Новини
Новини за 2003
 
Три милиона долара собствени средства ще вложи през 2003 г. пристанище Варна в нови машини, съоръжения и инфраструктура, съобщи изпълнителният директор на дружеството Данаил Папазов. Първият обект, който вече се работи съвместно с пристанищната администрация, е разширяването на подходния път към пристанище Варна-изток за нуждите на износа на зърно. Има дни, в които се обработват над 500 автомобила. Заради тесния път обаче опашките се вият с километри, а струпването на колите пречи на движението. Вече са съборени със съгласието на БМФ 4 магазии, на чието място ще се уширят платната. Проектът предвижда изграждане на трасе от 3 платна по 3,75 м и още 1,5 м банкет. По новия път ще могат спокойно да се разминават по 3 - 4 камиона. Съвместно с митниците пък ще бъде изграден съвременен пункт за обработка на товарите и нов автокантар. На 7-о кейово място инвестиционната програма на порта предвижда изграждането на силоз за зърно. До края на 2003 г. строителството трябва да е приключило. Все за подобряване на ефективността на обработката на зърно от Франция е поръчано модерно оборудване за разтоварване, което ще бъде монтирано на 6-о кейово място. 700 000 долара са заделени за втори "Ричстакер" на Варна-изток, вече са купени нови челни товарачи, предназначени за обработка на товари от хартия. Технопаркът на порта ще се сдобие и с нови мотокари за Варна-запад, мобилен кран "Демакс" и втори челен товарач "Волво" на стойност 350 000 долара. Изцяло ще бъде подновен и водопроводът на Варна-запад.
Източник: Черно море (02.01.2003)
 
Нов зърнен силоз ще бъде изграден на 7 кейово място на пристанище Варна-изток през тази година, съобщи директорът на порт Варна ЕАД Данаил Папазов. Инвестицията ще е 3 млн. USD. Оборудването на съоръжението е поръчано от Франция. Вложението е оправдано не само заради рекордните количества зърно, обработвани във Варна, но и заради привличането на транзитни товари пшеница през порта. Фирма Истпойнт, собственик на силоз в румънското пристанище Констанца, е пренасочила около 80 000 тона зърно през Варна. През 2003 г. отново ще се актуализира мастерпланът за развитие на порта, съобщи Даниел Папазов. Разчетите сочат, че контейнерният терминал на Варна-изток вече е на своя лимит. Според статистиката на порта през 2002 г. ръстът на обработените контейнери се е увеличил с 35% - от 501 000 тона през 2001 г. на 680 000 тона през 2002 г. Сериозно увеличение - с 40%, на товарооборота има и при захарта. През 2001 г. през порт Варна са минали 147 000 тона, а през 2002 г. - 207 000 тона. Общо обработените товари през 2002 г. са 6. 450 млн. т, което е с 10% в повече спрямо 2001 г. Отчетените приходи са 31.783 млн. лв., а счетоводната печалба се очаква да е 2.159 млн. лв. Новите товари, които портът привлича, са реекспорт на алуминиев концентрат, обработката на рулони хартия. Заради качеството на работата на порта през Варна най-вероятно ще пътува и щатската помощ за Македония, съобщи Папазов. През 2002 г. с 15% е намаляло обработеното количество въглища през Варна. От 889 000 т за 2001 г. през миналата те са били 748 000 т. Спадът при наливните торове е 85% и от 287 000 тона през 2001 г. е стигнал 44 000 тона през 2002 г. С 16% се е свила обработката на насипен цимент.
Източник: Пари (06.01.2003)
 
Областният управител на Варна Яни Янев е издал акта за публична държавна собственост на земята, принадлежаща досега на "Пристанище Варна" ЕАД. Заедно с нея се опубличава и цялата територия под кота нула в пристанищата Балчик, Варна-изток и Варна-запад. Всичко това ще бъде прехвърлено на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" според изискванията на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.
Източник: Черно море (08.01.2003)
 
