Новини
Новини за 2008
 
Летище София работи нормално и няма анулирани полети. Видимостта е нормална в зимни условия. Летище Пловдив също работи, метеорологичната обстановка позволява излитане и кацане на самолети. Летищата във Варна и Бургас са затворени заради мъгла. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта. Железопътните превози се осъществяват в нормална обстановка, в условия на намалена видимост. Някои пътнически влакове се движат със закъснения. Пристанище Варна е затворено от 22.00 часа снощи заради гъста мъгла. Пристанище Бургас е отворено Ледоходът към 7.30 часа по река Дунав е 60% при Оряхово; 70 % при Лом; 30% при Свищов и Русе; 10% при Силистра; 50% при Видин. Пристанищен комплекс Русе, Фериботен комплекс Видин – Калафат и пристанище Видин работят нормално в зимни условия. Пристанищата в Лом, Оряхово, Сомовит, Свищов и Силистра също работят при нормална видимост.
Източник: Агенция Фокус (16.01.2008)
 
"Пристанище Варна" ЕАД ще обособи отделен вход за контейнерни автоплатформи на порт Варна-запад, съобщи изпълнителният директор Данаил Папазов. В началото на март ще започне разширяването на сегашния товарен портал и изграждането на компютърен център с нов софтуер за обработването на контейнерите. Автоплатформите ще бъдат насочвани още от входа къде да разтоварят. Системата, която е дело на екипа програмисти в пристанището, се оценява като най-добрата в Европа. Тя ще позволява непрекъсната онлайн връзка между порта и спедиторите, митницата, граничен контрол, контейнерните оператори.
Източник: Дневник (22.01.2008)
 
Печалбата на Параходство "Български морски флот" (БМФ) се е увеличила с 16.3 млн. лв. до 35.1 млн. лв. през миналата година, сочи отчет на транспортното министерство. Увеличената печалба се дължи на навлата на корабите, работещи на тайм-чартър и на местния пазар, както и на влизането в експлоатация на новите кораби "Пирин" и "Стара планина". През миналата година са превозени повече контейнери. Приходите са се увеличи с 8 млн. лв., а персоналът преди продажбата на параходството е намален с около 3%. Агенцията за приватизация (АП) удължи срока за подаване на оферта за приватизацията на дружеството на единствения кандидат - консорциума "Кей Джи маритайм шипинг", до 19 февруари. Държавата продава 70% от акциите на компанията. Останалите кандидати бяха индийската компания "Ескар шипинг енд лоджистик лимитед" и гръцката " Чартуърлд шипинг корпорейшън", но не покриха изискванията на конкурса. Министър Мутафчиев отбеляза, че държавата ще получи своя дял от печалбата преди приватизацията на дружеството. Летищата отчитат печалба от 21 млн. лв. за миналата година, като най-печеливше се оказва софийското. Финансовият му резултат за миналата година обаче е намалял с 8.6 на сто до 20.7 млн. лв. в сравнение с 2006 г. На фона на печалбата на летищата пристанищата във Варна и Бургас отбелязват спад в приходите с около 10% заради по-малкия обем на зърнените храни, които са обработили. Печеливши са портовете в Русе, Лом и Видин. Товарите са намалели с 28%, като най-големият спад отчита русенското пристанище. БДЖ отчита печалба от 10 млн. лв., което се дължи основно на приходите от продажби на имоти. Товарите, превозени от държавната компания, са спаднали с 4.8%. Изпълнителният директор на превозвача Олег Петков обясни, че за последните месеци на миналата година са намалели поръчките от "Кремиковци" и има отлив на големите клиенти към частните компании. Превозените пътниците също са по-малко в сравнение с 2006 г. НК "Железопътна инфраструктура" отчита с 12 млн. лв. по-голяма загуба - до 72 млн. лв., в сравнение с 2006 г.
Източник: Дневник (29.01.2008)
 
