Новини
Новини за 2015
 
Изпълнителният директор на пристанище "Варна" Божидар Чапаров е освободен от длъжност и изваден от борда на директорите с решение на министъра на транспорта Ивайло Московски. Неговото място заема Петър Сеферов, бивш генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" по време на кабинета на Тройната коалиция и досегашен директор на пристанище "Варна изток". Сеферов е варненец, изключителен специалист, познаващ в детайли работата на порт Варна. От съвета на директорите на пристанището е освободена и Дора Канева, а на нейното място е назначен Марио Желев. Съветът на директорите ще се събере, за да избере изпълнителен директор, обясниха от порт Варна, въпреки че за всички е ясно, че това ще е Петър Сеферов.
Източник: Стандарт (04.02.2015)
 
Петер Сеферов е новият директор на пристанище Варна, на мястото на Божидар Чапаров. Сеферов е назначен със заповед на министъра на транспорта Ивайло Московски, съобщава БГНЕС. Мотивите за назначението не са ясни. Чапаров беше директор на пристанището от май 2013 г. Петър Сеферов е бивш генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” в периода 2005-2009 г. До днес той бе директор на Пристанище Варна-Изток. Син е на бившия кмет на Провадия Иво Сеферов, който е и бивш зам. областен управител на Варна, както и бивш депутат от БСП в 40-тото Народно събрание, припомня Дарик радио. Иво Сеферов е един от учредителите на АБВ, заради което беше изключен от БСП в началото на миналата година. През изминалата година пристанище Варна показа положителни резултати. Счетоводният резултат за 2014 г. е положителна величина в размер на над 7 000 000 лв. Отчетено е увеличение с 43,68 процента, спрямо отчета за 2013 г. - 4 847 000 лв., и с 83,3 процента, спрямо Бизнес план 2014 г. - 3 800 000 лв.
Източник: Преса (04.02.2015)
 
Стотици работници и служители на пристанище "Варна" излязоха на протест вчера заради липсата на мотиви за уволнението на изпълнителния им директор Божидар Чапаров. Синдикалистите настояват успешният им миниджър да бъде възстановен на работа. Подписката е с парафа на над 1000 работници на порта. В подкрепа на исканията на протестиращите се присъединиха представители и на други транспортни синдикати. За решението за протест съобщиха още преди дни синдикалните организации на КНСБ. На 3 февруари министърът на транспорта Ивайло Московски освободи Чапаров и назначи на поста Петър Сеферов, който досега ръководеше пристанище "Варна-Изток". Той е и бивш генерален директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" в периода 2005-2009 г. Петър Сеферов е и син на Иво Сеферов, един от учредителите на АБВ, заради което беше изключен от БСП в началото на миналата година. Божидар Чапаров пък зае поста, след като кап. Данаил Папазов стана министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски. Печалбата за миналата година на "Пристанище Варна" ЕАД бе над 7 млн. лв. - рекордна за фирмата.
Източник: Дума (06.02.2015)
 