От 14 януари 2003 г. със заповед на министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров се освобождава членът на Съвета на директорите на "Летище Бургас"ЕАД Красимир Станимиров Стоянов. За нов член на Съвета на директорите на "Летище Бургас"ЕАД се избира Иван Атанасов Бачев, съобщиха от пресслужбата на МТС. Заповедта е съгласно Търговския закон и Правилника за реда за упражняване правата на собственост на държавата в предприятията, се посочва в съобщението. По силата на същата заповед от 15 януари т. г. се освобождава и членът на Съвета на директорите на "Балкан Ер Тур"ЕАД Цветан Стоилов Манчев, като на негово място се избира Рени Павлова Янакиева. От същата дата - 15 януари, се освобождава и членът на Съвета на директорите на "Транскомплект"ЕАД Ивайло Ненов Ненов. За нов член на Съвета на директорите на "Транскомплект"ЕАД се избира Искра Бонева Стоилова. Освобождава се от длъжност от утре и членът на Съвета на директорите на "Пристанище Варна"ЕАД Делян Славчев Пеевски, като неговото място ще заеме Цветан Танев Танев. От транспортното министерство посочват като мотив за смените въведеният със заповед на министър Петров образователен и професионален ценз за държавните служители, занимаващи се с управление и контрол на търговските дружества с държавно участие от системата на МТС.
Източник: БТА (14.01.2003)
 
Окончателните експлоатационни резултати на пристанище Варна показват, че през 2002 г. били обработени 6 509 000 тона товари при 5 825 000 тона през 2001 г. Цифрите сочат ръст от 12 процента, което прави миналата година една от най-успешните за порта през последните 12 години. Най-голям е скокът при зърнените храни. През пристанището е минало със 187 процента повече зърно от 2001 г. На второ място по увеличение на товарите е . та киселина - 75 процента. Ръст има и при нерудните изкопаеми, контейнерите и захарта - приблизително 32 процента средно. За разлика от тези товари значителен спад е отбелязан при наливните торове - 85 процента, и при въглищата и насипния цимент - по около 15 процента. Счетоводна печалба от 2 159 000 лв. очаква "Пристанище Варна" ЕАД за 2002 година. Средната заплата в дружеството е 510 лева.
Източник: Черно море (15.01.2003)
 
Бордът на директорите на пристанище Бургас реши да предостави на белгийската фирма за мед Юмикор-Пирдоп за 3 години 24-о корабно място. Преди около месец белгийската фирма заяви, че ще премести дейността си в Пристанище Варна заради неуредени отношения с порта в Бургас. От Юмикор настояваха ръководството на Пристанище Бургас да им предостави за експлоатация 22-ро корабно място, където имат лаборатория. Изпълнителният директор на порт Бургас Борислав Ботев обясни, че въпросното корабно място е със стратегическо местоположение и не бива да бъде ангажирано за дълго време. От началото на тази година Юмикор ползва 20-о корабно място, което предлага отлични условия за товарене на меден концентрат, обясниха от порта. Там Юмикор може да използва 13 вагона, както и да премести своята лаборатория. Пристанището предвижда на това корабно място да бъде изграден терминал за сярна киселина. За строителството му ще са необходими 1 млн. EUR. В изграждането му ще се включат фирма AATD, която стопанисва това място и прилежащата инфраструктура, КЦМ-Пловдив и пристанището. За изграждането на терминал за насипни товари е необходимо разрешението на пристанищната администрация. Такъв терминал засега има само Пристанище Варна. Още не е ясно какво решение ще вземат от Юмикор и дали ще се възползват от предлаганото им от бургаския порт 20-о или 24-о корабно място за период от 3 г., или ще предпочетат да прехвърлят дейността си във Варна.
Източник: Пари (18.02.2003)
 
За 2002 г. година в Пристанище Варна са обработени 6.509 млн. т товари, което е рекорден товарооборт от 17 г. насам.Печалбата от дейността на пристанището е 2. 241 млн. лв. В сравнение с 2001 г. обработването на товари е нараснало с 12% и е с 684 хил. т повече.
Източник: Пари (21.02.2003)
 
