Новини
Новини за 2009
 
Инвестициите в най-голямото пристанище във Варна ще бъдат ограничени, а служителите ще се разделят с допълнителните плащания, ако товарите паднат под 4,8 млн. тона. Това предвижда антикризисната програма на порта, каза шефът на пристанището капитан Данаил Папазов. Засега не се предвиждат съкращения на щата от 1639 души. Но цялата картина на кризата ще стане ясна през април. През януари нещата вървят добре - има износ на 100 хиляди тона зърно и достатъчно контейнерни товари. Лошото е, че "Агрополихим" и "Каолин" са спрели производство, а това на месец означава 150 хил. тона по-малко товари. Очакваше се торовият завод да възстанови работа от 5-6 януари, но това не се случи заради спирането на газа.
Източник: Стандарт (13.01.2009)
 
Над 100 000 тона зърно ще бъдат изнесени през пристанище Варна-изток. Търговията се раздвижи, след като зърнопроизводителите разбраха, че не се очаква покачване в цените на миналогодишната реколта. Така и останалите на рейд кораби без товари ще живнат малко, коментираха търговци и агенти превозвачи. Зърновозът "Херон", който чака на варненския рейд, ще натовари 30 000 тона царевица, обясни местен търговец на зърно. Той бе категоричен, че през последните 20 дни износът се увеличава, защото фермерите от Североизточна България са започнали да продават. Пристанище Варна-изток се напълни с големи зърновози и товаренето на царевица и пшеница започна. Според варненски търговци най-големите конкуренти на нашите производители са украинските кооперации. Преди няколко дни украинското земеделско министерство разреши допълнителен износ на още 3,5 млн. тона зърно. Затова чуждите търговци водят агресивна политика в износа и са свалили цената на хлебната пшеница на 80 - 90 евро за тон.
Източник: Стандарт (29.01.2009)
 
Пристанище Варна ЕАД - Варна свиква Извънредно общо събрание на акционерите на 23.01.2009. Едноличният собственик освобождава Емил Киров Пенков като член на Съвета на директорите и назначава на негово място Младен Драганов Костов
Източник: Агенция по вписвания (03.02.2009)
 
Пристанище Варна ЕАД - Варна свиква Годишно общо събрание на акционерите на 27.05.2008. Дневният ред съдържа: доклад за дейността на дружеството през 2007 година.
Източник: Агенция по вписвания (03.02.2009)
 
Ръководството на "Пристанище Варна" ЕАД обмисля преструктуриране на дейностите на предприятието като мярка срещу финансовата криза. Това заяви изпълнителният му директор Данаил Папазов. Според него кризата може да се отрази върху пристанището през месеците април или май. Едно от предложенията е създаването на депо за съхранение на празни контейнери. Папазов обясни тази идея с понижаване дейността на контейнерните оператори, които ще търсят места за складиране. Другото предложение е портът да приема специални и по-рядко приемани товари. Засега не се планират съкращения (оптимизация на персонала). Директорът определи обстановката на пристанището като спокойна и припомни, че 2008 година е била успешна за дружеството. Изминалите месеци ще бъдат запомнени с големите инвестиции в закупуването на нова техника и модернизирането на някои от терминалите. През тази година предстои изграждането на логистичен склад на територията на пристанище – Варна.
Източник: Дневник (20.02.2009)
 