Пристанище Варна приключва годината със 7 млн. лева печалба. Това заяви бившият изпълнителен директор на пристанище Варна Божидар Чапаров пред БГНЕС. Искам това да стане достояние на всички, които са били заблудени от изказването на определени лица, добави Чапаров. Той уточни, че от общо 67 млн. лева приходи за компанията, едва 4 млн. са приходите от обработка и съхранение на товари, свързани с проекта "Южен поток". Това говори, че някои лица определено бъркат основни икономически категории, като приходи от дейността и печалбата, каза Чапаров и допълни, че това е малко по-малко от 1% от общите приходи, не от печалбата. Припомняме, че в понеделник новият председател на Съвета на директорите на пристанището Димитър Атанасов заяви пред Дарик, че тръбите за строежа на морската част на "Южен поток" са донесли над 2 млн. лв. печалба на "Пристанище Варна". Тя била натрупана за последните 5 месеца от обработката и складирането на 65 тона тръби. Това, в което искам да уверя всички граждани на Варна, всички служители, че пристанище Варна е в перфектно състояние, договорите, които сме сключили, гарантират работата през следващата година минимум и проектът "Южен поток" с цените, които сме договорили, ако бъде реализиран, независимо дали ще се казва "Южен поток" или "Турски поток", то трасето в морската част така или иначе ще бъде обслужено според мен през Бургас и Варна, каза още Божидар Чапаров. Той изтъкна, че през следващата година ще се реализират приходи от десетки милиони евро. Искам да се знае отсега, за да не стане така някой да си припише тези заслуги през следващата година, добави Чапаров, чието освобождаване от поста предизвика масови протести. Припомняме, че министърът на транспорта Ивайло Московски освободи Божидар Чапаров и още същия ден назначи на негово място Петър Сеферов, който досега бе директор на Пристанище Варна-изток. Сеферов е син на Иво Сеферов, един от учредителите на партията АБВ на Георги Първанов. На 5 февруари служители на пристанището излязоха на протест. Според протестиращите групировките искат да унищожат пристанището и то да стане изцяло частно. Те не са съгласни и с назначаването на Димитър Атанасов за председател на Съвета на директорите. Според тях той продължава да е шеф и на асоциацията на концесионерите на плажове, която е изцяло под контрола на групировката ТИМ, която държала всички пристанища в страната, освен пристанище Варна. При назначаването на Атанасов има конфликт на интереси, обявиха на протеста. Според тях с новото назначение се цели закриване на пристанището.
Източник: Дума (11.02.2015)
 
Порт Варна бди над контейнерите „Пристанище Варна" ЕАД се включи в изпълнението на проект „Securing Transit Containers" (SETRACON). Той се финансира от Европейската комисия чрез Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2007–2013" и с национални средства. Бенефициент по проекта е Солунският технологичен институт „Александър", а партньори са "Пристанище Варна", порт Александруполис и Националният морски университет в Одеса. Общата стойност на проекта е 532 785 евро, 90% от които са от ЕС. Целта на проекта е гарантиране сигурността на пломбираните контейнери и на безопасното им транспортиране между отделните пристанища. Очаква се проектът да подобри управлението и сигурността на контейнерните превози и да се задълбочи сътрудничеството в Черно и Егейско море. Проектът включва изпълнението на четири групи дейности, сред които е и разработването на електронно приложение за проследяване на движението на контейнерите в реално време. Представители на "Пристанище Варна" неотдавна посетиха порт Александруполис, където експертите от двата порта стиковаха конкретните задачи за изпълнение на проекта.
Източник: Стандарт (19.03.2015)
 
Пристанище Варна с 15% ръст на товарите Над 3,6 млн. тона товари са обработени в “Пристанище Варна” ЕАД от началото на годината, което е с 15% повече спрямо същия период на миналата година. Основен дял в товарооборота на варненския порт заемат в момента зърнените храни и товарите на Девненските химически заводи. Това съобщи вчера по повод 109-а годишнина на порта изпълнителният му директор Петър Сеферов. Статистиката отчита ръст от 8,9% и при контейнерите, които са другия структуроопределящ товар за пристанището. През първото 4-месечие на годината пристанището е обработило и новопривлечен товар от 29 000 тона газопроводни тръби за Азербайджан. С 30,5 % повече е общият размер на реализираните приходи към края на месец април, които надхвърлят 23 млн. лева. Варненското пристанище е направило инвестиции от над 2 млн. лева за доставка на машини и съоръжения и 1,1 млн. лева за пристанищна инфраструктура. Предстои закупуването на нови тилови машини, съоръжения и товарачна техника, планирани са проекти за рехабилитация на настилки, ж.п.- коловози, подкранови пътища, подстанции, пристанищни складови съоръжения и сгради. Общата стойност на планираните инвестиции, които “Пристанище Варна” ЕАД ще реализира през годината, надхвърля 11 млн. лева. През тази година са били отказани 22 посещения на круизни кораби за сезона, а към момента са планирани 11 посещения на “плаващите хотели”.
Източник: Монитор (19.05.2015)
 