Съмнения за жълта "братовчедска" схема, аналогична на използваните в приватизацията от кабинета "Костов", са на път да взривят един от най-големите скандали в морската столица на България. Става въпрос за корабостроителницата - една от най-чувствителните теми за варненската общественост. Тя трябваше да се превърне в най-образцовата схема на НДСВ за спасяването на едно предприятие и прозрачното му раздържавяване. Варненски депутати от НДСВ проявяват силен апетит към всичко, което се случва в корабостроителницата и с новия й собственик -Българския морски флот, показва разследване на "24 часа". Най-вероятно точно интересът към тези предприятия е една от причините за напрежението между варненските депутати и транспортния министър Пламен Петров. Те атакуват дейността на Петров и дори заплашват да го свалят от поста. Освен корабостроителницата и БМФ интересът на жълтия депутатски кръг включват и други големи варненски предприятия, между които ВиК, ТЕЦ "Варна", "Пристанище Варна", "Енергоснабдяване", "Топлофикация", РИОС, "Флотски арсенал" и др., сочат източниците ни. Основни лица в схемата са лидерът на варненската група на НДСВ - Борислав Ралчев, и колегите му Стефан Минков и Наско Рафайлов. Най-ангажиран по схемата с корабостроителницата е Минков, чиито контакти с другите вървят по две основни линии: - роднинска, - съвипускници от варненското морско училище. Роднинското начало е проявено при фирмата "Сцикотех", основен доставчик на ламарина за Варненската корабостроителница. Според информационната система "Апис" депутатът Минков и досега е управител на тази струкура. Той обясни, че е напуснал още преди две години и не е бил сред собствениците й. Действително собственик на "Сцикотех" е Иван Бодев, който е сват на Стефан Минков. В доклада на одиторите на Варненската корабостроителница, с копие от който "24 часа" разполага, се посочват сериозни нарушения от страна на тази фирма. Иван Бодев и Стефан Минков са свързани и чрез унгарската фирма "Jayden United Corp.", чийто представител е " Сцикотех". " Jayden United Corp " се представлява и от Борислав Иванов Бодев, който е син на Иван Бодев и зет на Стефан Минков. По отношение и на "Сцикотех", и на " Jayden United Corp." одиторите установяват нарушения, като изнасяне на висококачествена ламарина и последващо връщане на нискокачествена, разлика в цените на разменяната ламарина, забавяне при връщането на заети материали, стоково кредитиране и т.н. Интересите на кръга около Стефан Минков са изявени и в БМФ, по-специално при новите назначения във висшия му мениджмънт, по линия съвипускници от морското училище. Става въпрос за генералния директор на БМФ кап. Гено Генов, един от учредителите на НДСВ – Варна. Както и за члена на борда на директорите Стефан Бузев, директорът експлоатация кап. Атанас Атанасов, братът на кап. Генов - Тодор Генов - началник на отдел "Нови кораби", началник корабно снабдяване Живко Ников, административният директор Георги Стойков и др. Бузев и Минков са и бивши колеги от частното дружество "Гора" АД. Кап. Гено Генов е осъден от БМФ да върне надвзета валута от около 12 000 щ. дол. за "военен риск" когато е бил представител на параходството в Александрия, Египет. Уникалното в ситуацията е, че делото е започнало още преди той да поеме поста. Което означава, че кап. Генов известно време е водил дело срещу себе си, осъдил се е, но в крайна сметка и досега е генерален директор. Освен него на висш пост в БМФ е и брат му Тодор Генов, който работи в сектор "Развитие на флота". Основно се занимава с покупко-продажба на кораби и оформяне на договори за кредитиране. Заради нередности при сделки с държавно имущество той е уволнен от транспортния министър. По-късно брат му го възстановява на работа неправомерно. Третият брат Генов - Веселин, е собственик на фирма "Варна Шипинг енд трейдинг", която се занимава с наемане и брокераж на кораби. Факт е, че откакто брат му е генерален шеф на БМФ бизнесът на Веселин просперира. Четвъртият Генов Емил е представител на SGS - контрол във Варна. Тази служба оформя рекламациите при превозваните товари