Япония иска да финансира разширяването на пристанища в България, съобщава днес австрийското електронно издание “Боман”. С 370 млн. долара ще бъдат разширени товарните пристанища в Бургас и Варна. Тези средства ще бъдат предоставени от Япония. Двете пристанища искат да увеличат ролята си на товарни терминали в Черно море. Досега Япония е предоставяла кредити в размер на 840 млн. долара за различни икономически проекти в България.
Източник: Агенция Фокус (07.02.2008)
 
Японското правителство отпуска 235 млн. евро заем на България за изграждане на терминали за обработка на контейнери на пристанищата "Варна-изток" и "Бургас-запад". Това стана ясно вчера от среща на посланика на Япония у нас Цунехару Такеда с министъра на външните работи Ивайло Калфин. Заемът се отпуска от Японската банка за международно сътрудничество, а проектът се предвижда да приключи през 2015 г.
Източник: Сега (12.02.2008)
 
Ро-ро корабите ще оперират по новата морска линия между Варна и пристанище Кавказ, като пробният курс ще бъде факт до края на март. Това съобщи изпълнителният директор на "Пристанище Варна" ЕАД Данаил Папазо. Потенциалът на фериботната линия към Кавказ е огромен, тъй като във Варна могат да се сменят колелата на вагоните между европейския и руския стандарт, уточни Данаил Папазов. В Хамбург за целта се прави ръчна промяна на междуосовото разстояние на руските вагони.
Източник: Дневник (14.02.2008)
 
Със средства от Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) ще се изградят нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас. Правителството упълномощи министрите на транспорта и на финансите да проведат преговори по проекта на споразумение за заем от финансовата институция. Кредитът ще бъде за до 226 144 хил. евро или 36,932 млрд. йени. Те ще бъдат за изграждане и драгажни работи на двата терминала, консултантски услуги и др. Заемът е за 25 години със 7-годишен гратисен период. Лихвеният процент е 1,4 на сто годишно. През последните 5 г. се наблюдава значително нарастване на контейнерните товари през пристанищата и това налага изграждането на модерни терминали във Варна и Бургас. С построяването им ще се улесни транзитът на стоки по европейските транспортни коридори. Очаква се с реализирането на проекта да бъдат разкрити около 450 работни места в Бургас и още 550 във Варна. Националното съфинансиране по проекта е 108 292 хил. евро.
Източник: Застраховател (06.03.2008)
 
“Кремиковци” готви екшън план за изход от кризата “Кремиковци” обсъжда екшън план за излизане от кризата, стана ясно след последното заседание на Управителния съвет на дружеството. Схемата предвижда клиенти на комбината да открият акредитивни плащания към НЕК, “Булгаргаз” и БДЖ срещу реализация на готова продукция. В момента “Кремиковци” е затрупан с метал, който не може да бъде реализиран, тъй като БДЖ отказва да вози товарите му. Тонове суровина за комбината чакат на пристанищата в Лом и Бургас. “Кремиковци” няма пари да плаща и на “Булгаргаз”, затова работи на минимални обороти. Въпросът е час по-скоро да бъде постигнато споразумение между заинтересуваните страни, коментира зам.-министърът на икономиката Нина Радева. Според информирани досега комбинатът е работил предимно с английската компания “Стемкор”. Тя, от една страна, е осигурявала суровини за завода, от друга, е реализирала готовата продукция. “Стемкор” е извършвала и плащанията към НЕК, БДЖ и “Булгаргаз”. Много често обаче преводите се бавели, което предизвикваше напрежение.
Източник: Труд (07.03.2008)
 
Министерството на транспорта очаква като като цяло пристанищата да отчетат положителен финансов резултат за 2007 г., но същия е намален с 5.491 млн. лв. в сравнение с предходната година. С печалба ще приключат пристанищните комплекси Русе и Лом и пристанище Видин. Обработени са общо 15.146 млн. тона товари, което е с 28,8 % по-малко от предходната година, като най-голям е спада в „Пристанищен комплекс Русе" (отпадане на пристанище Свищов) и пристанищата Бургас и Варна. През отчетния период се очаква реализираните от пристанищата приходи да бъдат общо с 10.499 млн. лв.(10,13 %) по - малко, в сравнение с 2006 г. в резултат на спада на приходите в пристанище Варна - от намаления товарооборот (основно поради по-малкия обем на подадените за обработка зърнени храни) и пристанище Бургас - поради намаления товарооборот и увеличението на разходите. Средносписъчният брой на персонала е намален най-много в „Пристанищен комплекс Русе" - с 11,96 %, а средната работна заплата е нараснала с най-голям темп в Пристанище Видин - 68 % и в Пристанище Бургас - с 32 %.
Източник: RuseInfo.net (10.03.2008)
 