Компании, които са включени в забранителния приватизационен списък, да бъдат извадени от него и пуснати за продажба чрез Българската фондова борса с компенсаторни бонове. Това поиска вчера председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов, но не уточни кои предприятия има в предвид. По думите му само така ще се привлече инвестиционен интерес и собствениците на такива бонове ще могат да ги осребрят, тъй като в момента търговията с тях не върви. След 1989 г. гражданите с отнето имущество при национализацията на частната собственост бяха обезщетени с така наречените компенсаторни инструменти, които служат основно за покупка на дялове от държавни предприятия, обявени за приватизация. В забранителния списък влизат дружества, които са от значение за националната сигурност и държавата има дял в тях. Такива са „Булгаргаз”, БДЖ, „Топлофикация – София”, НЕК, студентските столове и общежития, летищата, пристанищните комплекси. Пускането на дружества от този списък за продажба с компенсаторни бонове може да стане само след промени в Закона за приватизация. Така от забранителния списък предприятията ще бъдат преместени в друг, който позволява плащания с такива инструменти, обясниха от Агенцията за приватизация. В момента около 100 000 души притежават компенсаторни инструменти на обща стойност около 570 млн. лв.
Източник: Новинар (25.03.2009)
 
През първото тримесечие на тази година товарооборотът на пристанище "Варна" е 1 800 000 тона, а контейнерните товари са се увеличили със 17 процента. Това съобщи директорът на варненския порт Данаил Папазов. Той коментира, че кризата се чувства заради намаленото или спряно производство на заводите в Девня, но това се компенсира с увеличения обем на износа на зърно. Досега през пристанището са изнесени 600 000 тона. През следващата седмица директорът на пристанището ще посети Сочи и Туапсе, където ще бъде договорена редовна линия за износ на строителни материали през Варна. За миналата година чистата печалба на пристанището е 3 милиона лева, а за първото тримесечие е 520 000 лева, допълни Папазов.
Източник: Дневник (06.04.2009)
 
Дружеството е регистрирано в ТД "Големи данъкоплатци и осигурители" към 30.04.2009 г.
Източник: НАП (30.04.2009)
 
Морски и дунавски кметове запретнаха ръкави да чертаят планове за модернизацията на пристанищата си. Това стана ясно по време на дискусия "Политиката на отваряне на градовете към морето и реката - създаване на условия за привличане на инвестиции". Дебатът по инициатива на вестник "Стандарт" и транспортното министерство се състоя вчера в Бургас. Министър Петър Мутафчиев обясни, че три от пристанищата в Бургаско вече са прехвърлени към общините. Става въпрос за портовете в Поморие, Ахтопол и Царево. Предстои държавата да се раздели и с пристанищата в Черноморец, Приморско, както и в Силистра, Русе и Видин. "Развитието на скъпия туризъм е в яхтените пристанища и трябва да се работи в тази посока", обясни транспортният министър. Той бе категоричен, че целта е общините да заложат и на яхтения туризъм. Министърът припомни, че в момента 10 пристана приютяват луксозните яхти на богаташите като половината от тях са във Варненско, а останалите - в Бургаско. Подобен род туризъм има бъдеще, отсече Мутафчиев. На дискусията присъстваха експерти на транспортното министерство и кметове. Мутафчиев обаче припомни, че трябва да се налеят средства в нови мощности и съоръжения по европейски тертип и за стопанския риболов. Министърът дебело подчерта, че развитието на пристанищата не трябва да става за сметка на други задачи като опазването на околната среда. Екологията е важна за нашия туризъм и затова не трябва да се прави компромис с нея, обясни Мутафчиев. Шефът на ДП "Пристанищна инфраструктура" Петър Сеферов представи идейните проекти за модернизацията на пристанищата в Бургас, Варна и Русе.
Източник: Стандарт (20.05.2009)
 
Финансовите резултати за 2008 са повече от добри и това беше една от най-успешните години в историята на пристанище Варна. Имаме абсолютен рекорд на приходите – 52.7 милиона лева, срещу 33.97 милиона за 2007 година. Обработили сме около 8 млн. тона товари. Това заяви изпълнителният директор на пристанище Варна Данаил Папазов. Според него фонд работна заплата също е завишен. От 33.7 милиона лева за 2007 година, разходите са се повишили на 46 милиона. Печалбата на пристанището преди амортизации е 6 милиона лева, а след данъци и амортизация е малко по-малко от 3 милиона. Резултатите от първите пет месеца на настоящата година са обнадеждаващи за пристанище Варна, приходите ни са в добро темпо, печалбата около 1 млн. лева, което е почти еднакво с приходите за същия период на миналата година., добави Папазов. По негови думи, кризата се усеща особено силно през този месец, когато има голямо намаление на обработените товари, основно от и за Девненските химически заводи. За миналата година сме инвестирали в пристанището над 11 млн. лв., главно в инфраструктурата и в модернизирането на техниката, допълни Данаил Папазов.
Източник: Дарик радио (16.06.2009)
 
