Новини
Новини за 2005
 
Пристанищните терминали "Леспорт" и "Сомовит", част от пристанищата Варна и Русе, са първите, които ще бъдат отдадени на концесия, реши правителството. Основната цел на процедурите е чрез привличането на финансово стабилни концесионери да се рeaлизират мащабни инвестиции, да се подобри качеството на обслужването и да се повиши ефективността на пристанищните услуги, обясни вицепремиерът Николай Василев. Кандидатите за концесионер трябва да отговарят на определени критерии. Начинът за избиране на концесионера ще е неприсъствен едностепенен конкурс, като окончателното решение за избор на победител ще се вземе от правителсвото. Инвестиционното предложение в офертите на кандидатите ще има тежест 25 точки, бизнес планът, който ще включва социална програма, план за оперативна дейност, организационно-управленски план, ще се оценява с 10 точки, предложение за достигане на средногодишен товарооборот - 25 точки, предложение за фиксираната част на годишното концесионно възнаграждение - 20 точки, и предложение за променливата част на концесионното възнаграждение - 20 точки. Всяка година концесионерът ще бъде задължен да предоставя и поддържа банкови гаранции за изпълнението на инвестиционната програма - 15% от планираните за периода инвестиции; за изпълнението на договора - 51 хил. евро за пристанище "Сомовит" и 256 хил. евро за "Леспорт". Целта на процедурата не е да получим максимални приходи от обектите, а да предизвикаме технологично обновление и разширяване на спектъра от услуги, които се предоставят там, обясни зам.-министърът на транспорта Никола Янков. Той уточни, че очакванията са на следващото заседание на правителството да бъде разгледана концесията на един проект на зелено - изграждането на терминала за опасни товари в района на пристанище "Варна-запад". В скоро време ще се обявяват процедурите за четирите терминала на пристанище Видин, терминала на пристанище Балчик, както и два терминала, свързани с тецовете "Варна" и "Русе". До края на този мандат ще внесем за разглеждане от правителството общо около 23 концесионни процедури, уточни Янков.
Източник: Пари (14.01.2005)
 
Терминал за течни опасни товари ще бъде изграден като част от пристанище Варна от концесионер, реши кабинетът. Концесионерът "на зелено" ще се избира чрез конкурс. Той ще изгради терминала със собствени средства и ще има право да го експлоатира 35 години. Изискванията са в терминала да се обработват стоки като сярна и солна киселина, течен тор и дихлоретан. Минималната инвестиция е 16 млн. лева за първите 3 години. Кандидатите ще трябва да притежават активи за поне 10 млн. лв. и не по-малко от 50 млн. лв. приходи за всяка от последните 2 години.
Източник: Сега (04.02.2005)
 
НОИ обяви 20 -те "най-коректни работодатели с персонал над 1000 души за 2004 г., осигуряващи общо 104 959 лица и със среден осигурителен доход 545 лв.: 1 АЕЦ КОЗЛОДУЙ Козлодуй 2 ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС Бургас 3 ЕАД "МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК" - КЛОН "РУДНИК ТРОЯНОВО - СЕВЕР" с. Ковачево 4 ПАРАХОДСТВО БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ Варна 5 ЕАД "МИНИ МАРИЦА-ИЗТОК - КЛОН РУДНИК "ТРОЯНОВО-1"" с. Трояново 6 ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "РЪКОВОДСТВО НА ВЪЗДУШНОТО ДВИЖЕНИЕ" София 7 БЛАГОЕВГРАД-БТ - АД Благоевград 8 ВИДИМА Севлиево 9 ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА София 10 СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" София 11 ЕАД "МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК" - КЛОН "РУДНИК ТРОЯНОВО - 3" с. Медникарово 12 УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "СВЕТИ ГЕОРГИ" Пловдив 13 БУЛБАНК София 14 СТОМАНА-ИНДЪСТРИ Перник 15 ЕЛАЦИТЕ - МЕД с. Мирково 16 ЕЙЧ ВИ БИ БАНК БИОХИМ София 17 ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ София 18 ВАЗОВСКИ МАШИНОСТРОИТЕЛНИ ЗАВОДИ Сопот 19 АРСЕНАЛ Казанлък 20 ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 с. Ковачево 21 МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ И СПЕШНА МЕДИЦИНА Н.И. ПИРОГОВ София 22 ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА Варна 23 ТЕРИТОРИАЛНА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ СОФИЯ-ГРАД София 24 КЦМ Пловдив 25 БАЛКАНФАРМА - ДУПНИЦА Дупница 26 БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ София 27 АСАРЕЛ-МЕДЕТ Панагюрище 28 МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ София 29 ИДЕАЛ СТАНДАРТ БЪЛГАРИЯ Севлиево 30 МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - ПЛЕВЕН Плевен 31 ПИРИН ТЕКС ПРОДАКШЪН Гоце Делчев 32 МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ София 33 ЕКСПЛОАТАЦИОННА КОМПАНИЯ МАРИЦА ИЗТОК 3 с. Медникарово 34 МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "АЛЕКСАНДРОВСКА" София 35 СТОЛИЧЕН ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ София 36 ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ София 37 КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ Костинброд 38 МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ София 39 ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ-СТОЛИЧНО София 40 БЪЛГАРСКА ПОЩЕНСКА БАНКА София 41 ПОДЕЛЕНИЕ ЗА ТОВАРНИ ПРЕВОЗИ - СОФИЯ София 42 ЯНА Бургас 43 СОФАРМА София 44 ЛЕТИЩЕ СОФИЯ София 45 ПЕТРОЛ София 46 НЕОХИМ Димитровгад 47 ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ Варна 48 ТЕЦ - БОБОВ ДОЛ с. Големо село 49 БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО София 50 М + С ХИДРАВЛИК Казанлък
Източник: Други (08.02.2005)
 
"Пристанище Варна" ЕАД очаква да получи лиценз за обработка на US контейнери. "Лицензът ще даде възможност обработените във Варна контейнери, които пътуват за САЩ, да се товарят директно, без да бъдат подлагани на последваща проверка", обясни изпълнителният директор на фирмата Данаил Папазов. В момента половината от базираните във Варна представителства на линейни контейнерни оператори извършват транспортен сервиз до различни американски пристанища, сочи статистиката на Българската асоциация на корабните брокери и агенти (БАКБА). "По наши данни във Варна са базирани 12 контейнерни фирми", твърди секретарят на организацията Даниел Константинов.
Източник: Дневник (21.02.2005)
 