Варненският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 231 ТЗ с решение от 16.III.2007 г. по ф. д. № 6382/94 вписа промени за "Леспорт" - ЕАД: заличава като член на съвета на директорите Тодор Георгиев Хайдутов; вписва като член на съвета на директорите Димитър Николов Павлов.
Източник: Държавен вестник (14.03.2008)
 
Ноти узаконяващи отпускането на заем за България, който ще помогне за реализацията на контейнерни терминали на пристанищата във Варна и Бургас, размениха днес министърът на външните работи Ивайло Калфин и посланикът на Япония у нас Цинехару Такеда. С реализацията на новия проект България ще увеличи значително своята конкурентоспособност, като засилените транспортни потоци през страната ни ще й позволят да използва по-успешно своето стратегическо географско положение, подчерта Ивайло Калфин. Заемът, на стойност почти 230 млн. евро, е по линия на Японската правителствена помощ за развитие – ODA. Към 2015 г. се очаква обемът на контейнерния превоз през страната ни да нарасне 4 пъти, а през последните две десетилетия японската помощ за България възлиза на 1,2 млрд.долара. Част от тази помощ са преференциалните заеми от Японската банка за международно сътрудничество насочени към изграждане на важни инфраструктурни проекти в България, на обща стойност около 400 млн. долара. Посланик Такеда изрази надежда, че новият проект ще допринесе за устойчив икономически растеж на България чрез ефикасно транспортиране на стоки и ще се превърне в един от символите на приятелските отношения между Япония и България.
Източник: Insurance.bg (28.03.2008)
 
Срокът за въвеждане в експлоатация на новите контейнерни терминали във Варна и Бургас е октомври 2014 г., съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Проектите, за които се говори от години, ще бъдат финансирани от Японската банка за международно сътрудничество JBIC. Нотата за предоставяне на заема по линия на японската правителствена помощ за развитие - ODA, беше подписана на 28 март. Размерът му е 226.140 млн. евро, като по-голямата част от парите са предназначени за Бургас. До 19 май България и Япония трябва да подпишат окончателното споразумение, а до края на юни документът трябва да бъде ратифициран от кабинета.
Източник: Дневник (02.04.2008)
 
Пристанище Варна обяви обществена поръчка за ремонта и реконструкцията на сградата на яхтклуба в района на Морската гара. За извършването на дейностите има утвърден от дружеството инвестиционен проект за архитектурна, ВиК и вътрешна електрическа инсталация, както и обяснителни записки, спецификации на материали, количествени сметки, чертежи и др. Пристанище Варна прогнозира възлагането на допълнителни видове работи в рамките на до 10% от общата стойност на поръчката. Срокът за изпълнението е три месеца от сключването на договора с избрания изпълнител.
Източник: Дневник (10.04.2008)
 
Във Варна може да бъде изграден още един нов контейнерен терминал, каза изпълнителният директор на "Пристанище Варна" Данаил Папазов. Той бъде разположен на площадка на бившето Управление за поддържане на морските канали и акваторията на пристанищата (УПМКАП). Теренът е 20 дка и се намира в островната зона на канал 1, който свързва Варненското езеро с морето. Значимо предимство на терена е това, че се намира преди Аспаруховия мост. Така контейнеровозите, които ще акостират там, няма да се съобразяват с ограничението на еърдрафта (въздушния просвет) под моста. Сега той е 41.5 метра. Тази височина обаче ограничава достъпа на големите контейнеровози с висока надстройка до сегашното пристанище Варна-запад или до новия терминал, чието строителство ще бъде финансирано от Японската банка за международно сътрудничество (JBIC).
Източник: Дневник (16.04.2008)
 