Пристанище Варна ЕАД реализира 55% ръст на годишна база на приходите от услуги до 52,7 млн. лв. за 2008 г., показват данни на дружеството. От претоварна дейност приходите са 45,5 млн. лв., 6,4 млн. лв. са от съхранение, а 0,8 млн. лв. са от други приходи За 2008 г. Пристанище Варна ЕАД реализира 2,5 млн. лв. печалба спрямо загуба от 3 млн. лв. за 2007 г. Собственият капитал на компанията към 31 декември 2008 г. е 22,4 млн. лв. Текущите пасиви са за 6,8 млн. лв., а нетекущите - за 4,23 млн. лв. Плащанията за персонала са за 32,7 млн. лв. за 2008 г., което е с 29% повече от 2007 г. В структурата на Пристанище Варна ЕАД влизат Пристанище Варна-Изток и Пристанище Варна Запад.
Източник: Инвестор.БГ (23.06.2009)
 
Бъдещият финансов министър Симеон Дянков лансира идеята по 15% от капитала на дружествата с над 50% държавно участие да бъдат предложени за търговия на БФБ-София. Целта е стимулиране на капиталовия пазар, по-прозрачно, съответно професионално и некорумпирано управление на държавните дружества. Също така държавата ще получи пари от продажбите. Но кои дружества са все още с над 50% държавно участие след над 15 години на приватизация и концесиониране. На първо място това е "Български енергиен холдинг" АД, включително дъщерните му "Булгаргаз", "Топлофикация-София", НЕК, "Мини Марица Изток" и "Мини Марица Изток 2". Може да се предложат както 15% от холдинга, така и по 15% от дъщерните дружества, както на БФБ-София се търгуват дялове и от "Булгартабак холдинг", и от дъщерните "Благоевград-БТ", "София-БТ" и "Плевен-БТ". За 2008 г. "Булгаргаз" отчита 91 млн. лв. загуба. Държавни са и пристанищата във Варна, Бургас, Русе, както и някои по-малки. "Пристанище Варна" ЕАД има 2,5 млн. лв. печалба за 2008 г., а "Пристанище Бургас" ЕАД е с 2 млн. лв. загуба за 2008 г. Държавно е все още и "Летище София" ЕАД, което за 2008 г. има 30 млн. лв. печалба при 104 млн. лв. приходи.
Източник: Монитор (27.07.2009)
 
3 млн. тона са обработените товари на Пристанище Варна за първите шест месеца на тази година, като намалението спрямо предходната година е с около 10 процента. Това съобщи Данаил Папазов, изпълнителен директор на порта. С около 4 процента са се увеличили приходите на пристанището през първата половина на годината в сравнение със същия период на 2008-ма, посочи той. Печалбата е в размер на 1 милион лева благодарение на добрата зърнена кампания. От януари до сега са обработени 1 млн. тона зърно. Миналата година по същото време то е било около 250 000 тона. Намаление има и в товарооборота на контейнерите, посочи Папазов. Според него това се дължи най-вече на световната финансова криза.
Източник: Дарик радио (10.08.2009)
 
