закона за митниците. Санкция на Бесин обаче не е наложена. Актове на Бесин за митнически нарушения са съставяни и на 11 февруари, 18 и 27 март тази година от други митнически инспектори. При съставянето на акта от 18 март е извършен контрол върху движението на 500 000 кг бяла захар. Установено е, че вносителят Бесин АД е ползвало преференции, като е посочило за източник на вноса турската страна, с която България има споразумение за свободна търговия. Проверката обаче установила, че сертификатът за захарта не е издаван от турските митнически власти и с подвеждащата информация е нанесена щета на държавния бюджет в размер на 140 953 лв.
Източник: Пари (07.05.2002)
 
Фирма Нектон спечели търга за изграждане на разтоварище за зърно, което ще бъде построено в Пристанище Варна-изток. Нектон ще използва техника на монтанската фирма Мир. Съоръжението е необходимо, за да тръгне през Варна пшеницата от Унгария, предназначена за Изтока. В момента потокът от унгарско зърно минава основно през румънското пристанище Констанца. Промяна на логистиката и насочването на част от товарите през България ще осигурят допълнителни печалби за БРП, БДЖ, Пристанище Варна, спедитори и други ангажирани компании по схемата. В седемдневен срок останалите участници в търга за изграждането на разтоварището може да обжалват избора на Нектон, в случай че тази фирма бъде окончателно одобрена и поеме поръчката на стойност около 500 000 лв. Два кораба по 25 000 т влязоха вчера в Пристанище Варна, за да бъдат натоварени с българско зърно. Единият от тях ще поеме част от количеството, освободено от Държавния резерв.
Източник: Пари (30.05.2002)
 
Четири терминала са предвидени за изграждане, съгласно генералния план на "Пристанище Варна" - ЕАД, съобщи изпълнителният директор на държавното дружество Данаил Папазов. Най-близка е перспективата за терминала за опасни товари, който ще бъде на нулево кейово място на пристанище Варна - Запад. Разговорите за изграждането му съвместно с двата девненски завода "Агрополихим" и "Полимери" са в напреднала фаза. Торовият завод ще вложи над 8 милиона долара. Изграждането на кея ще струва на пристанището около един милион лева и ще реши проблема за товаренето на дихлоретан и амоняк. Турските пристанища Самсун и Мерсин вече са проявили интерес към изграждането до година и половина на ро-ро терминала, който ще възстанови връзката Варна - Новоросийск. След неговото построяване ще могат да бъдат транспортирани 40 хиляди броя ТИР-а годишно. Необходими са 10 милиона лева. В по-далечна перспектива ще бъдат инвестирани 10 милиона долара за първия етап и още 15 милиона долара за втория етап от изграждането на контейнерен терминал. Пристанището отчита солиден ръст на контейнерните товари. За шестте месеца на 2002 г. техният обем е нараснал с 25 на сто спрямо същия период на миналата година. Кувейтският фонд за развитие е проявил интерес за изграждането на новия зърнен терминал. Инвестицията за него е 30 милиона лева, а срокът за изграждане - 3,5 години. Зърното в момента е един от основните товари в пристанището. Вече са изнесени близо 70 000 тона зърно от държавния резерв. Масовият експорт е свързан с подновяването на количествата в резерва с тазгодишна реколта. Досегашният износ е изцяло от реколта 1997.
Източник: БТА (01.07.2002)
 
Варненският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 231, ал. 3 ТЗ с решение от 14.III.2002 г. по ф. д. № 2107/96 вписа промени за "Пристанище Варна" - ЕАД: заличава като член на съвета на директорите Любомил Любомилов Иванов; вписва като нов член на съвета на директорите Люсиена Алексиева Костова.
Източник: Държавен вестник (05.07.2002)
 
300 000 лева са загубите на пристанище Варна заради курса на долара, обяви изпълнителният директор Данаил Папазов. 524 хиляди лева печалба за първите шест месеца отчитат от порта. Почти 3 млн. тона товари са обработени от началото на година досега. Най-голямо е увеличението на товарите със зърно - 369 на сто. Очакваме през юли нова кампания на износ на зърно, допълни Папазов. С по 30 процента се е увеличил товаропотокът на контейнери и нерудни изкопаеми. 26 хиляди тона повече е и обработената насипна захар.
Източник: Стандарт (15.07.2002)
 
КЗК отхвърли молбата на Нова Плама АД срещу министерството на транспорта. Жалбата беше заради ограничения достъп на Нова Плама до пристанището за извършване на товаро-разтоварни работи на нефт и нефтопродукти в Северна България.
Източник: Пари (19.07.2002)
 