Транспортното министерство обяви процедура за даване на тридесетгодишна концесия на речното пристанище Сомовит и на морското Леспорт. Пристанище Сомовит е промишлено и се управлява от националния порт Русе. Леспорт е създадено като товарно пристанище към порт Варна, пригодено основно за разтоварване на дървесина. Конкурсът за определяне на концесионерите ще бъде неприсъствен, крайният срок за купуване на документи е 18 март. Класирането на кандидатите ще зависи от предложеното концесионно възнаграждение, инвестиционната програма и плана за финансирането и, план за преходен период и показателите на средногодишния товарооборот.
Източник: Пари (02.03.2005)
 
Сомовит и Леспорт са подадени в транспортното министерство до крайния срок, който изтече вчера. Сред кандидатите за първия пристанищен терминал са варненската "Октопод-С", "Валмекс", русенската "Норд груп", "Инмат" - Раднево, "Подемкран" - Габрово, "Космос шипинг" - Варна, "Си-Ви-Ес" - В. Търново, "Интерпроект" - Сомовит, регистрираната в Кипър "Ларчер Трейдинг Лимитед" и "Елма" - Троян. За "Леспорт" кандидатстват 10 фирми, сред които "Трансимпекс", "Портфлот-Бургас", "ТЕЦ Марица 3" - Димитровград, и "Полимери" - Девня. Кои от кандидатите са допуснати, ще стане ясно на 28 март.
Източник: Стандарт (23.03.2005)
 
Международен търг за разработването на технически проект за изграждането на пасажерски терминал на пристанище Варна ще бъде обявен до края на годината. Това съобщи изпълнителният директор на Национална компания "Пристанища" кап. Пейчо Манолов. Тръжната процедура ще приключи в рамките на година. След като бъде разработен проектът за Варна, ще бъдат обявени още два - за технически проекти на пасажерски терминали в Бургас и Русе, посочи Манолов. Пасажерският терминал е единият от шестте, които са обособени на пристанище Варна. Три от тях са на територията на Варна-запад - за опасни товари, контейнерен и общ терминал. На Варна-изток са многоцелевият и пасажерският. Втори многоцелеви терминал се обособява в Балчик. В момента пасажерският терминал във Варна включва морска гара с кей за акостирането на лайнери и яхтклуб. Целта на проекта е освен морска гара на терминала да се обособи и атракционно-рекреационна територия, която да бъде свързана с града, посочи Манолов. Сега това е невъзможно, тъй като непосредствено до морската гара се разполагат съоръженията на пристанище Варна-изток. Така на практика централната градска част няма директен излаз на брега, коментира той.
Източник: Дневник (13.04.2005)
 
"Пристанище Варна" подписа договор за доставката на мобилен кран "Демаг Готвалд", съобщи за изпълнителният директор на порта Данаил Папазов. Кранът е 104.3-тонен и е първият, който пристанището купува от 1981 г. насам. Сделката е одобрена и от Министерството на транспорта и съобщенията. Новият кран може да се използва за товаро-разтоварни дейности на почти всичко - от контейнери до насипни товари. Според предварителните прогнози със съоръжението само до края на тази година ще бъдат обработени над 27 хил. TEU (единица за 20-футов, малък контейнер). През 2004 година във варненския порт са обработени 78 450 TEU. Ако темпът на растеж се запази и с новия кран, който ще направи възможна по-голямата експедитивност на товарообработката, в края на годината обемът ще стигне 100 хил. TEU. Това ще позволи на пристанището във Варна да влезе в списъка на големите контейнерни оператори. В Черно море такива в момента са Констанца и Одеса. Именно от пристанището в Констанца са купени последните два крана, произведени от "Демаг Готвалд", поясни Папазов. По думите му с подобно съоръжение разполагат всички големи световни пристанища - Ротердам, Анверс, Сан Франциско и др. Кранът ще бъде експедиран от Дюселдорф на 29 април и по план трябва да бъде доставен във Варна до средата на май. Той ще бъде разположен на пристанище Варна-запад.
Източник: Дневник (14.04.2005)
 
В генералния план на пристанище Варна е залегнало изграждането на шест нови терминала, съобщи генералният директор на Национална компания "Пристанища" (НКП) кап. Пейчо Манолов. Предстои документът да бъде съгласуван в междуведомствена комисия, в която влизат представители на ресорните министерства и след това от още близо 20 други държавни и местни институции, обясни изпълнителният директор на "Пристанище Варна" ЕАД Данаил Папазов. Планът се състои от два раздела. В първия са указани сега съществуващите терминали, които предстои да бъдат отдадени на концесия, а във втория са включени резервирани терени за изграждането на нови терминали. Два от резервираните терени са за разширяване на вече съществуващи кейове. Първото планирано разширение предвижда създаването на две корабни места на сегашния контейнерен терминал на порт Варна-Запад. Целта на разширението е през него да могат годишно да бъдат обработвани около 120 хил. TEU (единица за 20-футов контейнер) на година. Второто заложено разширение е на пристанище "Леспорт", чийто концесионер се очаква да стане ясен до няколко седмици. Изцяло новите терминали, за които ще бъдат запазени места, са четири. В плана са заложени и ремонти на вълнолома в Балчик. Той ще започне до края на 2005 г. успоредно с удължаването на вълнолома на пристанище Варна-Запад. НК "Пристанища" предвижда да бъдат разработени генерални планове на всички останали морски и речни български пристанища.
Източник: Дневник (26.04.2005)
 
Нетна печалба в размер на 5.6 млн. лв. на държавните транспортни дружества през първото тримесечие на тази година отчете вчера министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев. С 46% се е увеличила печалбата на Параходство Български морски флот ЕАД в сравнение със същия период на 2004 г. Ръст на приходите с над 150% отбелязва Български пощи ЕАД. Пристанище Леспорт ЕАД е повишило печалбата си със 113%. По-висока печалба имат и летищата в София и Бургас, както и Пристанищен комплекс Русе и порт Варна.
Източник: Пари (09.05.2005)
 
Нетната печалба на държавните дружества от системата на транспорта за първите три месеца на годината е 5,6 млн. лв. Това съобщи във Варна вицепремиерът Николай Василев. Той бе един от десетината варненци, които дариха кръв по време на акция на БЧК. Ден по-рано Василев откри заедно с директора на БНР Поля Станчева нов радиопредавател на нос Калиакра. "Параходство Български морски флот" увеличи печалбата си с 46% през първото тримесечие на годината, спрямо същия период на 2004-а, заяви Николай Василев. При "Български пощи" ръстът на приходите е над 150%. Пристанище "Леспорт", което с концесионера е повишило печалбата си със 115 %. По-висока печалба имат и летищата в София и Бургас и пристанищата в Русе и Варна, заяви транспортният министър. При БДЖ имало увеличение на обработените товари с 1%. Сред летищата най-добри са показателите на това в Бургас, където има ръст на пътниците със 77% спрямо първото тримесечие на 2004 г. Във Варна този този показател е увеличен с 39%, а в София - 20%. Под български флаг са върнати 7 кораба на Параходство БМФ, уточни Василев. Най-сериозни промени има при таксиметровите превози, каза министърът и допълни, че от декември 2004 г. до април 2005 г. у нас са регистрирани 959 нови автомобила, които работят като таксита.
Източник: Сега (09.05.2005)
 