С 10 на сто по-малко товари са обработени на пристанище “Варна“ за първите шест месеца на 2009 г. в сравнение със същия период на миналата година, но е отбелязан лек ръст в приходите. Това съобщи директорът на дружеството Данаил Папазов. Печалбата от обработените около 3 млн. т. товари е 1 млн. лв., допълни той. Резултатите се дължат на добрата зърнена кампания и на обработеното тежко оборудване – основно предназначено за строящите се в региона ветропаркове, обясни пристанищният шеф. С 15 процента са намалели контейнерните товари. Имаме товари за контейнери, но нямаме достатъчно празни, обясни Папазов. Според него, след като се успокои пазарът, което се очаква да стане след Нова година, проблемът с липсата на празни контейнери ще се реши. Основен процент на товарите в пристанището формират Девненските заводи, независимо че има спад с около 50 процента при тях, каза още портовият шеф. Той очаква до края на годината обработените товари да достигнат около 6.5 милиона тона. Очакваната печалба на дружеството се прогнозира да е малко под три милиона лева, допълни Папазов.
Източник: Медия Пул (10.08.2009)
 
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията стартира проектът „Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас". Договорът за консултантски услуги (Технически проект и строителен надзор) е сключен между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" като изпълнителна агенция по проекта и смесено дружество между Moffatt & Nichol („Мофат и Никол”) от САЩ, Ltd. Oriental Consultants Co. („Ориентал Консалтантс”) от Япония. Срокът за изпълнение на проекта е 80 месеца. След изграждането на контейнерните терминали ще се обработват повече от 900 000 TEU на година с капацитет за разширение в бъдеще. Изграждането на контейнерните терминали на двете пристанища ще отговори на нарастващите търговски изисквания в региона и ще допринесе за икономическото и социалното развитие на България, както и за увеличаване конкурентноспособността на бизнеса и международния транспорт. Проектът „Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас" се финансира със заем в размер на 37 милиарда Японски йени, отпуснат от Японската агенция за международно развитие (JICA). Споразумението за заем беше ратифицирано от българския парламент на 17 декември 2008 г.
Източник: Дарик радио (23.10.2009)
 
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията стартира проектът за изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанищата във Варна и Бургас, съобщиха от министерството. Договорът за Консултантски услуги (Технически проект и строителен надзор) е сключен между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" като Изпълнителна агенция по Проекта и смесено дружество между „Мофат и Никол" от САЩ и „Ориентал Консалтантс" от Япония. Срокът за изпълнение на проекта е 80 месеца. След изграждането на контейнерните терминали ще се обработват повече от 900 000 TEU на година с капацитет за разширение в бъдеще. Проектът се финансира със заем в размер на 37 милиарда японски йени, отпуснат от Японската агенция за международно развитие (JICA). Споразумението за заем беше ратифицирано от българския парламент на 17 декември 2008г.
Източник: econ.bg (23.10.2009)
 