Готови сме да продадем пристанище Варна, стига да получим срещу това справедлива компенсация, заяви Митко Събев, председател на управителния съвет на "Нафтекс", без да съобщи каква цена очаква. Той обясни, че целта на "Петрол" е да развива бензиностанциите си, а не да управлява пристанища. Ние не го искаме, може да се отдаде на концесия, като дори не държим ние да сме концесионери, допълни Събев. Повод да се заговори за собствеността на пристанище Варна са обвиненията на "Нова Плама", собственик на "Плама", че рафинерията не може да започне работа заради спънки от собствениците на пристанището. Според ръководството на "Плама" не е законно частна компания да притежава пристанище, след като по конституция пристанищата са държавна собственост. Адвокатът на петролната компания Стоян Кръстев обясни, че приватизация на пристанище Варна никога не е имало. То е част от активите на "Петрол". Купувайки петролната фирма, придобихме и пристанището, каза Кръстев. От "Нафтекс" заявиха, че са изпратили няколко писма до "Плама", че плевенската рафинерия ще бъде обслужвана, ако достави нефт на пристанището. През 1999 г. бяха продадени 51 на сто от капитала на "Петрол" срещу 52 милиона долара на "Международен консорциум България", съставен от "Петрол холдинг груп", "Юкос петролеум България" и "OMV България". В следващите години "Юкос петролеум България" беше преобразувана в "Нафтекс България холдинг" и придоби контрола над "Петрол" самостоятелно и чрез свързани фирми. Сега мажоритарният пакет акции от капитала на "Петрол" (около 90 процента) се държи от "Нафтекс България холдинг" и свързани с него дружества.
Източник: Дневник (23.07.2002)
 
В пристанището е разработен мастърплан за развитието до 2020 г., съобщи Данаил Папазов, изп. дикретор на Пристанище Варна ЕАД. Там се предвижда изграждането на нови терминали. В най-напреднала фаза е терминалът за опасни товари на Пристанище Варна-запад, който ще бъде изграден почти изцяло от Агрополихим и евентуално с участието на Полимери-Девня и с наше съдействие. Идеята е този терминал после да бъде отдаден на концесия по право на онези, които ще го построят. А Пристанище Варна ЕАД като оператор да остане да оперира концесията.
Източник: Пари (01.08.2002)
 
Френското индустриално предприятие “Брошо индустри” има намерение да работи съвместно с пристанище Варна, съобщи агенция "Фокус". Предприятието се занимава със железопътно строителство, пещи и транспортни материали. Френската компания ще инвестира и в автоматизирано пакетиране на продукти. Ще се внесат машини за опаковане на захар, жито, торове в 30-килограмови торби.
Източник: Дневник (12.08.2002)
 
"Пристанище Варна" ЕАД е на път в края на 2002 г. да достигне върховия си резултат отпреди 17 години с над 6 млн. тона обработени товари. Това съобщи вчера изпълнителният директор на дружеството Данаил Папазов. От началото на годината досега в пристанището са обработени 4,1 млн. тона, което е с 9,4 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година. Само през август от порта са изнесени 112 000 т зърно, което е своеобразен рекорд, посочи г-н Папазов. Увеличен е и товарооборотът на пристанище Балчик, където от началото на годината са преминали 150 000 т товари срещу 32 000 т за цялата минала година. Втори месец компютърните специалисти на дружеството поддържат собствена уебстраница. На адрес www.port-varna.bg. потенциални инвеститори, партньори и кандидат-концесионери могат да се запознаят с последните данни за товарооборотите, промените в газенето, тарифите, мощностите на порта и предвидените по генералния му план възможности за разширяване и модернизиране.
Източник: Черно море (29.08.2002)
 
Институтът по воден транспорт - ЕООД, Варна, на основание чл. 137, ал. 1, т. 1 и 4; чл. 149, ал. 1, 2 и ал. 3, т. 1; чл. 150 и 151 във връзка с чл. 147, ал. 2 ТЗ и чл. 10, ал. 1, чл. 11; чл. 14, ал. 1, т. 1 и 4 ПРУПСДП и разпореждане на МС № 18 от 18.IV.2001 г. намалява капитала на дружеството от 90 000 лв. на 75 330 лв. и заявява, че е готово да даде обезпечение на вземанията или да изплати на кредиторите, които не са съгласни с намаляването, задълженията си към датата на обнародване в "Държавен вестник".
Източник: Държавен вестник (01.11.2002)
 
Отдаването на концесия на пристанищни дейности ще започне едва след като бъдат направени икономически анализи от независими консултанти. Това заяви зам.-министърът на транспорта и съобщенията Красимира Мартинова след заседанието на Съвета на икономически растеж в сряда, на което бяха обсъдени промените в Закона за пристанищата. Конкурсът за избиране на консултанти ще бъде обявен до края на годината. Все още няма решение кои пристанища ще бъдат отдавани на концесия, обясни Мартинова. Тя призна, че процедурата по избор на консултанти ще забави концесионирането на портове у нас поне с една година. Според предварителните планове на транспортното министерство се предвиждаше още през 2003 г. на концесия да бъдат отдадени портовете във Варна, Бургас, Лом, Свищов и Видин. В новата морска стратегия на страната обаче се предвижда да бъде създадена национална компания "Пристанищна администрация", която да събира пристанищните такси и да отделя пари за модернизация на инфраструктурата и на търговския флот на страната.
Източник: Монитор (08.11.2002)
 