НОИ обяви 50 -те "най-коректни работодатели с персонал над 1000 души за І-во тримесечие на 2005 г., осигуряващи общо 106 811 лица и със среден осигурителен доход 561 лв.: 1 АЕЦ КОЗЛОДУЙ гр.Козлодуй 2 ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС гр.Бургас 3 ЕАД "МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК" - КЛОН "РУДНИК ТРОЯНОВО - СЕВЕР" с.Ковачево 4 ПАРАХОДСТВО БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ гр.Варна 5 МОБИЛТЕЛ гр.София 6 ЕАД "МИНИ МАРИЦА-ИЗТОК - КЛОН РУДНИК "ТРОЯНОВО-1"" с.Трояново 7 ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "РЪКОВОДСТВО НА ВЪЗДУШНОТО ДВИЖЕНИЕ" гр.София 8 УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "СВЕТИ ГЕОРГИ" гр.Пловдив 9 ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА гр.София 10 АРСЕНАЛ гр.Казанлък 11 БЛАГОЕВГРАД-БТ - АД гр.Благоевгр 12 СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" гр.София 13 ЕАД "МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК" - КЛОН "РУДНИК ТРОЯНОВО - 3" с.Медникарово 14 ЕЛАЦИТЕ - МЕД с.Мирково 15 ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ гр.София 16 БУЛБАНК гр.София 17 ПЕТРОЛ гр.София 18 МИНИ - БОБОВ ДОЛ гр.Бобов дол 19 ЕЙЧ ВИ БИ БАНК БИОХИМ гр.София 20 ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 с.Ковачево 21 ВАЗОВСКИ МАШИНОСТРОИТЕЛНИ ЗАВОДИ гр.Сопот 22 АСАРЕЛ-МЕДЕТ гр.Панагюрищ 23 ИДЕАЛ СТАНДАРТ-ВИДИМА гр.Севлиево 24 РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ "ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ" - СОФИЯ гр.София 25 ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА гр.Варна 26 БАНКА ДСК гр.София 27 КЦМ гр.Пловдив 28 БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ гр.София 29 ЕКСПЛОАТАЦИОННА КОМПАНИЯ МАРИЦА ИЗТОК 3 с.Медникаро 30 БАЛКАНФАРМА - ДУПНИЦА гр.Дупница 31 ИДЕАЛ СТАНДАРТ БЪЛГАРИЯ гр.Севлиево 32 ПИРИН ТЕКС ПРОДАКШЪН гр.Гоце Делчев 33 МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ гр.София 34 СОФАРМА гр.София 35 МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "АЛЕКСАНДРОВСКА" гр.София 36 ЛЕТИЩЕ СОФИЯ гр.София 37 ЯНА гр.Бургас 38 БЪЛГАРСКА ПОЩЕНСКА БАНКА гр.София 39 УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ гр.Плевен 40 ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ гр.София 41 СТОЛИЧЕН ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ гр.София 42 МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ гр.София 43 КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ гр.Костинброд 44 НЕОХИМ гр.Димитровград 45 Мега РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ "РОДОПИ" гр.Пловдив 46 АРКУС гр.Лясковец 47 МЕГА РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ "ЧЕРНО МОРЕ" гр.Бяла 48 ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ гр.Варна 49 ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ-СТОЛИЧНО гр.София 50 МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ гр.София
Източник: Други (09.05.2005)
 
Варненският окръжен съд на основание чл. 262к, ал. 2 ТЗ по ф. д. № 207/96 вписва промяна за "Пристанище Варна" - ЕАД, Варна: с протокол № ПД-332 от 19.ХI.2004 г. на министъра на транспорта и съобщенията е взето решение за прекратяване без ликвидация на "Институт по воден транспорт" - ЕООД, Варна, чрез вливане в "Пристанище Варна" - ЕАД, Варна; "Пристанище Варна" - ЕАД, Варна, приема вливането на "Институт по воден транспорт" - ЕООД, Варна, като поема изцяло неговата дейност като универсален правоприемник и имущество (активи и пасиви по баланс на вливащото се дружество към 31.VIII.2004 г.) към деня на вписването в търговския регистър на Варненския окръжен съд.
Източник: Държавен вестник (27.05.2005)
 
В рамките на 10 години “Солвей Соди” АД - Девня, ще инвестира в опазване на околната среда 100 млн. лв., заяви техническият директор на дружеството Емил Ферон. Изпълнителният директор на “Солвей Соди” АД Франк Шнайдер не скри притесненията си от процеса на концесиониране на пристанище Варна-запад. Пет големи дружества, които осигуряват 25 на сто от общия износ на България с продукцията си, са в пряка зависимост от порта. Според него разработеният начин на концесиониране допуска контролирането на пристанището от трети лица, които нямат нищо общо с индустриалната дейност извън порта.
Източник: Строителство Градът (31.05.2005)
 
Варненският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ с решение от 16.IV.2004 г. по ф. д. № 2592/99 вписа промяна за "Ойлтанкинг - България" - АД: вписва нов адрес на управление Девня, Индустриална зона, Пристанище Варна - Запад, административна сграда на "Ойлтанкинг България" - АД; вписва решение на ОСА от 25.ХI.2003 г. за приемане на изменения и допълнения на устава на дружеството; заличава като членове на съвета на директорите Аарт Локхорст, Кирко Димитров Кирков и Данаил Стоянов Папазов; вписва като член на съвета на директорите "Пристанище Варна" - ЕАД.
Източник: Държавен вестник (07.06.2005)
 