от корабите на БМФ, включително брокерирани или наети от Веселин Генов. Неотдавна кап. Генов подписа в Германия от името на БМФ договор за кредит за 23,1 млн. долара с Hamburgische Landesbank. Целта на заема, според ръководството на параходството, е по-бързото достояване на корабите "Трапезица" и "Доли". Въпреки немалкият кредит, шефът на БМФ се опита да вземе допълнително още 5 млн. долара от банки в България, с мотива да изплати задължения към работниците. "Агенцията за приватизация обмисля до колко е целесъобразно БМФ да трупа допълнителни задължения", коментира миналата седмица пресаташето на агенцията Анна Русчева. Притеснени сме, че пасивите на дружеството ще нараснат значително, което ще се отрази отрицателно на възможностите държавата да получи висока цена при неговата приватизация, заявиха още от агенцията. Сред новите назначения в БМФ е Атанас Атанасов -първи зам. директор на Гено Генов, а също негов и на депутата Минков съвипусник от Морското училище. Ново "назначение" има и при охраната на корабостроителницата. Едновременно с фирмата, която вече пета година охранява предприятието, е вкарана и ЕТ "Ник-Пол - Николай Георгиев". Така БМФ трябва да плаща за охрана и на двете фирми, без към работата на първата да има някакви претенции. Не е ясно също кой, в крайна сметка носи отговорност за държавното имущество. Неизвестно е и защо новите гардове са избрани без търг или конкурс, както изисква нормативната база. С името на депутата Минков се свързва и бъдещата приватизация на корабостроителницата. Неофициално се твърди, че той и сватът му Иван Бодев стоят зад фирмата "Варна Меритайм". Тя бе създадена от собствениците на фирма "Чакъров" ООД с цел приватизация на корабостроителницата. Г-н Минков призна, че познава хората от частните фирми, но категорично отрече да има общи бизнеснамерия с тях. Неговият сват Иван Бодев е съдружник с "Чакъров" в строителната фирма "Трансстрой груп" АД. Капитан Гено Генов: По-малко работим с фирмата на брат ми "24 часа" се обърна с въпроси към кап. Гено Генов за взаимоотношенията между неговите роднински връзки и работата на държавното предприятие. Вместо капитана ни отговори пресаташето му Владимир Константинов: "Съжалявам за израза, но тъй като във въпросите към генералния директор кап. Гено Генов прозира огромна доза клюкарски подхвърляния, би трябвало въобще да не им обърнем внимание. Но поради уважението към вестника, който представлявате, за последен път ще отговорим на подобни питания, за да бъдат пресечени некоректните подмятания, на което не смеем да се надяваме." Отговорите получихме чрез любезното съдействие на г-н Владимир Константинов. "24 часа "трябваше да зададе само три въпроса, тъй като г-н Генов летеше за чужбина. - Кап. Генов, истина ли е, че БМФ работи с фирмите на тримата ви братя? Какъв процент от брокерските услуги минава през Веселин Генов и неговата фирма "Варна шипинг енд трейдинг"? - Не, това не е истина по простата причина, че само единият брат има фирма. Останалите са служители на други фирми. Що се отнася до процента на брокерските услуги, който минава през "Варна шипинг енд трейдинг", то обемът на превозите, извършени с посредничеството на тази фирма, е намален през 2002 година с 8,5% в сравнение с предходните години, когато кал. Гено Генов не е бил генерален директор на "Параходство БМФ" ЕАД, Уважението към Търговския закон и бизнеса не разрешава да ви кажа цифрата на точния процент, който ще ви разочарова още повече. - Върнал ли е кап. Гено Генов на работа брат си Тодор Генов, след като принципалът го е уволнил? - Не, не го е върнал на работа. Според Кодекса на труда Тодор Генов още е в отпуск и едва след като се върне, могат да му бъдат предявени други промени в трудовия договор. Стефан Минков: Не сме роднини с шефа на “Сцикотех” - Г-н Минков, вярно ли е че една фирма с ваше участие е основен доставчик на Варненската корабостроителница? - Аз нямам фирма, други са майсторите там. - Според "Апис" към момента сте управител на "Сцикотех". - Още като влязох в парламента, излязох от фирмата. К не съм собственик там, а