Над 800 хил. тона зърно са изнесени през пристанище Варна от началото на годината досега. Това отчете изпълнителният му директор Петър Сеферов. Ръстът е с 40% спрямо същия период на миналата година. Общо над 3,6 млн. тона са обработените от началото на годината товари, което с 15% повече от миналата година. 46 хил. тона от тях са само тръбите за проекта "Южен поток", поясни Сеферов и допълни, че договорът с "Южен поток транспорт" за доставка на тръби стриктно се изпълнява. С 8,9% повече са и обработените от пристанището контейнери. Новопривлечен транзитен товар - 29 хил. газопроводни тръби за Азербайджан, както и алуминий, отчете още Петър Сеферов. Над 11 млн. лв. ще инвестира тази година "Пристанище Варна", заяви изпълнителният му директор. Около 6 млн. лв. от тях ще отидат за закупуване на нова техника, а останалите 5 млн. лв. ще бъдат вложени в пристанищна инфраструктура - за обновяване на настилки, коловози и пр. Варна е ключова дестинация и за круизния туризъм в Черно море. Досега са получени заявки за приемане на 11 пасажерски кораба, отчете Петър Сеферов. Два от тях с близо 1000 туристи вече посетиха морската столица още в старта на сезона. Заради ситуацията в Украйна обаче са отказани 21 посещения.
Източник: Стандарт (19.05.2015)
 
Инвестират 11 млн. лв. в модернизацията на пристанище Варна "Пристанище Варна", което е открито официално на 18 май 1906 г., посрещна своята 109-a годишнина с отлични резултати. Над 3,6 млн. тона товари са обработени в пристанището от началото на годината, което е с 15% повече спрямо същия период на миналата година. Основен дял в това количество заемат зърнените храни и товарите на девненските химически заводи. Статистиката отчита ръст от 8,9% и при другия структуроопределящ товар за "Пристанище Варна" ЕАД – контейнерите. До момента са претоварени над 51 хил. TEU (единици*). През първото четиримесечие на годината пристанището е обработило и новопривлечен товар – 29 хил. тона газопроводни тръби за Азербайджан. С 30,50% повече е общият размер на реализираните приходи към края на април, които надхвърлят 23 млн. лева. До момента "Пристанище Варна" ЕАД реализира инвестиции в размер на над 2 млн. лева за доставка на машини и съоръжения и 1,1 млн. лева за пристанищна инфраструктура, следвайки политиката за постоянна модернизация и технологично развитие. Предстои закупуването на нови тилови машини, съоръжения и товарачна техника, планирани са проекти за рехабилитация на настилки, жп коловози, подкранови пътища, подстанции, пристанищни складови съоръжения и сгради. Общата стойност на планираните инвестиции, които "Пристанище Варна" ЕАД ще реализира през годината, надхвърля 11 млн. лева. "Пристанище Варна" ЕАД се обособява като ключова дестинация за круизния туризъм в Черно море. Това налага нуждата от цялостна рехабилитация на зоната около Морска гара – Варна. Планира се и обособяването на зона за достъп в тила на 1-во и 2-ро кейови места на терминал Варна-изток. Рехабилитацията ще създаде много по-добри и безопасни условия за приемане на автобусите, предназначени за обслужване на круизните пътници. Модернизираните терени, спазвайки стриктните изисквания на ISPS Code, ще могат да се използват за разширяване обхвата на съпътстващите пристанищни дейности. Ще се увеличат възможностите на пристанището да бъде притегателен център на спортни, културни национални и международни мероприятия. "Пристанище Варна" ЕАД ще реализира и проект за обособяване на музей на ветроходството на открито, следвайки ангажиментите си за подкрепа и популяризиране на морските спортове. Съвместно с община Варна се планира разполагането на яхта "Булкон стар" в оживен район на града. Яхтата е донесла международна слава на родното ветроходство, но към момента е негодна за плаване. "Пристанище Варна" ЕАД ще я приведе в състояние, което позволява тя да стане експонат.
Източник: Строителство Градът (27.05.2015)
 