Печалбата на Пристанище Варна за първите три месеца на тази година е най-високата в последните няколко години – 180 000 лева, посочи изпълният директор на варненския порт Данаил Папазов. С 33 процента е нараснал контейнерният товарооборот на Пристанище Варна за периода януари-март тази година в сравнение със същия период на миналата година. С близо 65 % се е увеличил контейнерният товарооборот само на Пристанище Варна-запад, съобщи пистанищният шеф. Ръстът се дължи на натовареността на румънското Пристанище Констанца, което не може да поеме огромния трафик в Черно море. “Задръстено” е и пристанището в Солун, обясни Папазов. Засилва се вносът на автомобили и мотоциклети "втора ръка" от Съединените щати. Увеличил се и вносът на части за ветрогенератори и други машинни части. До две седмици порт Варна ще се сдобие с още един контейнерен товарач, с който броят им ще нарастне на шест. Догодина ще бъде доставен и нов мобилен кран, съобщи още Папазов.
Източник: Дарик радио (18.04.2008)
 
Порт Варна ще строи логистичен парк "Пристанище Варна" ЕАД ще инвестира 11 млн. лв. в изграждането на логистичен център. Това съобщи директорът на дружеството Данаил Папазов. Комплексът ще се намира в района на пристанище Варна-запад, поясни Папазов. Проектът предвижда освен изграждането на нови съоръжения да бъдат реконструирани и две от съществуващите сгради. Те ще бъдат пригодени за закрити складове, в които ще се извършват товаренето и разтоварването на контейнери. "До момента в изграждането на подземната инфраструктура на бъдещия логистичен парк са вложени около 1.5 млн. лв., съобщи Папазов. Проектът е разработен от екип специалисти на "Пристанище Варна" ЕАД. Едната от двете сгради, които предстои да бъдат реконструирани и оборудвани като специализирани складови помещения, е бившата пералня на пристанището, която при проектирането си е била най-голямото подобно съоръжение в Югоизточна Европа. Още от откриването си обаче тя е работила само на загуба", каза Данаил Папазов. Втората сграда, която предстои да бъде преоборудвана в помещение за товарене и разтоварване на контейнери, е столовата на пристанището, която също не работи от години. Според проекта в процеса на реконструкция от двете сгради ще бъдат запазени само външните стени.
Източник: Дневник (12.05.2008)
 
1 млн. лв. ще бъдат вложени за мащабна реконструкция на кея във Варна, съобщи изпълнителният директор на "Пристанище Варна" ЕАД Данаил Папазов. С около 150 хил.евро ще бъде закупен специален понтонен пристан с места за близо 40 най-луксозни яхти. На платформата ще има ток, вода, интернет и кабелна телевизия. Местата за малките плавателни съдове, които акостират на кея, ще бъдат увеличени от 50 на 80. На морска гара ще има ресторант от веригата Хепи и модерен пиано бар. Варна се стяга за голямата международна регата "Къти Сарк" в 2010 г.
Източник: Стандарт (29.05.2008)
 
Държавата предоставя безвъзмездно терените на сегашното пристанище Варна-изток за изграждане на градска среда за широко обществено ползване. Това се посочва в подписания в морската столица меморандум между правителството и община Варна. Документът предвижда съвместни действия на правителството и на общината за превръщането на територията на сегашното пристанище в зона за отдих. Подписи под споразумението положиха министрите на транспорта Петър Мутафчиев и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. От страна на общината документът бе парафиран от кмета Кирил Йорданов и общинския председател Борислав Гуцанов. На церемонията присъства премиерът Сергей Станишев. По силата на меморандума община Варна получава от държавата кейовите места от 1 до 5 заедно с прилежащата им земя с обща площ от над 152 000 кв.м., както и ул.”Вълноломна” за изграждане на градска среда за рекреационни, търговско-делови, културно-развлекателни и други нужди на общината след преместване на контейнерните терминали.
Източник: Дарик радио (24.07.2008)
 