наемно лице. - Не сте ли в близки роднински отношения със собственика? - Нямаме роднински отношения, децата ни са женени. Но аз не знам "Сцикотех" какво работи в завода. - Вярно ли е, че на ръководни постове в БМФ са назначени предимно ваши съвипускници... с ваша помощ? - Това е спекулация. Ако може някой да ме обвини, че двама от тях са ми съвипускници... Признавам си греха. Но ако се коментират качествата на кап. Генов и кап. Бузев - готов съм да говоря за тях като за специалисти. Колкото до братята на кап. Генов - също се спекулира. Тодор Генов работи в БМФ далеч преди брат му да стане директор. Други братя на Генов, работещи в БМФ, няма. Няма и в свързани дейности. Ако имате предвид фирмата SGS, която се ръководи от малкия брат Емил Генов - това в фирма за контрол на стоката и не виждам какво общо има с БМФ. - Имате ли нещо общо с фирмата "Варна меритайм", бившата "Чакъров", която е създадена за участие в приватизацията на корабостроителницата? - "Чакъров" съм я чувал, "Варна меритайм" сега я чувам. А "Чакъров" е една от трите кораборемонтни фирми, които стоят добре на пазара. Кой ще купи корабостроителницата, аз не мога да кажа - това са процедури, които се решават от Министерството на транспорта. Разбира се, живо ме интересуват. Продължавам да твърдя, че няма българска фирма, която би могла самостоятелно да се справи с отрасъл като корабостроенето - там трябват много пари. - Значи категорично нямате връзка с "Варна меритайм"? - Категорично няма такова нещо. Корабостроенето и кораборемонтьт не са моя страст - аз съм работил 20 години в пристанищата, от това разбирам. От друга страна, съм силно заинтересован Варненската корабостроителница да бъде купена от корабостроител. Да, познавам и Калояна от "Делфин 1", и Илзе от "Варна меритайм" - те са хубави дами, познавам и Недялко Панев, а и всички хора, които са в бранша. Но категорично не стоя зад тях - няма как и за какво. Борислав Ралчев: СДС срина предприятието Конфигурацията на НДСВ изисква едно плътно взаимодействие между депутати и изпълнителна власт, включително министри. В крайна сметка партията е новосъздадена, което налага една по-особена роля на депутатите. Длъжността им не е свързана само с прякото законодателство. Моето виждане е, че депутатът на определения регион има преки ангажименти към него и към избирателите. В този смисъл общата ни политика търпи негативи от грешки в тази насока. Няма място обаче за икономически интереси във Варненския регион, има място за политика. Тази година е година на местни избори. И най-важното - Варненската корабостроителница е проблем номер едно не само в икономическата, но и в политическата сфера на града. От 1999 г. още лакмусът минава през корабостроителницата. На 13 януари 1999 г. правителството на СДС извърши погром над нея -това срина града няколко степени надолу. Няма нужда да правим висш пилотаж. Истината я разбрах от един варненски корабостроител, който ми каза: Не ми говори с тези лакърдии, а преброй колко магазина и кръчми от корабостроителницата до центъра на Варна са затворени от този период. Варна се интересува от корабостроителницата в аспект 5 хиляди преки работни места, 20 000 пряко засегнати, 80 000 сериозно засегнати. Неслучайно варненецът преди изборите постави на първо място проблема с корабостроителницата, а на второ - сделката със Златни пясъци. Това беше отчетено в предизборната платформа на НДСВ и преките ни ангажименти бяха точно в този смисъл. За щастие въпреки неимоверните трудности задачата в първи план бе решена. Независимо кой и какво оспорва при покупката на корабостроителницата от БМФ, ние смятаме, че това бе една безспорно необходима сделка. Иначе заводът щеше да отиде на скрап. Не можем да си затворим очите и да бъдем шантажирани с приказки "вие имате икономически интереси". Да, имаме икономически интереси и това са интересите на Варна. До момента сме успели да разкрием 2000 работни места. Това е позицията на варненските депутати и техният икономически интерес. Не сме поставяли въпроса за оставката на министър Пламен Петров.
Източник: 24 часа (17.03.2003)
 