Вадят кораби за скрап край Варна Фирми за търговия с отпадъци от черни и цветни метали ще вадят кораби от дъното на Варненското езеро и ще ги режат на скрап край Шабла. Това се разбира от отговора на транспортния министър Ивайло Московски на депутатско питане. До момента в „Морска администрация“-Варна са постъпили 18 заявления за изваждане от дъното на потопени кораби. Десет от тях са удовлетворени на основание, че корабите не представляват подводни забележителности и нямат историческа стойност. Сред корабите, които отиват за скрап, са Moon Lake, който претърпя корабокрушение край Варна през 2002 г., както и корабите „Комсомолец“, „Бенисаф“, „Буревестник“ и други. Това решение обаче предизвика недоволството на водолазите. Любителите на подводните спортове се аргументираха, че освен в подводни забележителности тези съдове са се превърнали в естествени местообиталища на подводна флора и фауна. Интерес към оползотворяване на потъналите кораби има и в Бургас, където са подадени 5 заявления. Но нито едно от тях не е получило одобрение
Източник: Преса (08.06.2015)
 
240 000 лв. са инвестирали от пристанище Варна за инфраструктура на обекта, заяви Петър Сеферов, изпълнителен директор на предприятието, за агенция „Черно море“. В зоната е извършено освежаване и преподредба, за да придобие европейски вид. „Искам да подчертая, че за нас най-важна е нашата производствена и товаро-разтоварна дейност. Иначе тук е разчистено и така зоната изглежда по – приветлива, като идеята е при конкретни събития да бъде отваряна за гражданите. Според зависи от събитията, които ще се организират тук ще се вкарват временно поставяеми обекти и после ще се разчистват“, добави още Сеферов. Димитър Атанасов, председател на борда на директорите в държавната фирма, добави още, че е отворен и нов портал, който да облекчава вкарването на техника и сцени при необходимост. „Този портал ще облекчи и хората, вече няма да е нужно да се заобикаля цялото пристанище. От Общината ще поставят пейки и кошчета за боклук, вече сложиха палми. Надявам се така да представим една европейска зона и да привлечем още пасажери. Изградени са и нови тоалетни, има специализирана такава за инвалиди. Когато е възможно ще се отваря за гражданите, идеята е хората да се наслаждават на пристанището си“, сподели Димитър Атанасов.
Източник: Инвестор.БГ (17.07.2015)
 
Ръст на обработените товари отчитат от "Пристанище Варна" 4,7 млн. тона товари са преминали през пристанище Варна за първите шест месеца на годината. Отчетения ръст е от близо 8%. Ръст има и при другия структуроопределящ за Пристанище Варна товар – контейнерите. При обработени над 80 000 TEU е отчетено увеличение от близо 7% в сравнение с първото полугодие на миналата година. Планираните инвестиции за модернизация на мощности и инфраструктура за 2015 г. са в размер на над 11 млн. лева. Преди няколко седмици е доставен чисто нов челен товарач Ljungby L30 , който ще обработва товари в Пристанище Варна – Запад. Около 6 млн. лева са планираните инвестиции за нова техника през годината. За подобряване на инфраструктурата ще бъдат вложени около 5 млн. лева. Планирани са проекти за рехабилитация на настилки, ж.п. коловози, подкранови пътища, подстанции, пристанищни складови съоръжения и сгради. Обновиха зоната в тила на 1-во и 2-ро кейови места Няколко хиляди души са посетили обновената зона в тила на 1-во и 2-ро кейови места на Пристанище Варна – Изток, съобщават от пристанището. В момента зоната е отворена и ще бъде достъпна при събития от публичен характер, които вече ще се организират улеснено и светкавично. През следващата година се очаква Варна да бъде домакин на регата от сериите "Тол шипс". Благодарение на извършената рехабилитация, районът може да се превърне в притегателен център и за много други спортни и културни мероприятия от национален и международен характер, за които вече има проявен интерес. "Пристанище Варна" ЕАД е държавен пристанищен оператор, основен приоритет на дружеството е обработката на товари. Обновеният район е пристанищен и под управлението на "Пристанище Варна" ЕАД, не е отпаднала необходимостта да бъде такъв. Всичко в зоната е така направено, че да може в оперативен порядък - в рамките на денонощие, да бъде възстановено основното му предназначение за обработка или складиране на товари.
Източник: Строителство Градът (03.08.2015)
 