През втората половина на август в пристанище Варна ще бъде доставен нов кран с товароподемност 105 т., каза изпълнителният директор Данаил Папазов. Инвестицията е 2,930 млн. евро, като част от средствата за покупката са собствени. Остатъкът е осигурен чрез кредит от SG Експресбанк. Съоръжението е изцяло ново и е с марка "Готвалд". Мобилният кран ще бъде предназначен за работа на пристанище Варна-запад. Той може да се използва за товаро-разтоварни дейности на всякакъв вид товари - от контейнери до насипни. Целта на инвестицията обаче е с крана да се обработват предимно контейнери, а вероятно и 100- и 200-тонни палети - транзитни товари на "Бритиш петролиум" (BP). От декември 2005 г. Варна е разпределителен (хъб) порт на компанията за съоръжения за петролопроводите на BP в Каспийско море. Това ще бъде вторият мобилен кран на порта след крана с товароподемност 104,3 т., купен на лизинг от същата фирма през април 2005 г. Новата придобивка ще доведе до ускоряване на процедурата за обработката на контейнери. Така и времето за престой на контейнеровозите също ще бъде намалено значително. Този показател е решаващ в 70 на сто от случаите при привличането на товари. В момента на Варна-запад се правят по 800 движения на денонощие и все по-често акостират големи контейнеровози с по около 2500 TEU, коментира Папазов.
Източник: Дневник (01.08.2008)
 
Над 350 хил. т е изнесеното до момента зърно от нова реколта през пристанище Варна, съобщи изпълнителният директор Данаил Папазов. Очакванията са експортът да достигне 1 млн. т, тъй като пиковите моменти в търговията продължават обичайно до края на септември. Заради сушата и лошата зърнена реколта през миналата година бяха изнесени малко повече от 250 хил. т зърно. Освен пшеница и ечемик тази година за първи път има и износ на рапично семе. Количеството е около 18 хил. т. Традиционно България изнася зърно най-вече за Испания, Италия, Турция и страните от Магреба - Алжир, Тунис, Мароко. Наскоро Международният съвет по зърното обяви, че европейската реколта ще надхвърли 290 млн. тона, а в България се очаква продукция около 5.8 млн. тона. Данни на българското Министерство на земеделието и храните сочат, че за обезпечаване на зърнения баланс на страната са нужни около 2.5-2.6 млн. т хлебна пшеница. За момента обаче трудно може да се каже каква част от изнесената реколта е с хлебопекарни качества. По документи изнасяме както хлебно, така и фуражно зърно, посочи Папазов. Председателят на регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев пък посочи, че въпреки рекордните добиви от декар близо 90 на сто от пшеницата не отговаря на изискванията по БДС и реално е фуражна. Междувременно в средата на юли Европейската комисия препоръча да се въведат вносни мита за жито от страни извън ЕС. При лошо качество на пшеницата и износ от българските зърнопроизводители все още не е ясно дали това ще се отрази на пазара у нас. Сега според думите на Бонев цената на качествената хлебна пшеница е около 330-350 лв./тон, а на фуражната около 220 лв./тон. В същото време на международните пазари цената на зърното е около 165 евро.
Източник: Дневник (04.08.2008)
 
Унгарски фирми имат интерес към местенето на порт Варна Унгарски фирми искат да участват в реализацията на проекта за преместване на "Пристанище Варна-изток", стана ясно след среща между кмета на морската столица Кирил Йорданов и посланика на Унгария у нас Юдит Ланг. Дипломатът изтъкна, че страната му има голям опит в реализацията на големи инфраструктурни проекти, с който може да подпомогне Варна, съобщава БНР. Според идея, лансирана още преди 2 години, товарните зони на пристанище Варна, които в момента са в непосредстване близост до жп гарата почти в центъра на града, ще бъдат преместени в района на кв. "Максуда", а освободеният терен ще се развие като градска зона за отдих. Миналия месец беше подписано споразумение, според което държавата предоставя на община Варна безвъзмездно терените на сегашното пристанище "Варна-изток" за изграждане на градска среда за широко обществено ползване.
Източник: Медия Пул (15.08.2008)
 