Пристанището в Антверпен проявява интерес към концесията на порт Варна-запад, съобщи във Варна посланикът на Кралство Белгия у нас Филип Беке. Той взе участие в дискусия за бизнес климата в България преди присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС). Беке допълни, че концесиионните процедури у нас трябва да протичат бързо и да са прозрачни. Белгийският бизнес проявява сериозен интерес и към дейности, свързани с изграждането на Дунав мост 2, корабоплаването по река Дунав и изграждането на корабни и лодкостоянки. Преди по-малко от месец единият от изпълнителните директори на девненския завод "Солвей - Соди" Франк Шнайдер обяви, че въпросът с предстоящото концесиониране на Варна-запад е най-обсъжданият в мениджмънта на белгийската група "Солвей". Компанията, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и турската компания "Шишеджам" притежават 98 на сто от капитала на содовия завод посредством "Солвей Шишеджам холдинг". "Солвей - Соди" обмисля да вземе участие в пристанищните концесии - самостоятелно или в консорциум с друго международно пристанище от Европа, обясни Шнайдер. Пристанището в Антверпен е сред най-големите на континента и по товарооборот се нарежда непосредствено след Ротердам и Хамбург.
Източник: Дневник (08.06.2005)
 
Създадената преди два месеца Варненска бизнесакадемия обяви вчера номинациите си за медиджър на годината. Това са управителят на "Интерком груп" Павлин Николов, управителя на проспериращата сторителна фирма "Планекс холдинг" Пламен Андреев, изпълнителният директор на "Пристанище Варна" Данаил Папазов и на "ТУИ - България" Валентин Йосифов. Наградата "Мениджър на годината" се връчва за постижения в бизнеса за предходната година. Съветът на Варненската бизнесакадемия номинира за другата награда "Бизнесоткритие Варна 2004" "Ай Би селинг" ООД за налагането на пазара в морския град на сухото строителство и "Елдоминвест" за серията електрически печки, създадени във фирмата през миналата година и продавани с упех на пазара в цялата страна. Номинирана за наградата е и "Птицеком" ЕООД за наложената марка "Екопиле". Номинациите са направени от членовете на Варненската бизнесакадемия, в която влизат 40 от най-успелите фирми на Варна. Членовете на Варненската бизнесакадемия ще определят спечелия престижния приз на 1 юли.
Източник: Монитор (30.06.2005)
 
30 млн. лв. инвестира бизнесменът от Швеция Ян Линдеберг в предприятие за производство на строителни материали край Плевен. Новата фабрика ще бъде разположена върху площ от 45 дка в община Гулянци до пристанище Сомовит. Предвижда се производството да стартира до една година и ще осигури 250 работни места. Продукцията му ще бъдат различни по вид строителни материали, защитни врати и изолационни материали, стени за вили и различни видове жилищни постройки, предназначени главно за европейския пазар. Те ще бъдат произведени по съвременна технология, която е изобретение и патент на шведската фирма НПС, собственост на Линдеберг. Ян Линдеберг е собственик на четири завода за строителни материали от типа на този, който ще бъде изграден край Плевен. Те работят в Китай, Чили, Индия и Украйна. 40 работници ще получат квалификация в Швеция за работа в българското предприятие. Те ще обучават останалите 210. Предприятието в България ще работи 300 дни в годината на три смени при 75% натоварване на мощностите и ще се изплати за около две години, каза бизнесменът.
Източник: Пари (01.07.2005)
 
Строителният предприемач Пламен Андреев бе избран за мениджър на 2004 г. от Варненската бизнес академия. Управителят на “Планекс холдинг” и председател на Строителната камара - Варна, получи отличието по време на церемония в английския двор на Археологическия музей в морската столица. Това стана по време на първата лятна сесия на бизнес академията, в която членуват около 40 от най-успелите фирми на Варна. Номинирани за мениджър на 2004 г. бяха Павлин Николов - управител на “Интерком груп” ООД, Данаил Папазов - изпълнителен директор на “Пристанище Варна” АД, и изпълнителният директор на “ТУИ - България” АД Валентин Йосифов. Наградата “Бизнес откритие - Варна 2004” бе присъдена на “Елдом инвест” ООД за наложените на пазара електрически готварски печки с керамичен плот. От “Елдом инвест” съобщиха, че ще построят допълнителен цех за производство на емайлирани бойлери. Сградата, която ще подслони роботизирана поточна линия, ще е с 3 хил. кв.м застроена площ. Проектът се разработва от арх. Бачева и инж. Линов. Номинирани в категория “Бизнес откритие” бяха "Ай Би селингс” ООД за дистрибуцията и налагането на пазара на услугата за сухо строителство и “Птицеком” ЕООД - за създадената и наложената на пазара през миналата година марка “Екопиле”. Наградите се определят след тайно гласуване.
Източник: Строителство Градът (12.07.2005)
 
СПРАВКА ЗА 50 -те НАЙ-КОРЕКТНИ РАБОТОДАТЕЛИ С ПЕРСОНАЛ НАД 1000 ДУШИ, ОСИГУРЯВАЩИ ОБЩО 106 852 ЛИЦА И СЪС СРЕДЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД 592 лв. за I-во шестмес. на 2005 г. 1 АЕЦ КОЗЛОДУЙ гр.Козлодуй 2 ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС гр.Бургас 3 ПАРАХОДСТВО БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ гр.Варна 4 ЕАД "МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК" - КЛОН "РУДНИК ТРОЯНОВО - СЕВЕР" с.Ковачево 5 ЕАД "МИНИ МАРИЦА-ИЗТОК - КЛОН РУДНИК "ТРОЯНОВО-1"" с.Трояново 6 МОБИЛТЕЛ гр.София 7 ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "РЪКОВОДСТВО НА ВЪЗДУШНОТО ДВИЖЕНИЕ" гр.София 8 БЛАГОЕВГРАД-БТ - АД гр.Благоевград 9 ИДЕАЛ СТАНДАРТ-ВИДИМА гр.Севлиево 10 УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "СВЕТИ ГЕОРГИ" гр.Пловдив 11 ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА гр.София 12 СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" гр.София 13 БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ гр.София 14 ЕАД "МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК" - КЛОН "РУДНИК ТРОЯНОВО - 3" с.Медникарово 15 ЕЛАЦИТЕ - МЕД с.Мирково 16 ЕЙЧ ВИ БИ БАНК БИОХИМ гр.София 17 АРСЕНАЛ гр.Казанлък 18 БУЛБАНК гр.София 19 ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ гр.София 20 ПЕТРОЛ гр.София 21 МИНИ - БОБОВ ДОЛ гр.Бобов дол 22 ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 с.Ковачево 23 БАНКА ДСК гр.София 24 ВАЗОВСКИ МАШИНОСТРОИТЕЛНИ ЗАВОДИ гр.Сопот 25 СТОМАНА-ИНДЪСТРИ гр.Перник 26 АСАРЕЛ-МЕДЕТ гр.Панагюрище 27 ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА гр.Варна 28 МЕГА РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ "ЧЕРНО МОРЕ" гр.Бяла 29 КЦМ гр.Пловдив 30 МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ гр.София 31 ТЕРИТОРИАЛНА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ СОФИЯ-ГРАД гр.София 32 ИДЕАЛ СТАНДАРТ БЪЛГАРИЯ гр.Севлиево 33 БАЛКАНФАРМА - ДУПНИЦА гр.Дупница 34 Мега РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ "РОДОПИ" гр.Пловдив 35 МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "АЛЕКСАНДРОВСКА" гр.София 36 БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ гр.София 37 ЯНА гр.Бургас 38 СОФАРМА гр.София 39 СТОЛИЧЕН ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ гр.София 40 УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ гр.Плевен 41 МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ гр.София 42 ПИРИН ТЕКС ПРОДАКШЪН гр.Гоце Делчев 43 БЪЛГАРСКА ПОЩЕНСКА БАНКА гр.София 44 ЛЕТИЩЕ СОФИЯ гр.София 45 КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ гр.Костинброд 46 МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ гр.София 47 ЕКСПЛОАТАЦИОННА КОМПАНИЯ МАРИЦА ИЗТОК 3 с.Медникарово 48 ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ гр.София 49 НЕОХИМ гр.Димитровград 50 ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ гр.Варна
Източник: Други (08.08.2005)
 