Порт Варна става врата за палмовото масло в ЕС Варна може да стане врата към Европейския съюз за малайзийското палмово масло. Това стана ясно на среща между представител на Съвета по палмово масло на Малайзия и ръководството на „Пристанище Варна“. На нея бяха обсъдени възможностите за внос на сурово масло на терминалите във варненското пристанище. Гостите бяха запознати с възможностите на порта за обработка на товари, настоящото състояние и перспективите за развитие и факта, че досега такъв тип товари най-често са пристигали у нас с контейнери. От своя страна гостите представиха съвета, който представлява обединение на над 1000 малайзийски дружества за производство, износ и търговия с органичния продукт - масло, получено от месестата част на плодовете на маслената палма. На допълнителни срещи ще бъдат обсъдени по-подробно евентуалните търговски отношения. Ръководството на държавния пристанищен оператор получи и официална покана от съвета за участие в негова официална среща, която ще се проведе в средата на септември в полската столица Варшава.
Източник: Монитор (21.08.2015)
 
"Сайгон Нюпорт" с интерес към пристанищата у нас Виетнамската корпорация "Сайгон Нюпорт" проявява интерес за инвестиции в пристанищата на България. Това стана ясно на среща на представители на компанията и ръководството на "Пристанище Варна" ЕАД у нас, съобщиха от пресслужбата на порта. "Проявяваме интерес към инвестиции в пристанищното дело в Република България", коментирал контраадмирал Нгуен Данг Нгхием, зам.-председател на УС и генерален директор на "Сайгон Нюпорт". Корпорацията е военно-икономическо обединение, което се развива в три основни области – пристанищни и логистични услуги и морски транспорт. Виетнамската корпорация е сред най-големите дружества в социалистическата република, което разходва голяма част от печалбите си за социални програми. "Сайгон Нюпорт" управлява 3 пристанища в гр. Хо Ши Мин, 3 пристанища в Кай Меп, 2 пристанища в среден Виетнам, 3 пристанища в гр. Хай Фонг и 5 речни пристанища в делтата на река Меконг. През миналата година 30-те дружества, част от "Сайгон Нюпорт", са обработили над 4,8 млн. контейнери, дял от 50% от общия обем на контейнерния товарооборот на социалистическата република. "Известни са традиционните добри отношения между народите на Република България и Социалистическа република Виетнам. През последните години нашата страна има голямо икономическо развитие, за нас е от особено значение да намерим и работим със сигурни партньори. У нас има много чуждестранни инвестиции, Виетнам от своя страна също инвестира в чужбина, са посочили гостите", шефът по експлоатация на порта инж. Иван Янакиев запознал гостите с развитието и възможностите за обработка на товари в "Пристанище Варна" ЕАД. Интерес за "Пристанище Варна" ЕАД са предизвикали разработваните от виетнамски специалисти системи за следене на товарооборота насипни товари. "Известно е, че варненското пристанище има най-голям дял от износа у нас на насипни товари. Към момента разработваме подобни системи за контейнеризираните товари, но не и за насипните, а имаме нужда от такива", коментирал инж. Янакиев.
Източник: Стандарт (25.08.2015)
 