Пристанищата във Варна, Бургас, Русе, Лом и Видин да се управляват от една компания предвиждат промените в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, които бяха приети на първо четене от парламента. Новата Национална компания "Пристанища" ще се грижи за изграждането, реконструкцията и поддържането на портовете. Сега тези функции изпълнява Агенция "Пристанищна администрация" към министъра на транспорта и съобщенията. Компанията ще бъде държавно предприятие, но няма да може да бъде обявявана в несъстоятелност, гласи проектът.
Източник: Стандарт (27.03.2003)
 
Следващата седмица пристанище Варна ще вземе сертификат за управление на качеството ISO 9001. Последният одит на сертифициращата организация CGS е преминал без нито една забележка и преди 2 дни портът е уведомен официално, че ще получи документа, съобщи изпълнителният директор Данаил Папазов.
Източник: Черно море (27.03.2003)
 
Ст.н.с. д-р инж. Коста Донев е новият управител на Института по воден транспорт. Договорът за управление на ЕООД-то на досегашния шеф Христо Танев не е подновен. През последните месеци тук никой не е работил, затова стаите бяха запечатани с комисия. Сега започваме инвентаризация и тепърва ще си изясня какво точно наследявам, поясни инж. Донев. Запознати не изключват бъдещи персонални промени в скромния научен състав на института. Ст. н. с. д-р инж. Коста Донев е бивш кадър на Института по воден транспорт. Доскоро бе началник-отдел "Порт консулт" в "Пристанище Варна" ЕАД. Зам.-председател е на УС на Териториалната организация на Научно-техническите съюзи.
Източник: Черно море (16.05.2003)
 
Счетоводна загуба в размер на 500 000 лв. отчита до средата на май пристанище Варна, заяви шефът на порта Данаил Папазов. Отрицателният финансов резултат е заради падането на курса на долара. В пристанището са взели мерки и очакват още през следващия месец загубите да бъдат компенсирани и операторът да излезе на печалба към края на първото шестмесечие. Като обем на работа т.г. е по-добра от миналата, твърдят от порта. Вече са обработени 2 550 000 т товари, което е с 400 000 т повече от същия период на 2002 г., която бе рекордна за пристанището. Количеството на товарите се е увеличило с 18 процента, а при приходите ръстът е 5 на сто. От порта се инвестирали около 3 млн. лв. в инфраструктурни проекти и техника. Очакванията са до края на 2003 г. обемът на капиталовложенията да нарасне 2 пъти.
Източник: Черно море (22.05.2003)
 
Индустриална зона да бъде направена в Девня, поиска от името на големите заводи с чуждестранно участие в региона изпълнителният директор на "Агрополихим" АД Филип Ромбаут. Създаването на зоната щяло да ускори инвестициите, като за следващите 3 - 5 години там можело да се налеят допълнително $100 - 150 млн. Идеята е там да бъдат създадени нови предприятия, тъй като големите заводи "Агрополихим", "Полимери" и "Солвей Соди" разполагали с огромни терени, на които могат да бъдат построени. Освен това в района се произвеждали и много суровини. В зоната ще се осигурят благоприятни условия за бизнес и на по-малки фирми. В Девня вече бил даден ход на проект за завод за дикалциев фосфат на белгийско-мароканската фирма "Декофост". Шефът на "Агрополихим" се оплака от забавянето на концесията на пристанището, която чакат вече 3 години. Поради това компанията не можела да изгради терминал за амоняк, за който били осигурени 12 млн. долара инвестиции. Освен това заводът губел около $8 млн. годишно от ниската производителност на крановете на порта. Над $12 млн. ще инвестира девненският завод до края на годината. Около 5 млн. долара ще бъдат вложени в завод за суперфосфат, 2,5 млн. за фосфатна линия и още 5 млн. за други инвестиционни проекти.
Източник: Черно море (10.06.2003)
 
Варненският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 251, ал. 4 ТЗ съобщава, че провереният и приет от общото събрание на акционерите годишен счетоводен отчет за 2001 г. на "Пристанище Варна" - ЕАД, по ф. д. № 2107/96 е представен в търговския регистър.
Източник: Държавен вестник (29.07.2003)
 
Варненският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 231, ал. 3 ТЗ с решение от 18.II.2003 г. по ф. д. № 2107/96 вписа промени за "Пристанище Варна" - ЕАД: заличава като член на съвета на директорите Делян Славчев Пеевски; вписа новия член на съвета на директорите Цветан Танев Танев.
Източник: Държавен вестник (29.07.2003)
 