От началото на годината допреди няколко дни само през пристанище Варна са изнесени 1,11 млн. тона зърно - пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и ориз. Това съобщиха вчера от транспортното министерство. Рекорд държи и износът на пшеница. В средата на тази година земеделският министър Мехмед Дикме обеща износът на хлебно зърно да достигне 1 млн. т. Вероятно тези прогнози ще се изпълнят, смятат експерти. През миналата година за 11 месеца на пристанище Варна са обработени само 350 000 тона зърно. Пристанището отчита обаче намаление на товарооборота при стоките, които са свързани с производството на девненските заводи - въглища, цимент, сода, торове. От началото на годината до края на октомври например са изнесени само 22 000 тона течни торове, докато миналата година са изнесени 240 000 тона. При останалите товари е отбелязано повишение, като до края на годината товарооборотът ще прехвърли 6 млн. тона, което е рекорд за последните 12 години.
Източник: Сега (29.11.2002)
 
Предстои концесиониране на българските пристанища, заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимира Мартинова. Тя обясни, че са подготвени условията за избор на консултанти за правните, икономическите, социалните и екологични анализи на обектите. Техните изводи ще дадат основания за откриване на процедурите по концесиониране. От капитала на търговските дружества в пристанищата е извадена собствеността, подлежаща на концесиониране, и тези обекти вече са на подчинение на пристанищните администрации. Заместник-министърът каза, че е направена съществена стъпка към предстоящото отдаване на концесии с внасянето в Народното събрание на проекта за закон за морските пространства. Красимира Маратинова заяви, че този закон ще реши наследените проблеми. Сред тях са съществуващите 23 дунавски т. нар. незаконни пристанища, които са заварени случаи без правна регламентация за публична държавна собственост.
Източник: БТА (09.12.2002)
 
"Пристанище Варна" - ЕАД, Варна, пл. Славейков 1, тел. 052/692-232, факс 052/632953, на основание чл. 1, ал. 3 и чл. 3, ал. 1 от Наредбата за търговете във връзка с чл. 18, ал. 1 ПРУПСДП и заповед № 627 от 2.ХII.2002 г. на изп. директор обявява търг с тайно наддаване при следните условия: 1. Предмет на търга - отдаване под наем на обект: магазин за хранителни стоки - сладкарница, намираща се в партерния етаж на административната сградата на Пристанище Варна-изток, пл. Славейков 1, Варна, собственост на "Пристанище Варна" - ЕАД. 2. Вид на търга - търг с тайно наддаване. 3. Начална цена - стартов месечен наем 382 USD, в т. ч.: за недвижимия имот - 326,50 USD, за движимото имущество - 55,50 USD, посочените стойности са без ДДС. 4. Размер на депозита - 10% от стартовата месечна наемна цена. 5. Начин на плащане - наемната цена се заплаща ежемесечно от 15-о до 20-о число на текущия месец чрез директен банков превод по сметката на "Пристанище Варна" - ЕАД, в ТБ "Райфайзенбанк" - АД, клон Варна, банков код 15591550, банкова сметка № 1064023210, или в брой в главната каса на дружеството; наемодателят си запазва правото да актуализира месечната наемна цена след изтичане на първата година (12 месеца от началната дата на действие на договора). 6. Повторен търг - когато на търга не се яви кандидат, търгът се обявява за непроведен и се провежда 15 дни след датата на непроведения търг. 7. Закупуване на тръжна документация - може да бъде закупена в административната сграда на "Пристанище Варна" - ЕАД, пл. Славейков 1, Варна, ет. 4, стая 46, срещу представен документ за платени 60 лв. (с вкл. ДДС) невъзстановими, платими в касата всеки работен ден от 8 до 12 ч. и от 13 до 16 ч. в срок до 28 дни от датата на обнародването в "Държавен вестник". 8. Търгът ще се проведе на 31-вия ден от датата на обнародването в "Държавен вестник" от 10 ч. в заседателната зала на административната сграда на "Пристанище Варна" - ЕАД, пл. Славейков 1, Варна. 9. Предметът на търга е неделим и се отдава под наем ведно с оборудването в него. За допълнителна информация - (052) 69-25-88.
Източник: Държавен вестник (13.12.2002)
 
Прогнозна печалба от 2.16 млн. лв. очаква Пристанище Варна АД, заяви изпълнителният директор Данаил Папазов. Счетоводно тя е намаляла с около 1 млн. лв. спрямо м.г. заради срива в курса на долара. 2002 г. е рекордна за пристанището по товарооборот - дружеството ще обработи 6.5 млн. т товари.
Източник: Пари (27.12.2002)