На 29 август, петък, ще се подпише споразумение за заем между Република България и Японската банка за международно сътрудничество за проект „Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанищата Варна и Бургас”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта. Парафирането на споразумението ще бъде в Гранитната сграда на Министерски съвет.
Източник: Банкеръ (28.08.2008)
 
Споразумението за отпускане на заем в размер на около 230 млн. евро за изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанищата Варна и Бургас, подписаха в петък министърът на финансите Пламен Орешарски и генералният директор на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) Акихико Коенума. Проектът е на обща стойност от 54.617 млрд. японски йени, от които 36.932 млрд. йени са кредит, а останалата сума - национално финансиране. Парите са за Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", което трябва да приключи проекта през 2014 г. Годишната лихва по заема е 1.4 процента годишно, като оскъпяването на частта от средствата, предвидени за покриване на плащанията на консултантите по проекта, ще е 0.1 на сто годишно. Срокът за погасяване на кредита е 25 години, от които седем са гратисен период. До май 2009 г. трябва да бъдат избрани консултанти за инженерните услуги и за избор на концесионери.
Източник: Медия Пул (01.09.2008)
 
Ръст от близо 60 процента в обработката на контейнери очаква пристанище Варна, каза изпълнителният директор Данаил Папазов. Прогнозата е за 158 хил. TEU (единица за 20-футов, малък контейнер), които ще преминат през Варна до края на годината. Според статистиката до средата на август са обработени 100 хил. TEU, толкова, колкото през цялата 2007 г., каза Папазов. На практика пристанището е "задръстено" от контейнери. При капацитет на площадките за 2800 контейнера, на Варна-запад в момента има около 7500 контейнера. Това е три пъти повече. Очаква се обработката да се ускори след пристигането на новия кран. Съоръжението, което е с товароподемност около 104 т., е експедирано от Дюселдорф преди 10 дни. По план кранът трябва да пристигне във Варна на 10 септември, а в края на септември трябва да влезе в експлоатация. Заради засиления износ на зърно, на ден през пристанището минават над 1200 ТИР-а, уточни още Папазов.
Източник: Дневник (01.09.2008)
 
Варненският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 251, ал. 4 ТЗ съобщава, че провереният и приет от общото събрание на акционерите годишен счетоводен отчет за 2006 г. на “Пристанище Варна” - ЕАД, по ф.д. № 2107/96 е представен в търговския регистър.
Източник: Държавен вестник (02.09.2008)
 
Израелска компания и един от водещите контейнерни оператори, които имат опит в управлението на пристанища, са проявили желание да участват в някоя от фазите на изграждане на новия контейнерен терминал във Варна и изместването на досегашното пристанище Варна-изток. Това каза председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов. Срокът за въвеждане в експлоатация на новия терминал, който ще бъде строен заедно с идентичен такъв в Бургас, е октомври 2014 г. Проектите ще бъдат финансирани от Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) с 226.14 млн. евро, а останалата част е национално финансиране. По информация на "Дневник" интересът на чуждите компании е насочен към концесията на новия терминал. Според условията на подписаното на 29 август заемно споразумение между Министерския съвет и JBIC вариантът за формата на концесия, която ще бъде предпочетена за Варна и Бургас, ще бъде ясен през април 2010 г. Едва след това ще се пристъпи към избор на концесионер. Освен двете компании интерес да участват на някаква фаза в процеса на изместването на пристанище Варна-изток са проявили още унгарски и германски фирми. Практиката с отдаване на концесия на изградени от държавата терминали се прилага на много места. Подобна схема беше приложена от Румъния в края на 90-те години на миналия век. Тогава държавата изгради изцяло нов контейнерен терминал на 15 км южно от Констанца и го отдаде на най-големия пристанищен оператор в света - Dubai port World (DPW). За по-малко от осем години DPW превърна терминала в най-бързо развиващия се в Черно море и в Европа. Цялата 2009 г. ще бъде за работно проектиране на двата терминала. Те ще бъдат на пристанище Варна-изток и на Бургас-запад. Параметрите на съоръжението във Варна са дължина на кея 500 метра, ширина 400 м и дълбочина 12.5 м. Това ще наложи драгиране на дъното (издълбаване до необходимата дълбочина). По предварителни оценки във Варна ще се наложи драгиране на около 420 хил. куб.м. Капацитетът на първата част от терминала във Варна - дължина на кея 500 метра, ширина 400 м и дълбочина 12.5 м, ще бъде за около 150 хил. TEU (20-футов еквивалент). Замисълът обаче предвижда кеят да бъде около 1.2 км и тази дължина да бъде достигната постепенно. Това означава значително увеличаване на броя обработени контейнери до 450 хил. TEU. Според прогнози на контейнерни оператори през 2014 г., когато трябва да заработят двата нови контейнерни терминала, в Черно море ще се обработват между между 12 и 14 млн. TEU.
Източник: Дневник (09.09.2008)
 