Задържаха два кораба на пристанището в Бургас Два кораба бяха задържани на пристанището в Бургас заради неизплатени заплати на екипажите. Това съобщиха от Морската администрация, цитирани от "Черноморски фар". Плавателните съдове са собственост на офшорна компания, която изпълнява курсове в Черно море. Единият от корабите беше освободен от своеобразния арест, след като собствениците платиха заплатите на работниците, съобщи директорът на Морската администрация в Бургас капитан Станимир Николов. Другият обаче все още е задържан и се намира на кея на бившите бургаски корабостроителници. Плавателният съд е товарен и се казва „Лиса“. Пристигнал е в Бургас за ремонт след голяма авария в главния двигател, която все още не е отстранена. Засега моряците на борда имат достатъчно провизии. Преди дни от пристанището във Варна добавиха, че при тях са блокирани цели 5 кораба. Причината е същата - неизплащане на заплатите на моряците. Основната причина е, че много от корабособствениците имат финансови затруднения и търсят различни варианти за издължаване към екипажа си.
Източник: Новинар (04.09.2015)
 
Пристанище Варна изпълнява програма за привличане на нови транзитни товари Над 1000 тона оборудване, което с краен получател компании в Азия, ще бъде обработено в пристанището в рамките на месец. Това съобщиха от пресслужбата на порта. Вчера на терминал Варна – Запад вече е започнала обработката на два кораба, които доставят над 200 извънгабаритни елементи със специално техническо предназначение, уточниха от там. Това е част от програмата на пристанището във Варна за привличането на нови транзитни товари. Двата кораба, които се обработват в момента са "BBC Campana", плаващ под флага на Антигуа и Барбуда и "Industrial Revoliution", плаващ под флага на Либерия. Те са специализирани в превоза на тежки и извънгабаритни товари.Над 3,6 млн. тона товари са обработени в пристанището до м. май т.г., което е с 15% повече спрямо същия период на миналата година, сочат данни на дружеството. Основен дял в това количество заемат зърнените храни и товарите на девненските химически заводи..
Източник: Инвестор.БГ (12.09.2015)
 
Изнесоха 1,8 млн. тона зърно през порт Варна Над 1,8 млн. тона зърно е изнесено през пристанище Варна от януари досега, колкото и за същия период на миналата година. Добрата реколта на жито и наличието на складови бази са забавили кампанията по експорта, защото родните производители са изчакали цените на световните борси да се стабилизират. Започналият с месец по-късно експорт вече е наваксал изоставането и се движи според прогнозите за годината, пише "Стандарт". Общо над 7,4 млн. тона товари са обработени на пристанище Варна от началото на годината, което е ръст с 3,5%. 10% ръст има при контейнерните товари, които към са около 1,5 млн. тона. Насипните товари, които идват предимно от девненските заводи, са в традиционните количества. От "Пристанище Варна" отчитат запазване на нивото на транзитните товари, като се привличат и нови. Тази година на "Варна-Запад" се транспортират товари за най-голямото азербайджанско газово находище "Шах Дениз". Големи кораби разтоварват във Варна машини и тръби за проекта, които продължават към Азербайджан с по-малки плавателни съдове. До момента по тази линия е претоварено 35 000 тона оборудване. От порта смятат, че годината ще приключи според очакванията и до края на декември ще преминат 10 млн. тона товари. Изпълнява се и амбициозната инвестиционна програма на дружеството, която е в рамките на 11 млн. лв., предвидени за подобряване на инфраструктура и обновяване на машинния парк. През последния месец са закупени два малки и един голям челен товарач, с които обработката е по-бърза.
Източник: Класа (06.10.2015)