Откриване на процедури за отдаване на концесия на пристанище "Русе-запад" и на част от порт "Варна-изток" ще гласува на първото си заседание кабинетът "Станишев" днес. Проекторешенията са внесени от досегашния транспортен министър Николай Василев, но ще бъдат подкрепени и от новия Петър Мутафчиев. Решаването на проблемите около концесията на летищата във Варна и Бургас са сред приоритетите ми, заяви Мутафчиев. Той се изказа и за ускоряване на процедурата за приватизация на авиокомпания "България ер". Най-важният въпрос сега обаче е възстановяването на жп инфраструктура след пороите, подчерта Мутафчиев.
Източник: Стандарт (18.08.2005)
 
Порт Балчик АД-Добрич и Химимпорт Балчик ЕООД-София ще наддават за концесионирането на пристанищен терминал Балчик, съобщиха от транспортното министерство. Терминалът е част от пристанище за обществен транспорт Варна и ще бъде отдаден на концесия за срок от 25 години. Двете компании, които внесоха своите предложения, бяха допуснати до участие в конкурса на 29 юли тази година. Комисията по избора ще разгледа офертите и ще класира кандидатите в едноседмичен срок, след което транспортният министър Петър Мутафчиев ще внесе предложението за одобрение в Министерския съвет. Очаква се преди това правителството да одобри концесионера на дунавския порт Свищов, където останаха да се борят три кандидата - Драгажен флот-Истър АД-Свищов, Слънчев дар АД-Варна и Интерпорт ООД-София. Досега има избрани концесионери на две от нашите пристанища. БМ Порт спечели надпреварата за варненския Леспорт, а Октопод-С - търга за дунавското пристанище Сомовит. Първата процедура обаче се обжалва от отхвърлените кандидати и затова не може да се смята за приключила.
Източник: Пари (15.09.2005)
 
Генералният план, според който сегашното търговско пристанище Варна-изток трябва да се превърни в зона за туризъм и развлечения, ще бъде съгласуван и одобрен от специална междуведомствена комисия до месец, заяви капитан Пейчо Манолов, директор на пристанищната администрация във Варна. Комисията включва експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на екологията. “В проекта се предвижда изграждането на пасажерски и многоцелеви терминал, изграждането на яхтена марина, създаване на бизнес център, атракциони, ресторанти и хотели”, посочи още Манолов. Новото яхтено пристанище трябва да е със съвременни пирсове, а пасажерският терминал трябва да замени амортизираната сграда на действащата в момента варненска морска гара. Планът предвижда и удължаване на Морската градина до сегашните кейове на варненското пристанище. Директорът на пристанищната администрация във Варна посочи, че проектът за развитие на пристанище Варна-изток в посока към Варненското езеро и “отварянето” на града към морето ще бъде факт през следващите 10-15 години. “Пристанищната администрация, община Варна и общинският съвет в града започват изпълнението на съвместна програма за реализацията на идеята”, заяви и председателят на варненския общински съвет Борислав Гуцанов. До края на декември проектът ще бъде представен на едно от заседанията на общинския съвет, уточни той. Това ще стане след обсъждането му в специализираните комисии”, уточни той. Положителното становище по проекта от страна на общинския съвет във Варна ще даде сигурност на бъдещите инвеститори в проекта. “Ако общинската администрация в града стане гарант на проекта, пристанище Варна може да изготви техническото задание още през следващата година”, потвърди Пейчо Манолов. “Вече има проявен интерес от чуждестранни инвеститори и няма опасност от проблем с финансиране на проекта”, каза капитан Манолов. Твърде възможно е проектът да стане част от подготвяния нов общ устройствен план на Варна, уточни Гуцанов. Според него втори вариант предвижда проектът да стане част от програмата за развитие на общината до 2013г.
Източник: Дневник (13.10.2005)
 
Инвестират 15 млн. лв. в порт Варна през 2006 г. Това е почти два пъти повече от вложените през тази година 8,3 млн. лв. През следващите пет години ще бъдат необходими още 150 млн. евро за изграждането на нов контейнерен терминал, както и за преместването на терминала за зърно. До края на 2005 г. пристанището очаква да достигне 8,3 млн. тона обработени товари, докато през миналата година са обработени 7,32 млн. тона. Това е рекорд в историята на порта.
Източник: Стандарт (20.10.2005)
 