Дават на концесия порт за опасни товари. Терминалът за опасни товари и пристанище "Варна-запад" ще се концесионират отделно и е възможно при тях да се приложи нова форма за създаване на смесени дружества и отдаване на концесия в една и съща процедура. Това съобщи във Варна министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Кога ще започне процедурата за това, още не може да се каже, уточни той. Мутафчиев се надява след разделянето на процедурата за концесия към терминала за опасни товари да има инвестиционен интерес.
Източник: Стандарт (11.09.2008)
 
Церемония по откриване на завършения първия етап от изграждане на интермодалния терминал ще има днес на пристнанище Варна–запад. Терминалът включва площадка за контейнеризация и деконтейнеризация, портал за влизане на контейнерни автоплатформи и други тежки камиони, компютърна система и център за управление. В началото на церемонията ще бъде извършено освещаване и пускане в експлоатация на новия кран на пристанището. Той беше купен от Германия преди два месеца. Съоръжението е с товароподемност 105 т., каза изпълнителният директор Данаил Папазов. Инвестицията е 2,930 млн. евро, като част от средствата за покупката са собствени. Остатъкът е осигурен чрез кредит от SG Експресбанк. Съоръжението е изцяло ново и е с марка "Готвалд". Кранът може да се използва за товаро-разтоварни дейности на всякакъв вид товари - от контейнери до насипни. Целта на инвестицията обаче е с крана да се обработват предимно контейнери. Това ще бъде вторият мобилен кран на порта след крана с товароподемност 104,3 т., купен на лизинг от същата фирма през април 2005 г.
Източник: Дневник (03.11.2008)
 
Три пъти повече контейнери ще обработва Пристанище Варна-Запад С нов терминален софтуер за обработка на контейнерите разполага от днес Пристанище Варна-Запад. Чрез сайта на порта може да се следи движението на контейнерите - дали те са на кораби или са разтоварени на кея. Новият информационен център ще увеличи тройно количеството обработени контейнери, прогнозира министърът на транспорта Петър Мутафчиев при откриването на първия етап от изграждане на итермодален терминал на порта. До един месец може да бъде възложен анализът за концесионирането на пристанище Варна – Запад. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев при откриване на първия етап от изграждането на интермодален терминал на порта. Според него, ако до концесия все пак не се стигне, има втори вариант. Така например, завод "Девня", който е сред основните клиенти на пристанището, може да финансира построяването на нови съоръжения към порта, а след това да плаща по-ниски пристанищни такси. Данаил Папазов, директор на "Пристанище Варна" ЕАД, очаква товарите през порта да достигнат 8 млн.тона до края на годината. 130 хил. тона са обработените контейнери досега, което е с 65 процента повече в сравнение със същия период на миналата година. Предстои вторият етап от модернизирането на Пристанище Варна-Запад, в който трябва да бъде изграден специален склад за обслужване на клиенти, обясни Папазов.
Източник: Дарик радио (03.11.2008)
 
Министерството на транспорта ще очаква най-късно до края на месеца позицията на клъстъра "Варна-запад" за концесията на общия терминал на едноименното пристанище. Това съобщи във Варна министър Петър Мутафчиев. Преди четири години индустриалното обединение с участието на "Солвей - Соди", "Агрополихим", "Девня цимент", "Каолин" и "Кумерио" поиска концесията му "по право", защото техни естакади и съоръжения са разположени на територията на порта. Правителство тогава така и не отговори на искането им. Сега концесията отново излиза на дневен ред. Заради световната финансова криза обаче първо ще бъде тествано мнението по въпроса на девненските заводи. Те осигуряват около 80% от целия товарооборот на Варна-запад.
Източник: Дневник (04.11.2008)
 