Спедиторските фирми очакват сериозно увеличение на приходите си след 2 декември, когато ще заработи с пълен капацитет фериботната връзка Варна - Порт Кавказ. Това коментира за в. Пари Георги Минчев, председател на Националното сдружение на българските спедитори. Тогава ще се открие митнически пункт за обработка на акцизни стоки на територията на Порт Кавказ, което ще позволи да се превозват цигари и алкохол за Русия. Увеличаването на превозите на товари от нашата страна към Изтока е важно за логистичния бранш, защото ще компенсира спада от 50% на превозите към Западна Европа, уточни Минчев. Според него спедиторският бранш отчита общ спад на международните превози също с 50%. Това е така, защото по-голямата част от дейността на нашите фирми е свързана с осигуряване на стоки за Западна Европа, главно за Германия, Италия и Франция. В сдружението членуват около 80 компании, повечето от които са подизпълнители на спедиторски фирми от Германия, каза още Минчев. Според него спадът в товарите на нашите спедитори зависи от намаляването на потреблението в ЕС. Откриването на митнически пункт на територията на Порт Кавказ ще доведе основно до съкращаването на времето за доставка на стоките, коментира председателят на НСБС. Според него така сроковете за доставка чрез контейнерни превози ще се изравнят с тези чрез автомобилни. Това от своя страна ще доведе до намаляването на цените за превоз, от което ще спечелят както клиентите, главно български производители, така и самите спедитори, твърдят експерти. Европа залага изключително много на развитието на превозите, които се осъществяват по линията море - река - железница. Това трябва да бъде заложено и в транспортната политика на настоящия кабинет, коментира за в. Пари бившият председател на комисията по транспорт и телекомуникации в парламента Йордан Мирчев. Според него само така ще осигурим по-висока конкурентоспособност на нашите железници, по-големи приходи за производителите и за спедиторските компании и съответно за държавата. Трябва обаче да се ускорят процесите по изграждането и на терминалите за контейнерни превози, които ще намалят още повече сроковете за доставка на стоките и ще привлекат транзитни товари през България. От националното сдружение очакват увеличаване на приходите и след модернизацията на жп линията Пловдив - Свиленград, първите 5 км от която се очаква да бъдат пуснати съвсем скоро. Досега сме били свидетели толкова пъти на рязане на ленти за пътни и жп участъци, които след това са се оказвали, че далеч не са готови за експлоатация, че вече сме скептици по отношение на всяка подобна проява. Дано в случая да не съм лош пророк и нещата наистина да тръгнат както трябва, заяви Георги Минчев.
Източник: Пари (24.11.2009)
 
Транспортното министерство пише стратегия за концесиите, която ще е готова до края на декември, каза Александър Цветков. Тя предвижда концесиониране на летищата в Пловдив, Русе, Стара Загора, части от пристанищата Варна и Бургас, големи гари. Към летищата има инвеститорски интерес. Пловдивският аеропорт пък подготвя нова тръжна процедура за продажба на бившето летище Търговище, каза зам. транспортният министър Камен Кичев. Ще се направи нова оценка, след като предишният търг беше анулиран. Наемите на летище София ще бъдат намалени. На терминала би трябвало да има повече офиси, магазини и заведения, каза транспортният министър Александър Цветков. Както "24 часа" писа, фирми напускат новия терминал, тъй като кризата удари оборота им и наемите станаха непосилни. През януари ще се прави нова оценка на търговските площи, а след това ще се обявят търгове. В началото на януари пък ще тръгне търгът за модернизация на жп линията София-Пловдив без планинския участък между Елин Пелин и Септември. Този участък трябва да влезе в експлоатация със скорост 160 км/ч в началото на 2012 г. След модернизацията и на отсечката Пловдив-Бургас в края на 2012 г. трасето ще се конкурира по скорост с магистрала "Тракия".
Източник: 24 часа (21.12.2009)
 
Пристанище – Варна приключва годината с печалба от 1 800 000 лева след наложени данъци и амортизация. Това заяви Данаил Папазов, директор на порта. Той подчерта, че през пристанището са преминали около 7 млн. тона товари. "Надяваме се и през 2010 година печалбата да бъде същата, както през отминаващата вече 2009 година", каза още Папазов. Около 2 млн. тона зърно са изнесени през пристанище Варна през тази година, което е абсолютен рекорд за последните 20 години, каза Папазов. В близките месеци няма да бъдат извършвани съкращения на работещите в Пристанище – Варна, каза Данаил Папазов. Той допълни, че съставът на компанията се оптимизира, като на мястото на пенсионираните не се назначават нови хора. "Въздържаме се от назначаването на нови служители заради кризата", каза още Папазов. По думите му нови назначения се правят единствено в някои особено критични сектори на пристанището. Според Данаил Папазов, в края на годината е отчетен спад в обема на обработените контейнерни превози през порта. Спадът е в рамките на около 30%, сочат данни от статистиката на порта. Общо за Черноморския басейн обаче този спад е около 50%, а в световен мащаб дори малко повече, каза още Данаил Папазов.
Източник: Дневник (28.12.2009)