Два проекта за повдигане на високоволтовите кабели над канала "море-езеро" се обсъждат в момента от "Пристанище Варна" ЕАД, съобщи изпълнителният директор Данаил Папазов. По този начин ще бъде премахнато едно от ограниченията за приемането и обработката на големи кораби в пристанище "Варна-запад". В момента кабелите преминават на височина 53 м. Заради наличието на електромагнитно поле под тях могат да минават само кораби, не по-високи от 41.72 м. Според Папазов, ако кабелите бъдат повдигнати, на порт "Варна-запад" ще могат да акостират всички кораби, които в момента преминават през Босфора. Казусът вече е обсъждан с представители на варненското електроразпределително дружество. Проектите са представени в Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" (ИАПА). Първият вариант предвижда натягане на кабелите. Това ще доведе до увеличение на еърдрафта - височината от равнището на водата до най-високата част на кораба, с около 4 м. Втората алтернатива предвижда дострояване на кулите, които носят кабелите. Този вариант е по-скъп, но въпреки това най-вероятно ще се премине именно към неговото изпълнение. Папазов не уточни евентуалната стойност на проекта. По думите му тепърва ще се решава откъде ще се търси финансиране за реализацията на идеята. Не е изключено с осигуряването на средствата да се ангажират едновременно ИАПА и бъдещите концесионери на пристанище Варна. Сега кораби с капацитет над 2500 - 3000 TEU (единица за малък, 20-футов контейнер) не могат да бъдат приети на "Варна-запад" именно заради ограничението в еърдрафта. Най-потърпевши са линейните оператори на големите контейнерни оператори, посочи председателят на Българската асоциация на корабните брокери и агенти Свилен Крайчев. По думите му заради далеч по-голямата ефективност и снижените разходи световна тенденция е поетапно изтегляне на по-малките контейнеровози и заменянето им с такива, които превозват по 7-10 хил. контейнера. Инвестиционната програма на пристанище Варна за 2006 г. е в размер на 15 млн. лв., каза още Данаил Папазов. През тази година в порта са вложени 8.3 млн. лв. Най-крупната инвестиция е покупката на мобилен кран за 4.6 млн. лв. Останалите средства бяха предназначени основно за покупката на нова техника.
Източник: Дневник (20.10.2005)
 
Никой не иска на концесия пристанище Варна-запад, съобщиха вчера от пресслужбата на Министерския съвет. Поради това кабинетът прекратява процедурата за концесиониране на този порт. Това щеше да е първият у нас проект за пристанище "на зелено", тъй като процедурата предвиждаше концесионерът да изгради със свои средства кейове и да ги експлоатира в продължение на 35 години. Минималната инвестиция от негова страна трябваше да е 16 млн. лв. Варна-запад е пристанището, което сега обслужва девненските заводи.
Източник: Сега (21.10.2005)
 
Преди година от Българската асоциация на корабните брокери и агенти предупредиха, че ако не се вземат спешни мерки за обновяване технологично на портовете и да се модернизира инфраструктурата на морските пристанища Варна и Бургас, съществува реална опасност голяма част от товаропотока през двата порта да се пренасочи към гръцкото пристанище Солун. Това донякъде оказа влияние върху политиката на предишното правителство, което побърза да приеме промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, за да позволи отдаването на портовете на концесия. Оказа се обаче, че управляващите не успяха да проведат докрай нито една концесионна процедура и в момента обновяването на портовете също е под въпрос. Сега се очакват и нови промени в законa, които вероятно ще забавят още известно време концесионните процедури. Български фирми настоявали за преференции при концесионирането на пристанищни терминали. В съда е и сделката за речния флот, защото Химимпорт обжалва пред Върховния административен съд избора на Каолин за мажоритарен собственик на БРП и ВАС спря изпълнението на договора.
Източник: Пари (27.10.2005)
 
През 2005 г. пътническият терминал на варненското пристанище отчита двойно увеличение на пасажерите спрямо предходните две години. От началото на туристическия сезон Варна беше пристанище за 11 пасажерски кораба. Това каза началникът на пътническия морски терминал в града кап. Валентин Китанов. Общият брой на пътниците, посетили през това лято града с круизните лайнери, е 11 500. Около 7200 от тях са пътували с катамарана “Кримска стрела”. Корабът, който поддържа редовната морска линия Варна - Одеса - Варна е извършил до момента 54 рейса. През последните 10 години средно около 6000 пътници са минавали през морска гара Варна. Тазгодишното увеличение на пътниците се дължи главно на рейсовете, които извършва катамаранът “Кримска стрела”. Последният за този сезон пасажерски кораб “Аузония” пристигна в сряда във Варна. С кораба пътуват 461 туристи от Великобритания и Кипър. “Аузония” е дълъг 160 метра и плава под кипърски флаг. Пасажерският лайнер е собственост на кипърската компания “Луиз круиз лайнс”. Очакванията на Валентин Китанов са през 2006 г. броят на пътниците, които ще преминат през варненската морска гара, да надхвърли 20 000. Вече е направен график за посрещането на 16 пасажерски кораба за следващата година. Първият от тях - “Дойчланд”, ще пристигне във Варна на 28 март догодина. Очаква се в морското ни пристанище да акостира и холандският “Ротердам”, който със своите 238 метра дължина ще постави рекорд за най-дълъг кораб, посетил Варна.
Източник: Дневник (28.10.2005)
 
Със заповед на министър Петър Мутафчиев бяха сменени членовете на съвета на директорите на Български морски флот, Летище Варна и Пристанище Варна. Изпълнителните директори и на трите дружества запазват своите постове – кап. Христо Донев, Янко Янков и Данаил Папазов. За членове на Съвета на директорите на „Български морски флот” ЕАД са назначени: Стою Недин, Васил Димитров и Лъчезар Стефанов. Досегашният член на Съвета Красимира Стоянова запазва своя пост. Новите членове на управителния орган на Летище Варна са: Нелка Зеленкова, Красимир Янков, Антония Спасова и Стефан Димитров. В Съвета на директорите на Пристанище Варна новите членове са: Величка Наумова, Румен Несторов, Емил Пенков и Любомир Генов.
Източник: Дарик радио (01.11.2005)
 
Инвестиционната програма на "Пристанище Варна" ЕАД за 2006 г. е на стойност 15 млн. лв., съобщи изпълнителният директор Данаил Папазов. Основната част от средствата са предназначени за покупката на мобилен и на плаващ кран. През 2005 г. пристанището вложи 8 млн. лв. в техника. Очакваме транспортното министерство да одобри програмата още през януари, каза Папазов. Цената на мобилния кран е около 5.5 млн.лв. Той ще бъде предназначен за работа на пристанище Варна-запад. Мобилният кран може да се използва за товаро-разтоварни дейности на почти всичко - от контейнери до насипни товари, но целта е с него да се обработват основно контейнери. Това ще бъде вторият мобилен кран на порта след закупения на лизинг за пет години през април кран "Демаг Готвалд". С него вече са обработени над 3000 контейнера. По лизингова схема ще бъдат платени и новите кранове. Те ще увеличат обработката на контейнери поне с 50%. Това ще намали близо два пъти времето за престой на контейнеровозите. Този показател е решаващ в 70 на сто от случаите при привличането на товари, посочват от Българската асоциация на корабните брокери и агенти. Световната тенденция е генералните товари да се контейнеризират и България не бива да изостава, посочва Папазов. Така се улесняват превозите, спестяват се разходите за склад, намалява се рискът от рекламации и др. В момента от България има редовен сервиз за почти всички световни пристанища, a пристанище Варна работи с всички големи контейнерни оператори. Лидер сред тях у нас е MSC, следвана от Maersk (датската компания е лидер в световен мащаб) и P&O, Bulkon (контейнерният сервиз на БМФ), Bon Marine, Unimasters, APL, ZIM и др. От тази година в списъка влизат K-line и China Shipping. Вторият заплануван кран е плаващ и ще работи на пристанище Варна-изток. Той ще служи като буфер между корабите и кея и благодарение на това ще се увеличи газенето на корабите до 9 м. Сега газенето е 8 м. Освен кранове портът планира да закупи още и шест челни кофъчни товарача и още един рич стакер.
Източник: Дневник (23.11.2005)
 