Трикратно увеличение в обработката на контейнери постигна пристанище Варна след въвеждането в експлоатация на втория мобилен кран, каза изпълнителният директор Данаил Папазов. Инвестицията в съоръжението е 2.930 млн. евро, като част от средствата за покупката са собствени. Остатъкът е осигурен чрез кредит от SG Експресбанк. До момента през порта са преминали над 130 хил. TEU (единица за малък 20-футов контейнер), а прогнозите са, че до края на годината броят им ще мине 160 хил. TEU. Ръстът е около 65%, а голяма част от него се дължи на продължилата няколко месеца през тази година стачка на гръцките пристанищни служители в Солун срещу намеренията на правителството в Атина да приватизира част от дейностите. Освен мобилния кран купихме и друга нова техника - рич стакер (контейнерообработваща машина), който може да повдига контейнери до 6 реда, и вилкови повдигачи. Те ще бъдат използвани за контейнеризация на кея, както и за работа в корабните трюмове, каза Папазов.
Източник: Дневник (18.11.2008)
 
2008 е изключително успешна година, през която реализирахме 57.3% ръст на приходите, отчете изпълнителният директор на Пристанище Варна Данаил Папазов. Дружеството е с 50 млн. лв. приходи и 2.5 млн. лв. печалба. До края на 2008 г. ще бъдат обработени 8 млн. тона товари (с 18% повече). Добрите финансови резултати се дължат на увеличената с близо 400% контейнеризация на пристанището. Това става възможно благодарение на започналото строителство на интермодален терминал. Бройката на обработените контейнери е 157 000, сред тях са и традиционни товари като зърното. Обработени са 1345 т зърно - с 1 млн. т повече от миналата година. През 2008 г. са инвестирани 12 млн. лв. в нова техника и преустройство на инфраструктурата. Най-важните вложения са първият етап от реконструкцията на площадка за контейнеризация на пристанище Варна-запад и закупуването на мобилен кран. Започва и вторият етап от интермодалния терминал, което ще даде възможност да се обработват всички видове товари за контейнери и особено важните групажни контейнери, което е целта за 2009 г., заяви Папазов. Очакванията му са догодина да бъдат достигнати 200 хил. обработени контейнера. Надяваме се целенасочените инвестиции да ни помогнат през следващата година, когато очакваме сериозна криза в шипинга, коментира Папазов. Контейнерният превоз в Черно море обаче е един от най-бързо развиващите се пазари. Затова пристанището очаква ръст и през 2009 г. Догодина ще започне и строежът на новия контейнерен терминал, което ще увеличи значително възможностите на варненското пристанище.
Източник: Пари (23.12.2008)
 
2,5 млн. лв. е чистата печалба на Пристанище Варна за тази година, съобщи изпълнителният директор на предприятието Данаил Папазов. За същия период приходите са близо 45 млн. лв., а разходите – 43,7 млн. лв. Обработени са 7,65 млн. тона товари, като до края на годината се очаква те да се увеличат на 8 милиона. От Пристанището отчетоха успешна година с товарооборота със зърно и над 57 процента увеличение на контейнерооборота в сравнение с 2007 година. За тази година направените инвестиции са в размер на близо 12 млн. лв. Според Данаил Папазов кризата все още не е засегнала работата на Пристанище Варна, въпреки това обаче е изготвена антикризисна програма. Тя включва ограничаване на разходите в предприятието, по-малко инвестиции, ако това се налага и съкращаване на разходите за допълнителни плащания на работниците. По думите на Папазов, уволнения не се предвиждат. В началото на другата година се очаква намаляване на товарите поради прекратяване на производството на някои предприятия. Наблюдава се спад и в търговията с китайски стоки.
Източник: Дарик радио (23.12.2008)