След преразглеждане на скиците на пристанище Петрол в рамките на порта, който ще бъде обявен за изключително държавна собственост, ще влязат 3-те кея, 8800 кв. м земя и жп линията до пирсовете, съобщи председателят на надзорния съвет на Нафтекс Митко Събев. Петрол ще продължи да експлоатира като своя собственост петролната база и жп линията до нея. Портът ще бъде стопанисван от пристанище ЕАД Варна.
Източник: Пари (13.08.2003)
 
Варненският клон на Електроразпределение е на първо място в годишната класация "100-те фирми на Варна 2002". Следващото място заема Пристанище-Варна. Класацията е изготвена от Апея план и Актив ООД. Критериите, по които са оценени фирмите, са финансови резултати, приходи, ефективност, инвестиции и плащания към НОИ. Сред десетте водещи фирми са и Санита трейдинг АД, Елдом инвест ООД, Кораборемонтен завод Одесос АД, Ескана АД, Параходство БМФ,ВиК-Варна и Планекс ООД. Приходите на първите 20 фирми са над 2.5 млн. лв.
Източник: Пари (29.08.2003)
 
Варненският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 231, ал. 3 ТЗ с решение от 15.IV.2003 г. по ф. д. № 2107/96 вписа в регистъра за търговски дружества промени за "Пристанище Варна" - ЕАД: заличава като член на съвета на директорите Люсиена Алексиева Костова; вписва новия член на съвета на директорите Бойка Стоянова Янчева.
Източник: Държавен вестник (12.09.2003)
 
От 16,1 на 20,4 млн. тона е нараснал товарооборотът на морските ни пристанища от 1999 до 2002 г. Това обяви вицепремиерът Николай Василев във Варна на международна конференция за морските пристанища и транспорта в Черно море. Товарооборотът на речните портове е скочил от 2,7 на 3,6 млн. т за този период. Догодина България ще има национална морска стратегия, добави Василев. Повечето от българските кораби са стари, средната им възраст е 21,7 години, пише в проектодокумента. Още по-критична е ситуацията с танкерите. България ще бъде принудена да ги извади от експлоатация в периода 2003-2005 г. Държавата ще гарантира кредитите по обновлението на флота и ще субсидира строителството на 4-6 хидробуса за пътнически превози, предвижда документът.
Източник: Стандарт (30.09.2003)
 
Големи предприятия като "Кремиковци", "Полимери", "Девня цимент" проявяват интерес към получаване на концесия на кейове във Варна и Бургас, съобщи зам.-министърът на транспорта и съобщенията Никола Янков. Той обясни, че интересът не бил заявен в писма за намерение. За разликата от летищата пристанищата във Варна и Бургас вероятно ще бъдат дадени на концесия на кейов принцип., т.е ако мога да кажа, на парче, каза Янков. По думите му интересът на инвеститорите към пристанищата е според обема на товарите. "Имаме заявен интерес за определени кейови пространства", но както и при летищата, процедурата ще бъде обявена най-рано в началото на следващата година", допълни Янков. Предстои парламентът да приеме на второ четене закона за морските пространства и пристанищата. След това ще бъде избран консултант за концесията на пристанищата, а впоследствие ще се обяви и конкурс. Проявяваме интерес към пристанище "Варна-запад" и очакваме урегулирането на нормативната база, потвърдиха от "Девня цимент". От там поясниха, че намеренията на компанията са да получи две кейови места за насипен клинкер. Интересът на "Кремиковци" е насочен към пристанище Бургас, тъй като там минават около 75% от оборота ни, заявиха от металургичния комбинат.
Източник: Дневник (30.09.2003)
 
И пристанище Варна стана жертва на промените в данъчното законодателство през 2001 г. и се включи в списъка на държавните дружества с ревизионни актове за минал период, стана ясно тези дни. Портът се сдобил с два данъчно-ревизонни акта на обща стойност 600 000 лева, призна изпълнителният му директор Данаил Папазов. Те са обжалвани в съда и в момента се решават от върховните съдии, но на всички предишни инстанции актовете са потвърдени.
Източник: Черно море (25.11.2003)