НОИ обяви 50 -те "най-коректни работодатели с персонал над 1000 души за 9-месечието на 2005 г., осигуряващи общо 112 403 лица и със среден осигурителен доход 599 лв.: 1 АЕЦ КОЗЛОДУЙ гр.Козлодуй 2 ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС гр.Бургас 3 КРЕМИКОВЦИ гр.София 4 ПАРАХОДСТВО БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ гр.Варна 5 ЕАД "МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК" - КЛОН "РУДНИК ТРОЯНОВО - СЕВЕР" с.Ковачево 6 ЕАД "МИНИ МАРИЦА-ИЗТОК - КЛОН РУДНИК "ТРОЯНОВО-1"" с.Трояново 7 МОБИЛТЕЛ гр.София 8 ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "РЪКОВОДСТВО НА ВЪЗДУШНОТО ДВИЖЕНИЕ" гр.София 9 ИДЕАЛ СТАНДАРТ-ВИДИМА гр.Севлиево 10 УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "СВЕТИ ГЕОРГИ" гр.Пловдив 11 БЛАГОЕВГРАД-БТ - АД гр.Благоевград 12 ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА гр.София 13 БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ гр.София 14 АРСЕНАЛ гр.Казанлък 15 БАНКА ДСК гр.София 16 СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" гр.София 17 ЕАД "МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК" - КЛОН "РУДНИК ТРОЯНОВО - 3" с.Медникарово 18 ЕЛАЦИТЕ - МЕД с.Мирково 19 БУЛБАНК гр.София 20 ЕЙЧ ВИ БИ БАНК БИОХИМ гр.София 21 ПЕТРОЛ гр.София 22 ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ гр.София 23 ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 с.Ковачево 24 ВАЗОВСКИ МАШИНОСТРОИТЕЛНИ ЗАВОДИ гр.Сопот 25 АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН "ЮГ" гр.Пловдив 26 ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА гр.Варна 27 СТОМАНА-ИНДЪСТРИ гр.Перник 28 АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН "ИЗТОК" гр.Варна 29 АСАРЕЛ-МЕДЕТ гр.Панагюрищe 30 АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН "ЗАПАД" гр.София 31 АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН "СЕВЕР" гр.Плевен 32 КЦМ гр.Пловдив 33 МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ гр.София 34 ЯНА гр.Бургас 35 ИДЕАЛ СТАНДАРТ БЪЛГАРИЯ гр.Севлиево 36 БАЛКАНФАРМА - ДУПНИЦА гр.Дупница 37 БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ гр.София 38 СТОЛИЧЕН ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ гр.София 39 МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "АЛЕКСАНДРОВСКА" гр.София 40 СОФАРМА гр.София 41 ПИРИН ТЕКС ПРОДАКШЪН гр.Гоце Делчев 42 МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ гр.София 43 БЪЛГАРСКА ПОЩЕНСКА БАНКА гр.София 44 РАЙФАЙЗЕНБАНК /БЪЛГАРИЯ/ гр.София 45 ЛЕТИЩЕ СОФИЯ гр.София 46 КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ гр.Костинброд 47 ТЕРИТОРИАЛНА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ СОФИЯ-ГРАД гр.София 48 УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ гр.Плевен 49 МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ гр.София 50 РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ "ДАЛЕКОСЪОБЩЕНИЯ" - СОФИЯ гр.София
Източник: Други (24.11.2005)
 
Пристанище Варна иска да изгради нов контейнерен терминал, който да съсредоточи на едно място цялата претоварна техника, каза изпълнителният директор Данаил Папазов. Според замисъла терминалът ще бъде разположен в района на старата жп гара, до “топлата вода” на Варненското езеро. Теренът е публична държавна собственост. Дълбочината в района достига до 18 м, тъй като години наред там е дълбано за добив на пясък. Това означава, че няма да има нужда от драгиране на дъното, което е една от най-скъпоструващите дейности. Ако бъде осигурено финансиране, строежът може да приключи за около година и половина. Интерес към реализацията на проекта обаче проявяват и значителен брой първокласни банки, каза Папазов, без да конкретизира. Размер на инвестицията не може да се посочи, тъй като тя ще зависи от проекта. На базата на досега построени терминали обаче може да се говори за необходими около 100 млн. долара с цялостното оборудване. Изграждането на нов терминал може да започне с построяването на кейова стена с дължина от 500-600 м, смята изпълнителният директор на пристанището. Идеята за новия терминал беше подкрепена от всички представители на контейнерните оператори в България, казаха от Българската асоциация на корабните брокери и агенти (БАКБА). Ние се обявяваме за започване на неговото изграждане в най-скоро време и вече уведомихме Министерството на транспорта, посочи председателят на асоциацията Свилен Крайчев. По думите му съществуващите сега два контейнерни терминала - на пристанище Варна-изток и на Варна-запад предполагат наличието на два пъти повече техника. Това е неразумно и на практика оскъпява преоборудването на терминалите. Терминалът на Варна-изток няма бъдеще, защото инфраструктурата е стара и кеят не може да издържи тежестта на необходимия за обработка на контейнеровозите кран. В същото време разширяването на контейнерния терминал на Варна-запад би струвало значително по-скъпо. Там трябва да се отчита затруднената навигация през пролетно-есенния и зимния период, както и скъпоструващото драгиране и самата поддръжка на каналите до порта. До края на годината пристанище Варна очаква да обработи над 100 хил. TEU (единица за 20-футов, малък контейнер), което означава над 20 на сто ръст в обработката на контейнери, уточни още Данаил Пазазов. Според него, това ще нареди порта в списъка на големите контейнерни оператори.
Източник: Дневник (02.12.2005)
 
Българската асоциация на корабните брокери и агенти /БАКБА/ застава зад идеята за изграждането на нов контейнерен терминал във Варненското езеро, в близост до Сточна гара. Това заявяват в писмо до транспортния министър и ресорната парламентарна комисия от БАКБА. Намерението за построяването на нов терминал, който да замести досегашните два, разположени на Варна-изток и Варна-запад, бе обявено от шефа на пристанище Варна ЕАД Данаил Папазов. Според агентите съсредоточаването на наличната техника и оборудване в нов терминал ще е по-ефективно от досегашната схема и ще позволи на родните оператори да са по-конкурентоспособни на пазара. Няколко банки вече са проявили интерес към финансирането на обекта, съобщиха още от БАКБА. Според доклад на Еврокомисията годишният ръст на контейнерните превози е от 2 до 5 пъти по-висок от годишния ръст на световния БВП.
Източник: Пари (06.12.2005)
 
Сделката за продажба на ТЕЦ "Варна" няма да приключи до Нова година, каза Тодор Николов. Трудности има и те са свързани с условия от компетентността на ДКЕВР и МОСВ. Руснаците обаче са се съгласили, че пристанище "Варна", което е част от активите на ТЕЦ "Варна", няма да се продава и остава публична държавна собственост. През 2006 г. дружества от забранителния списък ще бъдат извадени и предложени за приватизация. Според Николов първи ще са ВиК фирмите и някои ВЕЦ-ове.
Източник: Монитор (09.12.2005)
 
Над 5 млн. лв. ще инвестира до края на годината Пристанище Варна ЕАД в обновяването на техническия парк на дружеството. Средствата се влагат, за да се обслужва по-ефективно нарасналото количество на товарите. Вчера в порта пристигна нова мобилна машина за претоварване на контейнери. Тя струва 820 000 лв. Оборудването е на шведската компания KALMAR, лидер в производството на подобно оборудване. До седмица ще пристигнат и два контейнерни влекача с две ремаркета на стойност 552 000 лв. Новата техника ще работи на порт Варна-запад. През 2005 г. пристанището закупи и нов мобилен кран за 2.2 млн. лв.
Източник: Пари (09.12.2005)
 
Разширяване на контейнерния терминал на порт Варна-запад предвижда инвестиционната програма на "Пристанище Варна" ЕАД за 2006 г., каза изпълнителният директор Данаил Папазов. Целта е да се увеличи капацитетът, тъй като терминалът е на предела на техническите си възможности. По предварителни оценки разширението ще струва около 1 млн. лв. Още толкова ще бъдат нужни за разширяване и на площадката за обработка на генерални товари. В инвестиционната програма на варненския порт е заложена покупката на два нови крана. Първият от тях е мобилен и ще бъде предназначен за работа на Варна-запад. Цената му е около 2.5 млн. евро. Вторият кран е плаващ и ще работи само на Варна-изток. Тъй като цената му около 3 млн. евро, не е изключено платформата за него да бъде изработена във Варна. Това ще намали цената с около 300 хил. лв. уточни Папазов. Засега вариантите за изработка на платформата са "Терем - Флотски арсенал" или "Булярд корабостроителна индустрия". Основната причина да се насочим към покупката на плаващ кран е, че кеят на Варна-изток е строен преди 100 години и поносимостта му не е достатъчна. Само собственото тегло на крана е 450 т. Очаква се новата техника да увеличи обработката на контейнери с над 50 процента. В момента на контейнерния терминал на Варна-запад се правят максимум по 25-27 движения на час. Целта е движенията да станат минимум 30. Това ще намали близо два пъти времето за престой на контейнеровозите. Този показател е решаващ в 70 на сто от случаите при привличането на товари. Порт Варна първи в страната ще въведе дистанционна обработка на документите, заяви Папазов. Софтуерът, който ще позволява това, ще бъде разработен от специалисти на пристанището и ще започне да се прилага до 6 месеца. Системата ще позволява електронна обработка на всички контейнерни документи, както и дистанционно освобождаване на контейнерите, които няма да подлежат на митническа проверка. По аналогичен начин ще се работи с Гранична полиция и с фитосанитарните власти. Рекорден товарооборот от близо 8.5 млн. тона товари отчита през 2005 г. варненското пристанище. Ръстът спрямо миналата година е 14.6 на сто. С близо 20 процента са скочили приходите, които са в рамките на 40 млн. лв. Увеличение бележи и чистата печалба, която ще бъде около 2 млн. лв.
Източник: Дневник (30.12.2005)
 
Два млн.лв. чиста печалба ще отчете пристанище Варна за 2005 г., което е с 35% повече от финансовия резултат за 2004 г., съобщи изп. дирек­тор на дружеството Даниел Папазов. Приходите са близо 40 млн. лв., което е между 18 и 20% в повече от 2004 г. До края на годината обработените товари в порта ще стигнат 8.5 млн. т, което е 14.6% повече от миналата. Сериозен ръст през 2005 г. бележат транзитните товари. Докато през 2003 г. няма нито един отчетен транзит, през 2005 г. през дружеството са минали 400 хил. т стоки, предназначени за трети страни. Основно се пренасят оловен концентрат и стоки от Западна Европа за средноазиатските републики. Девненските заводи са изпълнили 100% договорираните заявки за товари, обяви още Папазов. 1.8 млн. т зърно - пшеница, царевица и ечемик, са минали през порта през тази година. Услугите, които пристанище Варна ще предостави на своите клиенти, ще поскъпнат с около 5% през 2006 г., твърди Папазов. Новите цени са обявени и договори се сключват съобразно новите тарифи. Едва 5-6% от редовните клиенти на пристанището все още не са подновили контрактите си, заяви Па­пазов. Дружеството ра­бо­ти с около 70 постоянни клиента. Цените на обработката на товарите остават най-атрактивни в сравнение със съседните пристанища, обяви той. Близо 18 млн. лв. ще вложи пристанище Варна в нова техника през 2006 г. Една от най-крупните инвестиции ще бъде закупуването на кран на плаваща платформа, чиятo цена е около 3 млн. EUR. Водят се преговори с няколко чуждестранни завода. Една от идеите е плаващата платформа да бъде произведена у нас, като това ще спести до 300 хил. EUR от цената. Кранът ще облекчи обработката на контейнери.
Източник: Пари (30.12.2005)
 
Цените на услугите, които извършва пристанище Варна, ще бъдат завишени с 5% от 2006 г., обяви вчера директорът Данаил Папазов. Скокът се налага заради увеличението на горивата. "Бритиш петролиум" и "Стомана"-Перник са сред крупните клиенти на порта. Приходите на пристанището са около 40 млн. лв., увеличението спрямо 2004 г. е 20%. 35% е ръстът на печалбата, а 8 млн. лв. са вложени в ново оборудване.
Източник: Сега (30.12.2005)